Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να εξουδετερώσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θεσπίζοντας τεράστιες φορολογικές περικοπές και προασπίζοντας χαμηλότερα επιτόκια. Η επανάληψη αυτού του προγράμματος θα επεκτείνει τον επίπονο αγώνα της χώρας ενάντια στον πληθωρισμό. Καθώς στρέφει ξανά το βλέμμα του στον Λευκό Οίκο, η χώρα γυρίζει την πλάτη της στα Trumponomics.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να διεκδικήσει εκ νέου το Οβάλ Γραφείο το 2024. Με τον πληθωρισμό να μαίνεται και τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα από τη Refinitiv να αναμένουν ύφεση το επόμενο έτος, θα έχει πολλά πυρομαχικά στην προεκλογική του εκστρατεία.

Διαβάστε επίσης – Το come back του Ντόναλντ Τραμπ- Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

Αν και η μελλοντική οικονομική πολιτική του Τραμπ είναι ασαφής, η προηγούμενη προσέγγισή του έρχεται σε σύγκρουση με τη λιτότητα που απαιτείται για να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές.

Ενώ ήταν πρόεδρος, προώθησε νομοθεσίες όπως ο νόμος για τις φορολογικές περικοπές και τις θέσεις εργασίας του 2017, ένα μέτρο που μείωσε τους φόρους εισοδήματος στους πλούσιους και το οποίο πρόκειται να κοστίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2038, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου .

Διαβάστε επίσης – Το «κόκκινο κύμα» που δεν ήρθε, η μάχη για την Γερουσία και… ο Τραμπ

Έδωσε επίσης 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία ως απάντηση στην πανδημία Covid-19. Και υπό τη ηγεσία του συνέβαλε στο να διευρυθνεί το εθνικό έλλειμμα κατά σχεδόν 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η θέσπιση παρόμοιων μέτρων τώρα θα ισοδυναμούσε με πρόκληση. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέβασε τα επιτόκια με την ελπίδα να αποδυναμώσει τη ζήτηση και να χαλαρώσει την άνοδο των τιμών.

Διαβάστε επίσης: Η μάχη της Fed κατά του πληθωρισμού είναι πρόβλημα του Τζο Μπάιντεν

Και ο Τραμπ δεν έχει σπουδαίο ιστορικό στονα αφήνει ήσυχη την κεντρική τράπεζα.

Συγκρούστηκε επανειλημμένα με την ανεξαρτησία της κατά τη διάρκεια της θητείας του, ισχυριζόμενος ότι ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ «μας επιβράδυνε πραγματικά» παρά την ανάπτυξη της οικονομίας με ιστορικά ισχυρό ρυθμό 2,2%. Ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να πει ότι είχε «το δικαίωμα να υποβιβάσει» τον Πάουελ.

Επιπλέον, οι επενδυτές έχουν απορρίψει τη χάραξη πολιτικής που ευνοεί τις υψηλές δαπάνες και τους χαμηλούς φόρους. Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας πρότεινε φορολογικές περικοπές για τους βρετανούς με υψηλό εισόδημα και τους αγοραστές κατοικιών σε έναν μίνι προϋπολογισμό που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας την πολιτική ως έναν τρόπο για την τόνωση της ανάπτυξης. Η βρετανική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, εν μέσω φόβων ότι η πρόταση θα επιδεινώσει το έλλειμμα και θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο μόλις 1,9%, αλλά τώρα τρέχει στο 7,7% από έτος σε έτος. Εάν επανεκλεγεί, ο πρώην πρόεδρος θα έπρεπε είτε να αφήσει τη Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό, πλήττοντας την οικονομία, είτε να εργαστεί ενάντια στην κεντρική τράπεζα, η οποία τώρα είναι πολύ πιο ενεργητική. Καμία προσέγγιση δεν ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού του Τραμπ.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners