Ο Πύργος του Πειραιά, έργο πνοής

Ισως πολλοί να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά ο Πύργος του Πειραιά, το κτίριο – φάντασμα της Χούντας, μετατρέπεται σε τοπόσημο για το μεγάλο λιμάνι. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με την ολοκλήρωση και τη μίσθωσή του, θα αποτελέσει κι έναν βασικό κρίκο στα μεγάλα έργα που αλλάζουν όλο τον Πειραιά.

Κι όπως είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, και της Piraeus Tower, που έχει αναλάβει το έργο, Δημήτρης Ανδριόπουλος, «είναι σπουδαίο να βλέπεις αυτόν τον «κοιμισμένο γίγαντα» να ξυπνάει μετά από τόσα χρόνια και να αποτελεί σύμβολο αναγέννησης και ορόσημο ανάπτυξης. Ο Πύργος του Πειραιά είναι ένα έργο πνοής για την κοινωνία και ολόκληρη την περιοχή».

Ένα επιχειρηματικό κέντρο 250 μέτρα από το μετρό, πολύ κοντά στην ανάπλαση των παλαιών κτιρίων του Παπαστράτου, με την ανάπλαση της παραλιακής και τα έργα στον Αγιο Διονύσιο, ασφαλώς δημιουργεί ένα νέο σημείο αναφοράς. Και για εργασία αλλά και για διαμονή.

Και σε αυτό ακριβώς επέμενε χθες και ο κ. Ανδριόπουλος, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Dialectica, Γιώργος Τσαρουχάς. Δηλαδή οι εργαζόμενοι να έχουν ένα καλό εργασιακό περιβάλλον και στη συνέχεια να μπορούν να διασκεδάσουν στην περιοχή αλλά και να μένουν εκεί, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Ο Πύργος θα είναι έτοιμος προς το τέλος του 2023 και από τους 22 ορόφους του, τα 33 χιλιάδες τ.μ. χώρο, τα 28.500 τ.μ. ανωδομής, 7.500 θα είναι εμπόριο, εστιατόρια, γυμναστήριο κ.λπ. και τα υπόλοιπα 21.500 τ.μ. θα είναι γραφειακοί χώροι.

Εξι όροφοι, 6.210 τ.μ. και οψιόν για άλλα 3.000 τ.μ.

Το λιγότερο… happy θα πρέπει να είναι η Dimand αλλά και η Prodea που επενδύουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ για τον Πύργο του Πειραιά. Κι αυτό γιατί 1 χρόνο και πλέον πριν από την ανακατασκευή του, ανακοίνωσαν το ancor tenant, δηλαδή τον βασικό μισθωτή. Και αυτός είναι η Dialectica, μια εξαιρετική εταιρεία, ταχύτατα αναπτυσσόμενη, με έδρα στο Λονδίνο αλλά με την ελληνική της παρουσία να αριθμεί περί τους 550 εργαζόμενους οι οποίοι σύντομα θα γίνουν 800.

Η Dialectica ανακοίνωσε χθες ότι έχει συμφωνήσει για τη μίσθωση έξι ορόφων του Πύργου, επιφάνειας 6.210 τ.μ. με οψιόν για άλλα 3.000 τ.μ.

Εκεί θα μετακομίσουν οι εκατοντάδες εργαζόμενοί της δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα νότια προάστια και στον Πειραιά, ο οποίος αλλάζει από τα μεγάλα έργα ανάπλασης και φυσικά τη λειτουργία πλέον του μετρό.

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Dimand, έχουν ήδη κλείσει χώρους τρεις ναυτιλιακές εταιρείες, μία σε κάθε όροφο ενώ κλεισμένοι είναι και οι «παίκτες» που θα αναλάβουν τα εστιατόρια.

«Σε συνεργασία με την Dimand, σχεδιάζουμε το μελλοντικό σπίτι της Dialectica και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τη νέα μας γειτονιά σε μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της πόλης», δήλωσε ο κ. Τσαρουχάς.

Μα ποια είναι επιτέλους η Dialectica;

Κι αν αναρωτιέστε ποια είναι η Dialectica, απλά θα… εκπλαγείτε για τι εταιρεία μιλάμε. Ξέρετε τι είναι το Knowledge brokering; Αυτό κάνει η εταιρεία η οποία ξεκίνησε το 2015 από ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και σήμερα έχει περισσότερους από 800 εργαζόμενους σε 5 διεθνή γραφεία σε Ευρώπη και Αμερική, με τη φιλοδοξία να τους κάνει… 3.000.

Στην Ελλάδα εργάζονται 500 άτομα και σύντομα θα γίνουν 800 ενώ η φορολογική έδρα είναι το Λονδίνο, όχι για… φορολογικούς λόγους μιας και η Βρετανία έχει 25% φορολογία και η Ελλάδα 22%. Αλλά γιατί όλοι οι πελάτες της Dialectica είναι ξένες εταιρείες οι οποίες θέλουν και το αγγλικό δίκαιο… Που να μπλέκουν με τα ελληνικά δικαστήρια.

Η εταιρεία στην Αθήνα έχει τη βάση της και το τεχνολογικό hub προσελκύοντας ταλαντούχους νέους και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τι ακριβώς κάνει μια εταιρεία που αναπτύσσεται με ρυθμό 100% κάθε χρόνο, είναι κερδοφόρα και δεν πήρε ποτέ χρηματοδότηση;

Κάνουν business intelligence και market research, με άλλα λόγια knowledge brokering. Δηλαδή η δουλειά τους είναι να εξυπηρετούν τους πελάτες τους που ζητούν πληροφορίες και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

Η Dialectica δίνει πρόσβαση σε θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις σε real-time πληροφορίες για να αξιολογήσουν επενδυτικές συμφωνίες εκατομμυρίων.

Πελάτες της είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, καθώς διαχειρίζονται έως και πάνω από 200 δισ. δολάρια.

«Σήμερα, χάρη στα νέα τεχνολογικά εργαλεία, το internet και τα social media, έχει αλλάξει σημαντικά ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε και ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Πελάτες μας είναι κυρίως θεσμικοί επενδυτές, funds και consulting companies. Η δουλειά μας είναι να βρίσκουμε τους ανθρώπους που μπορούν να τους δώσουν εξειδικευμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν», λένε οι επικεφαλής.

Το 2022 η εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη λίστα των Financial Times με τις «ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης» μετά από την πρωτοεμφάνισή της στη λίστα το 2021. Την ίδια χρόνια, η Dialectica βραβεύτηκε από το Great Place to Work® ως ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα της Ευρώπης για δεύτερο συνεχόμενο έτος, ενώ από το 2020 βρίσκεται σταθερά στην ετήσια λίστα των Best WorkplacesTM Ελλάδας.

Ζήτηση για 100.000 τ.μ. γραφείων

Ξέρετε με ποιο τρόπο μπορεί να μετρήσει κανείς την ανάπτυξη μιας χώρας; Με το αν υπάρχει ζήτηση για γραφειακούς χώρους.

Αν δηλαδή ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις ζητούν νέα γραφεία είτε για να στεγάσουν νέες δραστηριότητες είτε για να αλλάξουν έδρα.

Όταν, λοιπόν, η ζήτηση στην Αθήνα είναι περίπου 100.000 τετραγωνικά μέτρα το χρόνο, αλλά η προσφορά είναι ελάχιστη, καταλαβαίνει κανείς τι… σκοτωμός γίνεται για καλούς γραφειακούς χώρους.

Για νέα κτίρια δηλαδή με καλό εργασιακό περιβάλλον και τις κατάλληλες υποδομές. Και προσέξτε. Ζήτηση 100.000 τ.μ. το χρόνο σε μια περίοδο όπου ακόμη υπάρχουν εταιρείες που χρησιμοποιούν την τηλεργασία.

Αν, λοιπόν, ένα σύγχρονο κτίριο νοικιάζει με 15, 20 και 25 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αυτό δείχνει ότι η αγορά γραφείων στην πρωτεύουσα βρίσκεται σε άνθηση.

Κι ότι, όπως στην περίπτωση του Πύργου του Πειραιά, για τα υπόλοιπα 21 χιλιάδες τ.μ. που απομένουν μετά τη συμφωνία με την Dialectika, θα γίνει… χαμός για να τα ενοικιάσουν.

«Θα χετε να γράφετε…»

Έχουν να διαβάσουν τα ματάκια μας και να ακούσουν τα αυτάκια μας πολλά τους επόμενους μήνες για τις τράπεζες και το ενδιαφέρον ξένων που θέλουν να επενδύσουν στον εγχώριο κλάδο, αποκτώντας τις μετοχές που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Ειδικά σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς που διατηρεί ποσοστά 40% και 27% αντίστοιχα, ικανά να ανατρέψουν τις σημερινές ισορροπίες. Όχι ότι δεν θα υπάρξει ζήτηση. Το αντίθετο. Οι συστημικοί όμιλοι έχουν εξυγιανθεί και μπορούν πλέον να πουλήσουν ένα ελκυστικό επενδυτικό story.

Ωστόσο, η φημολογία θα κυριαρχήσει και όπως μας είπε παλιά καραβάνα, «μην πιστεύετε σε ό,τι σας σερβίρουν».

Χθες λοιπόν κυκλοφόρησε στη χρηματιστηριακή πιάτσα το σενάριο ότι ένα fund, ονόματι ION, θέλει να μπει στην Πειραιώς, πληρώνοντας μάλιστα και ένα καλό premium για την εξαγορά όλων των μετοχών του ΤΧΣ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τίτλος της τράπεζας στο ταμπλό πήρε φωτιά, κλείνοντας με κέρδη κοντά στο 5%. Πηγές από την Πειραιώς δήλωναν άγνοια, σημειώνοντας άλλωστε πως πωλητής είναι το Ταμείο και όχι εκείνοι.

Άλλοι κύκλοι τόνιζαν ότι αυτές οι δουλειές μόνο έτσι δεν γίνονται. «Δεν μπορεί κάποιος να κάνει προτάσεις όπως του καπνίσει. Προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για όσους θέλουν να τοποθετηθούν μέσω του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για να έλθει το ίδιο το ΤΧΣ αργά το βράδυ της Τρίτης με ανακοίνωσή του να ξεκαθαρίσει πως «οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος λαμβάνει, θα πρέπει να αξιολογείται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Στρατηγική Αποεπένδυσής του, η οποία, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ιδρυτικού του νόμου 3864/2010, βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση».

Πρόκειται δηλαδή για ένα σχέδιο, όπως ξεκαθαρίζει το Ταμείο, που εκτός του ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί, για την εφαρμογή του είναι απαραίτητη η λήψη της σύμφωνης γνώμης του υπουργείου Οικονομικών».

Άρα; «Για να το πω αλλιώς, ο καθένας μπορεί να εκφράζει το ενδιαφέρον του για ο,τιδήποτε. Δημοκρατία έχουμε. Το θέμα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο θα πουλήσει το ΤΧΣ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Τουλάχιστον έχετε να γράφετε ιστορίες εσείς οι δημοσιογράφοι» είπε πηγή μας.

Οι έμμεσοι φόροι πνίγουν τους Ελληνες

Ανακοινώθηκε χθες ότι η Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 4 θέσεις στο δείκτη της διεθνούς φορολογικής ανταγωνιστικότητας και είναι 29η μεταξύ 38 χωρών. Μεγάλο… επίτευγμα, για πολλούς.

Κοιτώντας κανείς, όμως, τα επιπλέον στοιχεία βλέπει τα εξής:

Είμαστε στην 30η θέση ως προς τους φόρους ιδιοκτησίας και στους φόρους κατανάλωσης, και στην 25η θέση στη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

Είμαστε βέβαια 17οι στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, 19οι στους εταιρικούς φόρους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ έχει μειωθεί η απευθείας φορολόγηση στο εισόδημα, παραμένουν στα ύψη οι φόροι στην καθημερινότητα. Οι έμμεσοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ, στα προϊόντα που αγοράζουμε κάθε μέρα ή όπως ο ΕΦΚ στα καύσιμα.

Και πληρώνουμε και πολλούς φόρους στην ακίνητη ιδιοκτησία, παρά τη μείωση του ΦΠΑ.

Και όπως λέει η έρευνα του ΚΕΦιμ, «η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις.

Συμπέρασμα; Αν δεν μειωθούν οι άδικοι και οριζόντιοι έμμεσοι φόροι, θα είμαστε χώρα που θα «στραγγαλίζει» τους πολίτες της.

Τι βλέπουν οι Ελληνες στην Ιαπωνία

Ότι ήρθαν Γιαπωνέζοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα το γνωρίζαμε. Το αν είδαν κάτι οι… Γιαπωνέζοι στη χώρα μας θα το μάθουμε αν γίνουν συμφωνίες, αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά κι αν οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν προς την Ιαπωνία.

Η ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία Keidanren, για να φέρει κοντά ελληνικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις ήταν πετυχημένη. Αλλά τα στοιχεία έχει νόημα να δούμε για να καταλάβουμε με ποια χώρα έχουμε να κάνουμε

Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ηγέτιδα στην προηγμένη τεχνολογία και την Ερευνα και Ανάπτυξη.

Όσον αφορά το διμερές εμπόριο, το 2021 οι εξαγωγές παρουσίασαν πτώση περίπου 30% ανερχόμενες σε €248 εκ. από € 355 εκ. σε σχέση με το 2020, ενώ οι εισαγωγές από την Ιαπωνία ανήλθαν σε €168 εκ. σημειώνοντας άνοδο 15,7%, με αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος υπέρ της χώρας μας σε περίπου €80 εκ. (από € 210 εκ. το 2020). Ο όγκος διμερούς εμπορίου, το 2021, σημείωσε μείωση (17%) σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκε σε € 416 εκ. Τα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα για το 2021 ήταν τα φάρμακα, τα καπνά, το βαμβάκι, οι καρποί και τα φρούτα, τα ελάσματα/ταινίες από αργίλιο, τα φύλλα και οι λεπτές ταινίες από αργίλιο και το ελαιόλαδο.

Αντίστοιχα, τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα από την Ιαπωνία, ήταν τα επιβατικά οχήματα, μέρη για εμβολοφόρους κινητήρες εσωτερικής καύσης, μοτοσυκλέτες και ποδήλατα, κινητήρες εσωτερικής καύσης, αυτοκίνητα, φορτηγά οχήματα επίσωτρα με πιεσμένο αέρα, κ.ά.

Αγοράζουμε δηλαδή οχήματα και πουλάμε φάρμακα, καπνά, λάδι και βαμβάκι. Θα μπορούσαμε και καλύτερα…

Δεν μας… «βλέπουν» οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές

Ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια πρωτόγνωρη περίοδο επενδυτικής ζήτησης δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας.

H συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού μεριδίου της Sani/Ikos από το κρατικό επενδυτικό ταμείου της Σιγκαπούρης, GIC, ένα deal που αποτιμήθηκε από τους ίδιους τους συντελεστές του σε 2,3 δισ. ευρώ, αποδεικνύει αυτή τη δυναμική. Το ίδιο και η επένδυση της JP Morgan στην VivaWallet ύψους 1 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους, η οποία όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ωστόσο μπορούμε να μιλάμε για επενδυτική φρενίτιδα;

Σε ερώτηση της στήλης στον Γιώργο Τσαρούχα, συνιδρυτή και CEO της Dialectica, για το αν υπάρχει ζήτηση από τους πελάτες της εταιρείας για επενδύσεις στην Ελλάδα, η απάντηση δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντική.

Αν και επεσήμανε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα συγκριτικά με το 2015, ο κ. Τσαρούχας ανάφερε πως η Ελλάδα δεν είναι στις προτεραιότητες των διεθνών επενδυτών λόγω και των μακρόσυρτων δικαστικών διαδικασιών.

Αλλά τα 4,5 χρόνια που χρειάζονται για την οριστική επίλυση μιας δικαστικής διαφοράς στη χώρα μας δεν είναι η μόνη αιτία.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο προϊόν.

Για παράδειγμα στον κλάδο του τουρισμού, μόλις δύο – τρία deals του μεγέθους της Sani/Ikos μπορούν να γίνουν σύμφωνα με τον κ. Τσαρούχα.

Πάντως, στο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στο Τορόντο του Καναδά, ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας, François-Philippe Champagne, είπε ότι Ελλάδα και Καναδάς θα μπορούσαν να αναπτύξουν συνεργασίες στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Θα γεμίσουμε μαρίνες. Αλλά τι θα τις κάνουμε;

Θα θυμάστε οι παλαιότεροι το γνωστό «κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο». Κάτι τέτοιο φαίνεται να επαναλαμβάνεται με τις μαρίνες. Όπου θάλασσα να κάνουμε και μία μαρίνα. Το θυμηθήκαμε αυτό με αφορμή τον διαγωνισμό για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας σε ιδιώτη επενδυτή. Όπως είναι γνωστό πλειοδότης αναδείχθηκε ο όμιλος Grimaldi καταβάλλοντας 84,17 εκατ. ευρώ.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι πολλοί είναι ότι ο ΟΛΗΓ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατασκευής μαρίνας στον κόλπο της Ηγουμενίτσας και η επένδυση αυτή περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης, χωρίς όμως τον χαρακτηρισμό «υποχρεωτική επένδυση» όπως για παράδειγμα αναφέρεται στις συμβάσεις παραχώρησης ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Πρόκειται για μία επένδυση που προκαλεί ένα προβληματισμό καθώς ο ΟΛΗΓ θα πρέπει να δώσει περί τα 30 εκατ. ευρώ για την δημιουργία της μαρίνας και το ερώτημα είναι αν αυτά τα χρήματα θα «βγουν» ποτέ   όταν υπάρχει πολύ μεγάλη μαρίνα απέναντι στην Κέρκυρα, μια μικρή δίπλα στην Πλαταριά και μια ακόμη στα Σύβοτα.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν τελικά ο όμιλος Grimaldi παραπέμψει την κατασκευή της μαρίνας «ad calendas graecas»  (στις ελληνικές καλένδες). Και κάτι ακόμη.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν δεν υπήρχε αυτή η «δέσμευσή» των 30 εκατ. ευρώ το τίμημα για το 67% του ΟΛΗΓ θα ήταν υψηλότερο από τα 84,17 εκατ. ευρώ, ίσως και πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Ποιος αγοράζει πανάκριβα σπίτια;

Υπάρχει αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα; Με απλά λόγια, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για να αγοράσουν σπίτια που θα κοστίζουν 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και πάνω;

Αν κρίνουμε από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τις πολυτελείς κατοικίες που θα κτιστούν στο Ελληνικό, υπάρχει.

Αλλά κι αν κρίνουμε από το γεγονός ότι μια κυπριακή εταιρεία ήρθε στην Ελλάδα και θα φτιάξει πολυτελή σπίτια στην Κηφισιά, τότε προφανώς υπάρχουν κάποιες χιλιάδες συμπολίτες μας που μπορούν να πληρώσουν ακριβά για το σπίτι των ονείρων τους.

Χθες η εταιρεία bbf, δηλαδή build better future, παρουσίασε εικονικά το project που σχεδιάζει. Είναι δύο τριώροφα κτίρια με 10 και 12 πολυτελείς κατοικίες στην Κηφισιά. Θα ονομάζεται «Elatia&Amber» και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, spa, παιδικές χαρές κλπ.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κλειστό, ιδιωτικό χώρο διαμονής που προφανώς θα έχει και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ανέσεις που δε βρίσκει κανείς σε συνηθισμένα συγκροτήματα.

Αφού, λοιπόν, η Αθήνα μπορεί να «αντέχει» τέτοιες επενδύσεις, σημαίνει ότι υπάρχουν και οι αγοραστές που θα δώσουν 500 χιλιάδες ή ένα εκατομμύριο για να αποκτήσουν μια κατοικία.

Κι αν η χώρα αντιμετωπίζει ενεργειακή φτώχεια, αν με δυσκολία βγαίνει η καθημερινότητα, πάντα θα υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που θα αγοράζει πανάκριβα σπίτια. Και χωρίς… χρηματοδότηση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories