Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη πράσινων διαδρόμων που περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο προκύπτουν από τις συνομιλίες των ηγετών των κρατών κατά τη σύνοδο για το κλίμα COP27 που διεξάγεται στην Αίγυπτο.

Ηδη, το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η χώρα θα ενώσει τις δυνάμεις του με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και την Ολλανδία για να αναπτύξουν «rοutes» απαλλαγμένα από τις εκπομπές άνθρακα.

Διαβάστε επίσης: SOS από τα νησιωτικά έθνη – Ζητούν από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς να πληρώσουν την καταστροφή

Η Διακήρυξη της Clydebank

Υπενθυμίζεται πως για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες και να δημιουργήσουν δυναμική προς την απανθρακοποίηση στη ναυτιλία, 22 έθνη συγκεντρώθηκαν στη διάσκεψη της Γλασκώβης και υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Clydebank για πράσινες θαλάσσιες οδούς. Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθούν «πράσινοι διάδρομοι» για να ωθήσουν τα λιμάνια και τις ναυτιλιακές εταιρείες να κατασκευάσουν ή να μετασκευάσουν τις εγκαταστάσεις τους σε συγκεκριμένες διαδρομές όπου θα παράγονται και θα αποθηκεύονται νέα, πιο πράσινα καύσιμα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη Διακήρυξη εξέφρασαν τις φιλοδοξίες και τις δεσμεύσεις τους να υποστηρίξουν τη δημιουργία πράσινων θαλάσσιων οδών μέσω της μείωσης των εκπομπών πλοίων που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ δύο ή περισσότερων λιμανιών. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η δημιουργία τουλάχιστον έξι πράσινων θαλάσσιων οδών έως τα μέσα της δεκαετίας. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και αναλόγως των αποτελεσμάτων, οι συμμετέχοντες στη Διακήρυξη θα επανεξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης των πράσινων θαλάσσιων οδών. Η συνεργασία λιμανιών, διαχειριστών πλοίων και άλλων εμπλεκόμενων μερών στη θαλάσσια αλυσίδα αξίας κρίνεται επιβεβλημένη για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και την προμήθεια φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων μέσω των πράσινων αυτών οδών, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. Πέραν των νέων καυσίμων, και τεχνολογίες πρόωσης των πλοίων κατά τις διαδικασίες παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών της ναυτιλίας.

Τα λιμάνια και ο «Πύργος της Βαβέλ»

Στον Καναδά, το λιμάνι του Βανκούβερ δήλωσε ότι διερευνά επιλογές με λιμάνια των ΗΠΑ στο Σιάτλ και στο Τζούνο της Αλάσκας, για να δημιουργήσει μια πράσινη θαλάσσια διαδρομή κρουαζιερόπλοιων.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ευρωπαϊκά έθνη έχουν υπογράψει τη «Clydebank», βασικά ναυτιλιακά έθνη όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Νότια Αφρική απείχαν, με αναλυτές να κάνουν λόγο για «Πύργο της Βαβέλ», καθώς είναι πολύ δύσκολο να καθήσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green