Την κατηγορία των 931.000 συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά έχει βάλει στο μικροσκόπιο ο ΕΦΚΑ, ενώ η συνολική αύξηση των συντάξεων το 2023 «φλερτάρει» με το 8% λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΕΦΚΑ έδειξαν ότι από τα 2,4 εκατ. των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρει πάρουν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια.

Έτσι:

  • Για κύριες συντάξεις 500 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι άνω των 35 ευρώ για να δικαιούνται αυξήσεις. Όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση.
  • Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 49 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το αποτέλεσμα της κύριας σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, μετά τον επανυπολογισμό της, σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2016 με τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16). Οι συνταξιούχοι συνέχισαν να λαμβάνουν τις ίδιες συντάξεις, όμως το νέο αποτέλεσμα που προέκυψε χαρακτηρίστηκε ως προσωπική διαφορά. Τώρα, με τις αυξήσεις που θα δοθούν σε κάποιες περιπτώσεις, η προσωπική διαφορά θα μηδενιστεί, ενώ σε άλλες απλώς θα περιοριστεί. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, θα επιδράσει στο τελικό ποσό της αύξησης.

Σε αύξηση 8% οδηγεί ο πληθωρισμός τις συντάξεις

Την ίδια ώρα, σε αύξηση 8% οδηγεί ο πληθωρισμός τις συντάξεις με το 7,5% να σχεδιάζεται να καταβληθεί τον Ιανουάριο (με τις συντάξεις Φεβρουαρίου) και το 0,5% το φθινόπωρο, αν και το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να συζητήσει το ενδεχόμενο να δώσει ολόκληρη την αύξηση τέλος Ιανουαρίου. Η αύξηση θα εφαρμοστεί τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη. Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες συνταξιούχων όσον αφορά τις πηγές ενίσχυσής τους:

  • Αύξηση έως 7,5% – 8% θα πάρουν 1,7 εκατ. συνταξιούχοι. Το 80% – 85%% θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7,5%, ενώ ένα 15% θα πάρει μικρότερη αύξηση, η οποία σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ δεν θα είναι μικρότερη από 6,5% αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς.
  • Όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν 841.717 συνταξιούχοι. Το κέρδος ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ τον χρόνο. Σημειώνουμε ότι από το πλήθος των κερδισμένων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι 525.456 είναι συνταξιούχοι που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.
  • Μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ θα λάβουν περίπου στις 20 Δεκεμβρίου 265.367 συνταξιούχοι.
  • Την τέταρτη δόση της αύξησης που απορρέει από τον νόμο Βρούτση θα λάβουν τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, 222.570 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια.

Οι «χαμένοι» των ενισχύσεων είναι 140.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν θα λάβουν χρήματα από καμία πηγή.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες