Ήπια πτωτικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη να κυριαρχούν, την ώρα που σχεδόν όλος ο πλανήτης αναμένει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,09% στις 6.879 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,37% στις 12.175 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,61% στις 5.797 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της δανικής εταιρείας βιοεπιστημών Chr. Hansen σημειώνουν άλμα άνω του 11%, μετά τα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη που ανακοίνωσε και τις πολλά υποσχόμενες προοπτικές. Στον αντίποδα, άνω του 10% είναι οι απώλειες της Philips, αφού η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη τρίτου τριμήνου και επισήμανε μια επιβάρυνση 1,3 εκατ. ευρώ για τον προβληματικό βραχίονα αναπνευστικής φροντίδας.

Η αξιολόγηση της έκθεσης του ΔΝΤ

Οι αγορές αξιολογούν την τελευταία έκθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος στο 2,7%. Η πρόβλεψη είναι κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την πρόβλεψή του τον Ιούλιο και υποδηλώνει ότι το 2023 θα μοιάζει υπάρξει ύφεση σε πολλές οικονομίες στον κόσμο.

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, κάτω από τις προσδοκίες για στασιμότητα. Η πτώση της δραστηριότητας οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία της μεταποίησης και στις εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, ενώ τόσο η παραγωγή όσο και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκαν. Η αύξηση του ΑΕΠ τον Ιούλιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,1% από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές