Σταθερή στους 74 εκατ. τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης παρεμένει η ζήτηση ζωοτροφών για το 2022/23, σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα του ισοζυγίου πρωτεϊνών, που δημοσίευσε η Κομισιόν.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2022/23, η αυτάρκεια της ΕΕ για όλες τις πηγές πρωτεΐνης αναμένεται να παραμείνει στο 77%, παρά τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα αραβοσίτου της ΕΕ λόγω της ξηρασίας του φετινού καλοκαιριού.
Διαβάστε επίσης: Σύνθετες ζωοτροφές: Πώς θα είναι φέτος η παραγωγή – Οι προβλέψεις
Επίσης, η ΕΕ παραμένει πλήρως επαρκής σε χονδροειδείς ζωοτροφές, εξακολουθώντας να παραμένει η κύρια πηγή πρωτεΐνης, που αντιπροσωπεύει το 42% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών στην ΕΕ. Το μερίδιο όλων των αλεύρων ελαιούχων σπόρων αντιπροσωπεύει το 27% της συνολικής χρήσης πρωτεϊνών ζωοτροφών στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των δημητριακών αντιπροσωπεύει το 21%. Ωστόσο, για τα άλευρα με ελαιούχους σπόρους, η ΕΕ παράγει μόνο το 24% για να καλύψει τις ανάγκες, που απαιτούνται για τη διατροφή του κτηνοτροφικού τομέα.
Εκτός από το οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων και ζωοτροφών, η ανάπτυξη της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ έχει επίσης μια σειρά περιβαλλοντικών οφελών. Ειδικότερα, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες συμβάλλουν στη δέσμευση του αζώτου της ατμόσφαιρας στο έδαφος και επομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε έναν πιο βιώσιμο κύκλο θρεπτικών συστατικών.
Η ανάπτυξη πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και, γενικότερα, η μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγόμενες πρωτεΐνες, που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας εδώ και αρκετά χρόνια.
Έτσι η μείωση της εξάρτηση, είναι πιο επίκαιρη τώρα από ποτέ, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Ήδη η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επανεξετάσει την πολιτική και τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στην έκθεσή της για το 2018 για την ανάπτυξη των φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ . Η ανάπτυξη της παραγωγής και κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ θα είναι μεταξύ των στόχων της Επιτροπής τους επόμενους μήνες.
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032