Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις ανησυχίες της αγοράς και να ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας στην κυβέρνηση Τρας, ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, χρησιμοποίησε την πρώτη του Δευτέρα στη δουλειά για ανατρέψει όλα τα «αμφιλεγόμενα φορολογικά μέτρα» που ανακοίνωσε ο προκάτοχός του.

«Ξηλώνοντας» επί της ουσίας τον μίνι προϋπολογισμό του Κουάσι Κουαρτέγκ, ο Χαντ ανακοίνωσε ότι καταργεί τη μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 20% στο 19%, καθώς και τις περικοπές στους φορολογικούς συντελεστές των μερισμάτων, την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων εκτός μισθοδοσίας, την απαίτηση ΦΠΑ για τους τουρίστες και το πάγωμα στους φόρους αλκοολούχων ποτών.

Βρετανία: Αλλαγή πολιτικής μετά το χάος στις αγορές – Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση για την Τρας

Τα μόνα μέτρα του προκατόχου του που διατηρεί είναι η ακύρωση της προγραμματισμένης αύξησης της Εθνικής Ασφάλισης κατά 1,25% και τη μείωση των φόρων που καταβάλλονται για αγορές ακινήτων.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τις αγορές, με τη στερλίνα να ενισχύεται άνω του 1% έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν επίσης απότομα, με τη 10ετή απόδοση να διαπραγματεύεται με πτώση κατά 35 μονάδες βάσης στο 3,974%.

Ενεργειακό πακέτο

Ο Χαντ ανακοίνωσε επίσης ότι το ενεργειακό πακέτο που έχει σχεδιαστεί για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών και των επιχειρήσεων θα διαρκέσει μόνο μέχρι τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα αναθεωρηθεί προκειμένου «να κοστίσει στον φορολογούμενο πολύ λιγότερο από το προγραμματισμένο».

Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, η κυβέρνηση περιορίζει το ποσό που καταβάλλεται ανά κιλοβατώρα για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια χαμηλότερα από την τιμή της αγοράς. Το μέσο νοικοκυριό αναμένεται τώρα να πληρώνει 2.500 στερλίνες ετησίως, υψηλότερο από το μέσο ετήσιο λογαριασμό των 1.400 λιρών του 2021, αλλά πολύ χαμηλότερο από τις 4.650 που είχαν προβλεφθεί χωρίς την παρέμβαση .

«Κεντρική ευθύνη για οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την οικονομική σταθερότητα», είπε ο Χαντ σε μια σύντομη δήλωση τη Δευτέρα το πρωί.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές, αλλά κάθε κυβέρνηση μπορεί να παρέχει τη βεβαιότητα για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς των αγορών. Για αυτόν τον λόγο, παρόλο που η πρωθυπουργός και εγώ είμαστε και οι δύο δεσμευμένοι στη μείωση του εταιρικού φόρου, ακούσαμε τις ανησυχίες για τον μίνι προϋπολογισμό».

Πανικός

Οι επενδυτές έχουν προβεί σε εκτεταμένες πωλήσεις βρετανικών κρατικών ομολόγων από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο προκάτοχος του Χαντ, ο Κουασί Κάρτενγκ, ανακοίνωσε μια σειρά από μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές χωρίς να δημοσιεύσει μια σειρά ανεξάρτητων οικονομικών προβλέψεων.

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις ανάγκασαν την Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί σε επείγουσα παρέμβαση για την προστασία των συνταξιοδοτικών ταμείων, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος των ενυπόθηκων δανείων, κίνηση που όμως προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα οικονομικά των Βρετανών.

«Αυτό που πρόκειται να κάνω είναι να δείξω στις αγορές, στον κόσμο, και μάλιστα στους ανθρώπους που παρακολουθούν στην πατρίδα τους, ότι μπορούμε να λογοδοτήσουμε σωστά για κάθε δεκάρα των φορολογικών μας σχεδίων και των δαπανών μας», δήλωσε ο Χαντ στην τηλεόραση του BBC σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Κίνδυνος ύφεσης, αμφισβήτηση για την Τρας

Η οικονομία της Βρετανίας κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση, την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια για να ελέγξει την εκτίναξη του πληθωρισμού. Ο διοικητής της Τράπεζας Άντριου Μπέιλι δήλωσε το Σάββατο ότι πιστεύει ότι θα χρειαστεί μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις αρχές Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: «Γκρίνια» στο συνέδριο των Συντηρητικών για την αναδίπλωση της κυβέρνησης Τρας

Η Τρας – η οποία ανέλαβε τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος μόλις πριν από 41 ημέρες υποσχόμενη να μειώσει τη φορολογία, απέλυσε τον Κουάρτενγκ την Παρασκευή και εγκατέλειψε κομβικής σημασίας σημεία του προγράμματος με το οποίο εξελέγη επικεφαλής των Τορις.

Το χάος τροφοδότησε τη δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα, το οποίο υπολείπεται κατά πολύ του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Σήμερα, ο Κρίσπιν Μπλαντ κατέστη ο πρώτος βουλευτής των συντηρητικών που δήλωσε δημοσίως ότι η Τρας δεν θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά.

«Νομίζω ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει και το ερώτημα είναι τώρα πώς θα γίνει η διαχείριση της διαδοχής», δήλωσε στην εκπομπή «The Andrew Neil Show» του Channel 4.

Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε το αρχικό οικονομικό σχέδιο του Τρας ως λάθος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή