Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να εξουδετερώσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θεσπίζοντας τεράστιες φορολογικές περικοπές και προασπίζοντας χαμηλότερα επιτόκια. Η επανάληψη αυτού του προγράμματος θα επεκτείνει τον επίπονο αγώνα της χώρας ενάντια στον πληθωρισμό. Καθώς στρέφει ξανά το βλέμμα του στον Λευκό Οίκο, η χώρα γυρίζει την πλάτη της στα Trumponomics.
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να διεκδικήσει εκ νέου το Οβάλ Γραφείο το 2024. Με τον πληθωρισμό να μαίνεται και τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα από τη Refinitiv να αναμένουν ύφεση το επόμενο έτος, θα έχει πολλά πυρομαχικά στην προεκλογική του εκστρατεία.
Διαβάστε επίσης – Το come back του Ντόναλντ Τραμπ- Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του
Αν και η μελλοντική οικονομική πολιτική του Τραμπ είναι ασαφής, η προηγούμενη προσέγγισή του έρχεται σε σύγκρουση με τη λιτότητα που απαιτείται για να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές.
Ενώ ήταν πρόεδρος, προώθησε νομοθεσίες όπως ο νόμος για τις φορολογικές περικοπές και τις θέσεις εργασίας του 2017, ένα μέτρο που μείωσε τους φόρους εισοδήματος στους πλούσιους και το οποίο πρόκειται να κοστίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2038, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου .
Διαβάστε επίσης – Το «κόκκινο κύμα» που δεν ήρθε, η μάχη για την Γερουσία και… ο Τραμπ
Έδωσε επίσης 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία ως απάντηση στην πανδημία Covid-19. Και υπό τη ηγεσία του συνέβαλε στο να διευρυθνεί το εθνικό έλλειμμα κατά σχεδόν 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, η θέσπιση παρόμοιων μέτρων τώρα θα ισοδυναμούσε με πρόκληση. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέβασε τα επιτόκια με την ελπίδα να αποδυναμώσει τη ζήτηση και να χαλαρώσει την άνοδο των τιμών.
Διαβάστε επίσης: Η μάχη της Fed κατά του πληθωρισμού είναι πρόβλημα του Τζο Μπάιντεν
Και ο Τραμπ δεν έχει σπουδαίο ιστορικό στονα αφήνει ήσυχη την κεντρική τράπεζα.
Συγκρούστηκε επανειλημμένα με την ανεξαρτησία της κατά τη διάρκεια της θητείας του, ισχυριζόμενος ότι ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ «μας επιβράδυνε πραγματικά» παρά την ανάπτυξη της οικονομίας με ιστορικά ισχυρό ρυθμό 2,2%. Ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να πει ότι είχε «το δικαίωμα να υποβιβάσει» τον Πάουελ.
Επιπλέον, οι επενδυτές έχουν απορρίψει τη χάραξη πολιτικής που ευνοεί τις υψηλές δαπάνες και τους χαμηλούς φόρους. Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας πρότεινε φορολογικές περικοπές για τους βρετανούς με υψηλό εισόδημα και τους αγοραστές κατοικιών σε έναν μίνι προϋπολογισμό που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας την πολιτική ως έναν τρόπο για την τόνωση της ανάπτυξης. Η βρετανική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, εν μέσω φόβων ότι η πρόταση θα επιδεινώσει το έλλειμμα και θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο μόλις 1,9%, αλλά τώρα τρέχει στο 7,7% από έτος σε έτος. Εάν επανεκλεγεί, ο πρώην πρόεδρος θα έπρεπε είτε να αφήσει τη Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό, πλήττοντας την οικονομία, είτε να εργαστεί ενάντια στην κεντρική τράπεζα, η οποία τώρα είναι πολύ πιο ενεργητική. Καμία προσέγγιση δεν ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού του Τραμπ.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου