Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, πλην του βρετανικού FTSE 100, οι οποίες αφενός παρακολουθούν τις διεργασίες για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και αφετέρου αναμένουν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,3%, με τον κλάδο των χημικών να κερδίζει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,11% στις 6.962 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,84% στις 12.837 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,27% στις 6.051 μονάδες.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα, στις 27 Οκτωβρίου πιο συγκεκριμένα, όταν και θα οριστεί η νέα αύξηση των επιτοκίων και ενδεχομένως και η καθοδήγηση για την πορεία της στήριξης στην αγορά ομολόγων. Οι αναλυτές αναμένουν τα επιτόκια πολιτικής να αυξηθούν γρήγορα, κατά 75 μ.β. στις 27 Οκτωβρίου, άλλες 50 μ.β. στις 15 Δεκεμβρίου, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και πιο αργά, στη συνέχεια.

Επίσης, στο επίκεντρο είναι οι πολιτικές εξελίξεις του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα θα επιλέξει νέο πρωθυπουργό μετά την παραίτηση της Liz Truss την περασμένη εβδομάδα. Τα βρετανικά ΜΜΕ ήδη έχουν σπεύσει να ονομάσουν τον Rishi Sunak ως το νέο πρόεδρο των Συντηρητικών και ως το νέο πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας. Άλλωστε αυτός ήταν που οι Συντηρητικοί βουλευτές ήθελαν να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και της χώρας ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, και πριν τα μέλη του κόμματος ανατρέψουν την απόφαση τους.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni είχαν την Κυριακή άτυπες συνομιλίες στην πρώτη τους κοινή συνάντηση, ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να μελετά τη στρατηγική της για την τιμή του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες