Διευρύνονται οι απώλειες αυτήν την ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας την ανησυχία για τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ αρνητικά επιδρά και η νέα άνοδος των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,9%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 3,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,33% στις 6.735 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,61% στις 12.098 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,47% στις 5.732 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η σουηδική εταιρεία συμβούλων μηχανικών Sweco υποχωρεί περισσότερο από 7%, ενώ και η Taylor Wimpey σημειώνει πτώση άνω του 5%, ακολουθώντας την ευρεία πτώση των κατασκευαστών κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, στο 10,9% επιβεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Το ποσοστό πληθωρισμού σημείωσε άλμα από +7,9% τον Αύγουστο του 2022 και παρέμεινε πάνω από το 7% για επτά μήνες.

Ο πληθωρισμός

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ απογοήτευσαν τις αγορές, καθώς ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια ο δείκτης αυξήθηκε 8,2%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 6,6% σε σχέση με πέρσι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τόσο τα στοιχεία του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όσο και αυτά των ΗΠΑ, είναι καθοριστικά στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Federal Reserve αντίστοιχα. Η μάχη του πληθωρισμού προϋποθέτει σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών, σε μια εποχή μάλιστα που η παγκόσμια οικονομία παλεύει να μην διολισθήσει σε υφεσιακά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές