Η βιομηχανία όπλων της Ανατολικής Ευρώπης κατασκευάζει όπλα, βλήματα πυροβολικού και άλλες στρατιωτικές προμήθειες με τον πιο έντονο ρυθμό από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς οι κυβερνήσεις της περιοχής ηγούνται των προσπαθειών να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Οι Σύμμαχοι προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου, εξαντλώντας τα δικά τους αποθέματα.

Διαβάστε επίσης – Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα με τη Ρωσία ισοδυναμεί με «παράδοση»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία παρείχαν την πιο άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία, με την Πολωνία στην τρίτη θέση και την Τσεχική Δημοκρατία στην ένατη.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και την ορατή στάση πολλών χωρών που στοχεύουν στην αύξηση των δαπανών στον τομέα των αμυντικών προϋπολογισμών, υπάρχει πραγματική ευκαιρία να εισέλθουμε σε νέες αγορές και να αυξήσουμε τα έσοδα από τις εξαγωγές τα επόμενα χρόνια», είπε στο Reuters ο Sebastian Chwalek, Διευθύνων Σύμβουλος της PGZ της Πολωνίας.

Διαβάστε επίσης: «Αν δεν βοηθήσουμε την Ουκρανία θα οδηγηθούμε σε έναν κόσμο χάους»

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Η κρατική PGZ ελέγχει περισσότερες από 50 εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα και πυρομαχικά – από τεθωρακισμένα μεταφορικά μέχρι μη επανδρωμένα συστήματα αέρα – και κατέχει μερίδια σε δεκάδες άλλες.

Τώρα σχεδιάζει να επενδύσει έως και 8 δισεκατομμύρια ζλότι (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) την επόμενη δεκαετία, υπερδιπλάσιο του προπολεμικού στόχου της, δήλωσε ο Chwalek στο Reuters. Αυτό περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις που βρίσκονται πιο μακριά από τα σύνορα με τη σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία για λόγους ασφαλείας, είπε.

Άλλοι κατασκευαστές επίσης αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα και αγωνίζονται να προσλάβουν εργαζομένους, εταιρείες και κυβερνητικούς αξιωματούχους από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Ο Chwalek είπε ότι η PGZ θα παράγει τώρα 1.000 φορητά συστήματα αεράμυνας Piorun manpad το 2023 – όχι όλα για την Ουκρανία – σε σύγκριση με 600 το 2022 και 300 έως 350 τα προηγούμενα χρόνια.

Η εταιρεία, η οποία είπε ότι έχει επίσης παραδώσει συστήματα πυροβολικού και όλμων, οβίδες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, φορητά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, είναι πιθανό να ξεπεράσει τον προπολεμικό στόχο εσόδων του 2022 των 6,74 δισεκατομμυρίων ζλότι.

Εταιρείες και αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters αρνήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, ενώ ορισμένοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν, επικαλούμενοι ευαισθησίες ασφάλειας και εμπορίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή