Προς την κρίσιμη ζώνη των 870 μονάδων αναρριχήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κάλυψη των απωλειών του έτους, μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του κρίσιμου τελευταίου διμήνου.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 866,25 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 51,2 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Αδυνατεί ο Nasdaq να ακολουθήσει την άνοδό της

Η καλύτερη δυνατή εικόνα για την έναρξη της εβδομάδας

Η αγορά βρήκε σημαντικά στηρίγματα για να μπορέσει να διασπάσει ένα άλλο κρίσιμο τεχνικό ορόσημο των 855 μονάδων, όπου διαπερνούσε ο εκθετικός μέσος των 200 ημερών. Βέβαια, μπορεί οι αγοραστικές δυνάμεις να παρέμειναν για ακόμη μία φορά επιλεκτικές, όμως η απουσία των πωλητών δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την κυριαρχία των ανοδικών τάσεων.

Η ελληνική αγορά εισέρχεται σταδιακά προς το τελευταίο δίμηνο του έτους από πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις ξένες αγορές, καθώς όχι μόνο δεν καταγράφει τα διψήφια ποσοστά πτώσης των άλλων, αλλά υπολείπεται λιγότερο από 5% για να κλείσει το 2022 θετικά. Μια επίδοση που φαίνεται τιτάνια εάν αναλογιστεί κανείς τα όσα συνέβησαν μέσα στο έτος, και το κυριότερο πόσες ανησυχίες υπάρχουν για το επόμενο.

Έτσι, με το κλίμα στην Ευρώπη να ήταν κάτι παραπάνω από υποστηρικτικό, το ΧΑ κατάφερε να αρχίσει την εβδομάδα με την καλύτερη δυνατή εικόνα, καθώς συνεχίζει το ανοδικό σερί από τα χαμηλά των 783 μονάδων, μόλις ένα μήνα πριν. Το παράδοξο είναι ότι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα για την οποία είναι φημισμένος ο γενικός δείκτης λειτουργεί πλέον θετικά, καθώς δεν εμφανίζονται τόσες πιέσεις που να μην μπορούν να απορροφηθούν.

Και όπως επισημαίνει και η Trader24, αν και δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλές συμπέρασμα για τη συνέχεια, καθώς η έλλειψη τζίρου δεν βοηθάει, ωστόσο είναι πασιφανές ότι καταφέραμε να κρατήσουμε τη ζώνη 785-800 μονάδων, που οριοθετεί εξάλλου και την ανοδικότητα των τελευταίων 2μιση ετών. Και μάλιστα, μπορούμε να φανταστούμε τις 870 μονάδες, καθότι το momentum είναι θετικό και οδηγεί εκεί, εν είδει αντίστασης, ενώ και τα αποτελέσματα των εταιρειών δίνουν πόντους σε αυτό το σενάριο.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Motor Oil ξεχώρισε με το +3,07% που κατέγραψε, ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος σε Aegean, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Jumbo, Eurobank, Μυτιληναίο και Λάμδα. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Alpha Bank, Εθνική, Quest, Coca Cola, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Τιτάν. Ο Σαράντης έχασε 2,45%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών