Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, με τη νευρικότητα ενόψει των ανακοινώσεων για τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό να είναι έκδηλη, ενώ στο επίκεντρο ήταν και οι εξαγωγικοί περιορισμοί των ΗΠΑ.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε πτώση 0,6% στις 26.237,42 μονάδες και ο Topix υποχώρησε κατά 0,77% στις 1.854,61 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 1,3% και ο Kosdaq έχασε 2,71%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε κατά 1,23% χαμηλότερα.

Διαβάστε επίσης – Ασιατικά χρηματιστήρια: Ισχυρές απώλειες

Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ανέτρεψαν στο τέλος τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, καθώς ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,26% και ο σύνθετος δείκτης Shenzhen έχασε 0,155%. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 0,07% στις 6.642,60 μονάδες.

Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών της Ταϊβάν, TSMC, υποχώρησε κατά 0,6%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 80% στα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Τα καθαρά κέρδη του προμηθευτή της Apple αυξήθηκαν στα 280,9 δισ. δολάρια Ταϊβάν (8,81 δισ. δολάρια) για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου – έναντι 156,26 δισ. δολαρίων Ταϊβάν για την ίδια περίοδο το 2021.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Toshiba σημείωσαν άλμα έως και 9,4% μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι μια κοινοπραξία θα μπορούσε να αποκτήσει την εταιρεία έναντι περίπου 19 δισ. δολαρίων. Η Kyodo News ανέφερε ότι ένα fund με έδρα το Τόκιο που ηγείται της ομάδας, το Japan Industrial Partners, ζήτησε από πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Chubu Electric Power και Orix, να συμμετάσχουν στην προσφορά. Η Toshiba θα μπορούσε να διαγραφεί από το χρηματιστήριο αν η εξαγορά ολοκληρωθεί.

Στο επίκεντρο των αγορών όμως ήταν και οι εξαγωγικοί περιορισμοί των ΗΠΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφελήσουν πολλές χώρες παραγωγής στην Ασία, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών της Μαλαισίας. “Από τη στιγμή που βάζουν δασμούς στα τσιπ για να τα στείλουν από την Κίνα στις ΗΠΑ, η Κίνα πρέπει να βρει μια λύση. Έτσι, βασικά, υπάρχει πολύ περισσότερο περιθώριο ευκαιριών για όλους”, ανέφερε η Ένωση.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 9,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο – καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των τελευταίων 5 μηνών. Ο δείκτης τιμών εταιρικών αγαθών της Τράπεζας της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη τιμών παραγωγού, μετρά την τιμή που χρεώνουν οι εταιρείες μεταξύ τους για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, μετά από αύξηση 0,4% τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές