Σε κίνδυνο βρίσκεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη, εξαιτίας του ενδεχόμενου να επισυμβεί μια οικονομική επιβράδυνση, ενώ ο πληθωρισμός εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους τομείς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης ασκούν πίεση στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών», τόνισε η Λαγκάρντ κατά τη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Οι κίνδυνοι

Παρά τις πρόσφατες προσαρμογές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται πως εξακολουθούν να αξιολογούν τα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξα, σύμφωνα με την ίδια.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης ότι οι αξιωματούχοι έβλεπαν «πρώιμα σημάδια αύξησης του πιστωτικού κινδύνου, κάτι που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση».

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η ζώνη του ευρώ θα πέσει σε ύφεση καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη εισροών. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη αφορούν την πτώση της, «ιδιαίτερα λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή