Στο 9,5% κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Την ίδια στιγμή, η ευρωζώνη καταγράφει πληθωρισμό ρεκόρ της τάξης του 10,6%.
Υπενθυμίζεται πως ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 12,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έχει ανακοινώσει τον «εθνικό» δείκτη στο 9,1% για τον Οκτώβριο. Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι η Ελλάδα σημειώνει μια κάμψη 1,2 μονάδων σε μηνιαίο επίπεδο μεταξύ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, η οποία οφείλεται – κατά κύριο λόγο – στις μειώσεις τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα.
Την ίδια ώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης ανήλθε στο 10,6% (10,7% η προηγούμενη εκτίμηση) τον ίδιο μήνα, από 9,9% τον Σεπτέμβριο. Εναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 4,1%.
Τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+4,44 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+2,74), υπηρεσίες (+1,82 ) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,62).
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στο 11,5% τον Οκτώβριο του 2022, από 10,9% τον Σεπτέμβριο. Ενα έτος νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 4,4%.
Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Ζωντανό άλλα δύο χρόνια το τέρας… [πίνακες]
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφονται στη Γαλλία (7,1%), την Ισπανία (7,3%) και στη Μάλτα (7,4%). Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στην Εσθονία (22,5%), στη Λιθουανία (22,1%) και στην Ουγγαρία (21,9%). Αξίζει να σημειωθεί πως Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 11 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε 3 και αυξήθηκε σε 13.
Οι προβλέψεις για Ελλάδα
Με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2023 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,1% από το 9,1% φέτος.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, στην περιοχή του 9,7%, λόγω κυρίως της έντονης ανόδου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και της καταναλωτικής ζήτησης. Για το 2023, και λαμβάνοντας υπόψη τις υποθέσεις και τις τάσεις που διαμορφώνουν τις τιμές προβλέπεται πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ενισχυθεί στην περιοχή του 4,2%.
Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ πάντως εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί – με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat – σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει αλλαγές στις εκτιμήσεις, εξαιτίας τόσο των τιμών ενέργειας όσο και των τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση για τον φετινό πληθωρισμό θα αυξηθεί κοντά στο 10% για το 2022, από αρχική πρόβλεψη 9,1%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 5%.
Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 10% για την Ελλάδα τo 2022 προβλέπει η Κομισιόν, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις, . Την ίδια στιγμή, «βλέπει» παραμονή του στο υψηλό 6% για το 2023, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία.
Οι εκτιμήσεις για την Ευρώπη
Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφωθεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν.
Οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις για τον πληθωρισμό κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2022 και οι διευρυνόμενες πιέσεις στις τιμές έχουν μεταθέσει την κορύφωση του πληθωρισμού προς το τέλος του έτους και έχουν ανεβάσει την ετήσια προβολή του ρυθμού πληθωρισμού στο 9,3% στην ΕΕ και στο 8,5% στην ζώνη του ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 2,1% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο
Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί το 2023, αλλά θα παραμείνει υψηλός στο 7,0% στην ΕΕ και στο 6,1% στη ζώνη του ευρώ, πριν μετριαστεί το 2024 στο 3,0% και 2,6% αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με την καλοκαιρινή ενδιάμεση πρόβλεψη, αυτό αντιπροσωπεύει μια αναθεώρηση προς τα πάνω κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα για το 2022 και περισσότερες από δύο μονάδες το 2023. Οι αναθεωρήσεις αντανακλούν κυρίως τις σημαντικά υψηλότερες τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ασκούν πίεση στις λιανικές τιμές της ενέργειας καθώς και στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες στο καλάθι κατανάλωσης.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ