Κατοικίες στην Ελλάδα αναζητούν όλο και περισσότεροι πολίτες από διάφορες χώρες του εξωτερικού, με την Αθήνα, τις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων.
Αυτό ανέφεραν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos Group, Δημήτρης Μελαχροινός και ο David Hueso Gutiérrez, Διευθύνων Σύμβουλος του Spitogatos Insights, από το βήμα της 23η Prodexpo, που πραγματοποιείται Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η έρευνα και τα ευρήματα
Σε σχετική έρευνα, αναλύθηκαν δεδομένα και τάσεις σχετικά με τη ζήτηση από το εξωτερικό, τις τιμές και το απόθεμα οικιστικών ακινήτων πανελλαδικά καθώς και δεδομένα σχετικά την συσχέτιση της ενεργειακής κλάσης των ακινήτων με την ζητούμενη αξία τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση.
Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Στον «πάγο» ο φόρος υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα έρευνας για την αγορά κατοικίας, που πραγματοποίησε το Spitogatos Insights, υπογράμμισε ότι περίπου το ένα πέμπτο των αναζητήσεων είναι από το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τους Γερμανούς, οι οποίοι ψάχνουν ακίνητα σε ολόκληρη την χώρα, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική να αποτελούν τις κορυφαίες προτιμήσεις τους. Όσον αφορά στο είδος της κατοικίας, αναζητούν σπίτια 105τ.μ. αξίας περίπου 170.000 ευρώ.
Ακολουθούν οι υποψήφιοι αγοραστές από τις ΗΠΑ. Πρόκειται τόσο για Έλληνες της διασποράς όσο και για Αμερικανούς, που ενδιαφέρονται για την αγορά θερινής κατοικίας 125τ.μ. αξίας περίπου 350.000 ευρώ σε ακριβές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και τα νότια προάστια της Αθήνας.
Στην τρίτη θέση έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επίσης οι αναζητήσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών. Στο επίκεντρο κατοικίες 115τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες, αξίας γύρω στα 250.000 ευρώ.
Ακολουθούν οι Ισπανοί, οι Κύπριοι και οι Γάλλοι, με τους τελευταίους να επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα αυξημένο ενδιαφέρον, ιδίως για την Πάρο, τις υπόλοιπες Κυκλάδες και το κέντρο των Αθηνών. Οι αναζητήσεις τους αφορούν σε σπίτια 110 τ.μ. αξίας 260.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Απλησίαστες οι τιμές και στα παλιά διαμερίσματα – Αύξηση έως 40% στη διετία [πίνακες]
Βούλγαροι, Ισραηλινοί και Ρώσοι
Σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζει το ενδιαφέρον των Βούλγαρων για σχετικά φθηνά ακίνητα στην Καβάλα και τη Χαλκιδική, όπως και των Ισραηλινών, που εισήλθαν για πρώτη φορά στη λίστα των κορυφαίων υποψήφιων αγοραστών. Το ενδιαφέρον από το Ισραήλ μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, κυρίως για ακίνητα 130τ.μ. και τιμή γύρω στα 215.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες. Την πρώτη 20αδα συμπληρώνει η Ρωσία, με το ενδιαφέρον, όπως είπε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos Group, να έχει ατονήσει μετά την έναρξη του πολέμου.
Οι τιμές των ακινήτων
Από την πλευρά του ο David Hueso Gutierrez, Διευθύνων Σύμβουλος του Spitogatos Insights, προχώρησε σε μία ακτινογραφία της Ελληνικής αγοράς ακινήτων, μέσα από τα δεδομένα που συγκεντρώνει το παρατηρητήριο τιμών του Insights. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 6,5% το προηγούμενο τρίμηνο, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται σε Αθήνα, Νότια και Βόρεια Προάστια Αττικής, Κυκλάδες, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά στις ενοικιάσεις, οι υψηλότερες τιμές απαντώνται στο κέντρο της Αθήνας, τις Κυκλάδες, τα Νότια και Βόρεια Προάστια Αττικής και την Κρήτη.
Εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει το κτιριακό απόθεμα (stock) τόσο για πωλήσεις όσο και για ενοικιάσεις, αυξάνοντας και τον χρόνο για την πώληση ενός σπιτιού.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή αποδοτικότητα των ακινήτων, ο David Hueso Gutierrez, είπε ότι υπάρχει σύνδεση της τιμής με την ενεργειακή κλάση του διαμερίσματος όταν πρόκειται για πώληση, ενώ αντίθετα στις ενοικιάσεις ο αντίκτυπος του ενεργειακού πιστοποιητικού στην τιμή δεν είναι τόσο σημαντικός, με την τοποθεσία του ακινήτου να αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα.
Latest News
Επιχείρηση «φθηνή στέγη» - Έξι αλλαγές στο πρόγραμμα κοινωνική αντιπαροχή
Εντός του 2025 ο πρώτος διαγωνισμός με το πρόγραμμα «κοινωνική αντιπαροχή» για 150 διαμερίσματα
Το παλιό είναι... αλλιώς - Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα ακίνητα 20ετιας [γράφημα]
Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακίνητα το 2025 - Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις
Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος
Φόβοι για καθίζηση στην κατασκευαστική αγορά – Τι λέει στον ΟΤ ο Στασινός του ΤΕΕ
Ο Γιώργος Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ μιλά στον ΟΤ για την απόφαση του ΣτΕ -Αντικρουόμενες αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης
Τι ζητά η Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς – Πώς προχωράει ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 7%
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πιο κοντά στον Ασπρόπυργο με Προεδρικό Διάταγμα
Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πώς κινούνται οι τιμές στα εμπορικά ακίνητα - Οι hot περιοχές [πίνακες]
Σύμφωνα με την έρευνα της Spitogatos, νέες περιοχές όπως το Περιστέρι και η Καλλιθέα κινήθηκαν ανοδικά στην αναζήτηση για ακίνητα
Μπόνους δόμησης: Τι αλλαγές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ – Οι πρώτες αντιδράσεις
Μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού η επαναφορά των «μπόνους» δόμησης, λέει ο Σκυλακάκης - Ποιες οικοδομικές άδειες ακυρώνονται