Έκρηξη κερδοφορίας και συνολικά ισχυρή εικόνα εμφανίζουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών για το α’ εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών από τη Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς του Ομίλου ΕΧΑΕ, θέτοντας τις βάσεις (παρά το δυσκολότερο β’ εξάμηνο) να επιτύχουν στο σύνολο της χρήσης τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις όχι μόνο σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή αλλά της 15ετίας, με βάση τα λειτουργικά τους κέρδη (EBITDA) από τη θέσπιση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Προσαρμογή

Η ανάκαμψη των επιχειρήσεων μετά την περίοδο της πανδημίας και τη 10ετή οικονομική κρίση είναι σημαντική και πέρα από τις προσδοκίες μέσω προγραμμάτων συνεχούς βελτίωσης, επενδύσεων και λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Το σύνολο των οικονομικών μεγεθών και αριθμοδεικτών παρουσιάζει σημαντική αύξηση, αποτυπώνοντας τη συνεχή προσπάθεια των εταιρειών για προσαρμογή στις απαιτήσεις της οικονομίας, για πρότυπη λειτουργία και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Διαβάστε ακόμα:  Handelsblatt: Πώς η Ελλάδα έκανε 100.000 πολίτες της εφοριακούς

Οι οικονομικές τους επιδόσεις ακολούθησαν μετά την πανδημία ανάκαμψη τύπου «V», όπως και τα μεγέθη της οικονομίας, με αποτέλεσμα το 75% των εισηγμένων να είναι πλέον κερδοφόρες. Αν και η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών (υψηλός πληθωρισμός, ανοδικός κύκλος των επιτοκίων, συνθήκες συρρίκνωσης ή και ύφεσης) παράλληλα με την ταυτόχρονη αύξηση του χρέους και τη μείωση των λειτουργικών ροών παραπέμπει σε ένα δυσκολότερο 2ο εξάμηνο, εν τούτοις τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του συνόλου των εισηγμένων (από 7 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο) θα μπορούσαν να ξεπεράσουν στο σύνολο της χρήσης τα 10 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να συγκριθούν, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, με τις καλές εποχές της «προμνημονιακής» περιόδου, μόνο που τότε οι εισηγμένες επιχειρήσεις ήταν διπλάσιες.

Υγιής άνοδος

Σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών του α’ εξαμήνου από την ΕΧΑΕ, τα μεικτά κέρδη, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), τα προ φόρων κέρδη και τα καθαρά μετά από τους φόρους κέρδη παρουσιάζουν υγιή άνοδο έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021 και σηματοδοτούν την καλύτερη επίδοση για οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, συνεχίζοντας την τάση του 2021.

Με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 7,85% το α’ εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών για τις εταιρείες της κύριας αγοράς (εκτός τραπεζών) αυξήθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι κατά 57,82%, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 46,43% και τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη κατά 91,94% στα 3,21 δισ. ευρώ (ή στα 5,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν και τα καθαρά κέρδη των 2,34 δισ. ευρώ των συστημικών τραπεζών).

Διαβάστε ακόμα:  ΙΟΒΕ: Ανεβάζει τον πήχη για φέτος – Αβεβαιότητα το 2023

Η ρευστότητα αυξήθηκε επίσης κατά 23,25%, διασφαλίζοντας καλύτερη διαχείριση του αυξημένου μεσοπρόθεσμα κόστος δανεισμού, ενώ οι λειτουργικές ροές μειώθηκαν 80,78%, λόγω της χρήσης μετρητών («cash burn») για τη χρηματοδότηση των αυξημένων λειτουργικών εξόδων. Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν 5,45% λόγω αυξημένων κερδών και αγορών ιδίων μετοχών. Αύξηση 5,43% σημείωσε ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, απόρροια των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης ελάχιστων πάντως εταιρειών. Από την άλλη πλευρά οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 32%, ενώ οι εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του ΧΑ (εκτός τραπεζών) αύξησαν στο εξάμηνο κατά 7.294 τους υπαλλήλους τους σε συνολικά 159.615 άτομα.

Συνολικά, τα ίδια κεφάλαιά τους σημείωσαν αύξηση 5,45% στα 36,73 δισ. ευρώ, το συνολικό τους ενεργητικό κατά 9,96% στα 112,41 δισ. ευρώ, ο συνολικός δανεισμός κατά 5,43% στα 35,13 δισ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις κατά 12,13% στα 75,67 δισ. ευρώ.

Ο δανεισμός

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ο δείκτης «καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια» βελτιώθηκε για τον σκληρό αυτόν πυρήνα των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών κατά 9 μονάδες βάσης στο 0,55 το α’ εξάμηνο του 2022 έναντι 0,64 το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ παρά την αύξηση του ενεργειακού και χρηματοοικονομικού κόστους, το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο τέλος του α’ εξαμήνου στο 14,5%, έναντι 15,79% το 2021, 10,19% το 2020 και 12,42% το 2019, πριν την πανδημία δηλαδή, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Το «στοίχημα» της κατανάλωσης και το top 5 των ανατιμήσεων

Οι περισσότεροι κλάδοι παρουσιάζουν σημαντική άνοδο της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA), με τον τομέα της ενέργειας να πρωταγωνιστεί με αύξηση 235,60%, ενώ ακολούθησαν ταξίδια και αναψυχή με 97,96%, βασικές πρώτες ύλες με 57,63%, βιομηχανία με 34,59%, προσωπική φροντίδα με 30,28%, κατασκευές με 29,36%, τρόφιμα και ποτά με 26,68%, λιανεμπόριο με 20,42% κ.ά. Να σημειωθεί πάντως πως τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ευθύνονται για το ένα τρίτο των λειτουργικών κερδών των εισηγμένων.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Τα καθαρά κέρδη των συστημικών τραπεζών διαμορφώθηκαν στα 2,34 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι ζημιών 4,03 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με τους αναλυτές της ΕΧΑΕ να σημειώνουν πως μετά τη συμμετοχή τους στα δύο σχήματα του «Ηρακλή» για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ο δρόμος της επιστροφής προς την κανονικότητα είναι ξεκάθαρος. Η συνεχής βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και η πιθανή αλλά «δύσκολη», όπως αναφέρεται, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο, θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιταχύνουν την τελική ενοποίηση των ισολογισμών τους και να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος στους μετόχους τους το 2023. Η επαρκής χρηματοδότηση του εταιρικού και του ιδιωτικού τομέα και η βιωσιμότητα των κερδών τους μέσω των επενδύσεων σε νέους τομείς, αλλά και η μετατροπή τους σε σύγχρονες και δυναμικές επιχειρήσεις αποτελούν τα νέα στοιχήματα για τον κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών