Να αποφασίσουν και να διαθέσουν τα έσοδα από την ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (EU ETS) για τη χρηματοδότηση νέων εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων και τεχνολογιών πρόωσης των πλοίων μηδενικού άνθρακα, καλεί το σύνολο σχεδόν της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας της Ευρώπης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.

Τα έσοδα θα πρέπει να στοχεύουν στη μείωση του χάσματος τιμών μεταξύ καθαρών και συμβατικών καυσίμων, στη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και της καινοτομίας, καθώς και στην σταδιακή ανάπτυξη επενδύσεων καθαρής ενέργειας και τεχνολογιών τόσο στο πλοίο όσο και στην ξηρά.

Διαβάστε επίσης: Πράσινα καύσιμα: Οι πλοιοκτήτες θέλουν, η έρευνα υστερεί

Θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν οι επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές, σύνδεσης των λιμανιών με τα δίκτυα, αποθήκευσης ενέργειας και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, αναγκαία είναι η υποστήριξη της κατάρτισης, της αναβάθμισης και της επανειδίκευσης των ναυτικών που είναι το κλειδί για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Στην κοινή δήλωση συμμετέχουν έντεκα φορείς της ναυτιλίας, της λιμενικής βιομηχανίας, της κρουαζιέρας και οργανώσεων ναυτιλιακών που δραστηριοποιούνται τον τομέα του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα οι: ECSA, Advanced Biofuels Coalition, CLECAT, CLIA, ESPO, eFuel Alliance, ENMC, ESC, EWABA, FEPORT, SEA Europe

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία μιλά με μία φωνή και καλεί τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο να διαθέσουν τα έσοδα του ETS και να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση του ναυτιλιακού τομέα. Το 80% των τρεχόντων εσόδων ETS χρησιμοποιείται ήδη για την ενεργειακή μετάβαση στους τομείς του ETS. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχουν ήδη δεσμεύσει τα έσοδα για τις αερομεταφορές στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης του ETS. Η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να τεθεί σε ισότιμη βάση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κλάδος μας είναι ένας από τους πιο δύσκολους στην απεξάρτηση του άνθρακα», λέει ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Viohalco: Δεσμεύεται να διαθέτει τουλάχιστον ένα κτίριο με πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το τέλος του 2030
Green |

Τουλάχιστον ένα κτίριο με πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το τέλος του 2030 για την Viohalco

Η δημοσίευση της έκθεσης «whitepaper» του «Sustainable Markets Initiative (SMI) Sustainable Buildings Task Force» καθορίζει τις βέλτιστες πρακτικές που θα προωθήσουν την απεξάρτηση των κτιρίων από τον άνθρακα