Πάνω από 200 project τα οποία υλοποιούνται με βάση τις βέλτιστες πρακτικές εφαρμόζει στις κτηριακές υποδομές του, εκ των οποίων τα 200.000 τετραγωνικά μέτρα είναι γραφεία, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Ταμπουρέας, Executive Director, Corporate Real Estate Management OTE GROUP & General Manager, OTE ESTATE S.A. μιλώντας στην 23η Prodexpo, στη συζήτηση με θέμα την «εξισορρόπηση της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης ευημερίας στο δομημένο περιβάλλον».

Αυτά τα project δίνουν τη «δυνατότητα για σημαντικές εξοικονομήσεις» εξήγησε ο κ. Ταμπουρέας επισημαίνοντας πως οι συγκεκριμένες δράσεις αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης – Εξοικονομώ – ανακαινίζω για νέους: Επιδοτήσεις έως 75% για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών 

Αναφερόμενος στον κανονισμό EU Taxonomy που δημιουργήθηκε από την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινού συστήματος αναγνώρισης και ταξινόμησης των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων τόνισε ότι « διαμορφώνει έναν νέο κόσμο που θα στηθεί στα ανακυκλωμένα ερείπια του παλιού» και πρόσθεσε ότι απαιτούνται κίνητρα από την πολιτεία, έτσι ώστε οι αποσβέσεις των επενδυτών να γίνονται πολύ πιο σύντομα.

Διαβάστε επίσης – ΑΑΔΕ: Επτά συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στους χώρους εργασίας

Εργα LEED

Το 2013 η Dimand έφερε το πρώτο LEED έργο στην Ελλάδα, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Άγγελος Entmons, Sustainability Manager της εταιρείας Dimand, αναλύοντας τα έργα τονίζοντας ότι για την Dimand βιωσιμότητα είναι να μετατρέπεται η κρίση σε ευκαιρία.

«Για να ισορροπήσει και να βελτιωθεί η ανθρώπινη και η πλανητική υγεία πρέπει να υιοθετήσουμε τη φράση above and beyond», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην περίπτωση του πύργου του Πειραιά που ανακυκλωθηκαν 135 τόνοι υφιστάμενα τζάμια σε εργοστάσιο στη Ρουμανία με κόστος 400 ημερομίσθια για την εταιρεία. Όπως τόνισε, όσον αφορά την βιωσιμότητα, είναι ηθικό, αλλά και οικονομικό το όφελος, ενώ στόχος της εταιρείας είναι τα κτίρια να είναι ενεργειακά και περιβαλλοντικά άρτια. Τέλος, όπως είπε: «Είναι απαραίτητο να ανοίξει ο κλάδος κα να ξεφύγει από το energy efficiency όσον αφορά τη βιωσιμότητα».

«Στόχος της εταιρείας μας, μεταξύ άλλων, είναι να προσφέρουμε ποιοτικές και καινοτόμες υπηρεσίες αειφορίας», ανέφερε ο κ. Αννίβας Βασιλόπουλος, Founder & Managing Director της ANICON και τόνισε ότι οι αξίες της βιωσιμότητας είναι βασικές για τις συνεργασίες.

To well being στις νέες κατασκευές

Βασικοί πυλώνες στις νέες κατασκευές είναι το well being, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας και η αύξηση της αποδοτικότητας στα κτίρια, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι: «Το κόστος ενός πράσινου κτιρίου απαιτεί μεγαλύτερα κεφάλαια, αλλά μακροχρόνια τα κόστη είναι σημαντικά μικρότερα, ενώ οι πόροι που εξοικονομούνται μπορούν να διατεθούν σε πιο δημιουργικούς τομείς».

«Η αειφόρος κατασκευή αποτελεί αναγκαιότητα και όχι επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι η ANICON προτείνει τη συνεργασία των κρατών και όλων των εμπλεκομένων, ενώ έμφαση πρέπει να δοθεί στη διαρκή εκπαίδευση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green