Η δυσφορία που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξη που προσφέρει η Σαουδική Αραβία στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, μετατράπηκε σε οργή.

Η απόφαση του OPEC+ (ένα σχήμα στο οποίο μετέχει και η Ρωσία) να μειώσει κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την παραγωγή πετρελαίου αποτέλεσε, όπως όλα δείχνουν, τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, πυροδοτώντας εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: Ο OPEC+, η Μόσχα και η διεθνής του ολοκληρωτισμού

Η ευθύνη χρεώθηκε προσωπικά στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο για μια ακόμη φορά. Κι αυτό, παρά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης [ου έγινε με την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Οι σύμμαχοι που έγιναν εχθροί

Πλέον, οι δύο πρώην στενοί σύμμαχοι κινούνται σε τροχιά ρήξης. Η Ουάσιγκτον καλεί τον μπιν Σαλμάν να επιλέξει στρατόπεδο, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν στη χώρα του βαριές κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης: Ο «άξονας» Κίνας-Σ. Αραβίας αλλάζει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής

«Απλούστατα, δεν υπάρχει περιθώριο για να κάνει κανείς παιχνίδι και με τις δύο πλευρές σε αυτή τη σύγκρουση – είτε θα στηρίξει τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο στην προσπάθειά του να σταματήσει έναν εγκληματία πολέμου από το να εξαφανίσει από τον χάρτη μια ολόκληρη χώρα είτε θα στηρίξει αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε αυτή τη φάση.

«Ως πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας δεν θα δώσω το πράσινο φως σε κανενός είδους συνεργασία με το Ριάντ, μέχρις ότου το βασίλειο αναθεωρήσει τη θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ως εδώ και μη παρέκει», πρόσθεσε ο Μενέντεζ, ο ρόλος του οποίου στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι συχνά καθοριστικός, όπως αποδεικνύεται και από το μπλοκάρισμα της πώλησης αεροσκαφών F-35 και F-16 προς την Τουρκία – επίσης εξαιτίας της συνεργασίας της με τη Ρωσία.

Νέος χάρτης στη Μέση Ανατολή

Η υπόθεση δεν είναι φυσικά απλή. Πέρα από το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία είναι εδώ και χρόνια ο καλύτερος πελάτης για τις αμερικανικές βιομηχανίες όπλων, μια τέτοια επιλογή εκ μέρους της κυβέρνησης Μπάιντεν θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία αλλαγής του γεωπολιτικού χάρτη στη Μέση Ανατολή και διεθνώς. Μια αλλαγή η οποία έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από τη στιγμή που οι Αμερικανοί κατάφεραν να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τους Σαουδάραβες, που επί δεκαετίες γέμιζαν το ντεπόζιτο της οικονομίας τους με πετρέλαιο.

Ταυτόχρονα, φέρνει σε δύσκολη θέση τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, το Ισραήλ, που προσπαθεί να τα βρει με τα αραβικά καθεστώτα. Γνωρίζει, ωστόσο, πολύ καλά ότι εάν δεν καταφέρει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία, όλο το εγχείρημα θα πέσει στο κενό.

Τρίβουν τα χέρια τους Μόσχα και Πεκίνο

Είναι βέβαιο, επίσης, ότι εφόσον η ρήξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ επισημοποιηθεί, τότε το αντίπαλο στρατόπεδο της Δύσης, που συγκροτούν η Κίνα και η Ρωσία μαζί με τους συμμάχους τους, θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του σε ένα ακόμη ισχυρό μέλος. Εκτός από τον Πούτιν, άλλωστε, ο οποίος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος, το Πεκίνο έχει ήδη ποντάρει στους Σαουδάραβες για να διασφαλίσει την ενεργειακή του επάρκεια.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα απαντήσουν τώρα ο μπιν Σαλμάν και το Ριάντ στο τελεσίγραφο του Μενέντεζ. Εάν δεν αλλάξουν στάση – που είναι και το πιθανότερο – τότε πρέπει να ετοιμαστούμε για σοβαρές εξελίξεις και μεγάλες ανατροπές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μελόνι: Παραιτείται από την ηγεσία των Ευρωπαίων Συντηρητικών
Επικαιρότητα |

Μελόνι: Παραιτείται από την ηγεσία των Ευρωπαίων Συντηρητικών

Η Τζόρτζια Μελόνι, από στο Φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματός της, αναφέρθηκε στην δράση της κυβέρνησής της, επιτέθηκε στους πολιτικούς της αντιπάλους και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών.

Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα
Επικαιρότητα |

Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα

Ενώ δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια και εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει ότι προσλαμβάνει παράρτημα στην Ελλάδα