Η EDP Renewables, ανακοίνωσε ότι το EBITDA της αυξήθηκε στα 1,482 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει «σταθερή ανάπτυξη χάρη στη μεγαλύτερη εγκατεστημένη δυναμικότητα, τη γενικότερη ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάκαμψη της μέσης τιμής πώλησης».

Πιο αναλυτικά, για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 το EBITDA της EDPR ανήλθε στα 1,482 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 62% σε ετήσια βάση) λόγω των σταθερών αποτελεσμάτων των τομέων δραστηριότητας που υποστηρίζονται από την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 10% και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 14%.

Διαβάστε επίσης: Νέο αιολικό πάρκο της EDPR στην Πολωνία

Σε άλλα σημεία του ισολογισμού, τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν σε 331 εκατ. ευρώ (129 εκατ. ευρώ διαχρονικό κέρδος), τα οποία προήλθαν κυρίως από συναλλαγές εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώθηκαν στην Πολωνία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 416 εκατ. ευρώ (αύξηση 181% διαχρονικά), τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από το υψηλότερο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο αυξήθηκε κατά 296 εκατ. ευρώ (αύξηση 58% διαχρονικά) λόγω του αυξημένου χρέους, της συναλλαγματικής ισοτιμίας και του κόστους χρέους.

Το πλάνο ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η EDPR ακολουθεί το σχέδιο ανάπτυξής της που έχει φτάσει στο ρεκόρ των 4 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι υπό ανάπτυξη σε 15 αγορές σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας στην εταιρεία περαιτέρω τεχνολογική διαφοροποίηση. Παράλληλα, οι ακαθάριστες επενδύσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ επέτρεψαν στην EDPR να αυξήσει τη διεθνή παρουσία της σε 28 διαφορετικές αγορές μέσω εξαγορών, όπως αυτή της Sunseap.

Διαβάστε επίσης: Επέκταση σε Γερμανία και Κάτω Χώρες μέσω εξαγοράς για την EDPR

Επιπλέον, η EDPR κατάφερε να συνεχίσει να παράγει αξία μέσω του προγράμματος εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων, ολοκληρώνοντας τρεις συναλλαγές στην Ισπανία, την Πολωνία και την Ιταλία, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία κερδών ύψους 264 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα σημειώνουν επίσης αύξηση λόγω της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος και της ενίσχυσης των προϊόντων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η εγκατεστημένη ισχύς που φτάνει τα 14,3 GW οδήγησε σε σταθερές λειτουργικές επιδόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η EDPR έχει καταφέρει να πετύχει 10,8 GW από τον πρόσθετο στόχο των 20 GW που έχει τεθεί για την περίοδο 2021-2025 (άρα το 55% έχει επιτευχθεί), με πάνω από το 40% του στόχου αυτού είτε να έχει ήδη εγκατασταθεί είτε να βρίσκεται υπό κατασκευή.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία πραγματοποίησε την εναλλαγή των περιουσιακών στοιχείων της νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, με 3,4 δισ. ευρώ από τον στόχο εσόδων ύψους 8 δισ. ευρώ να έχει ήδη επιτευχθεί μέσω συμφωνιών που παράγουν διπλάσια αξία ανά MW σε σύγκριση με αυτήν που είχε τεθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green