Κάθε μέρα διανέμονται κατά μέσο όρο 400.000 νέα κακόβουλα αρχεία, μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2021. Αυτό αποκάλυψαν τα συστήματα ανίχνευσης της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky, με τον αριθμό συγκεκριμένων τύπων απειλών να αυξάνεται επίσης δραματικά.

Ενδεικτικά, οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν αύξηση κατά 181% στο ποσοστό του ransomware που εντοπίζεται καθημερινά. Αυτά και άλλα ευρήματα αποτελούν μέρος του Kaspersky Security Bulletin (KSB) – μιας ετήσιας σειράς προβλέψεων και αναλυτικών αναφορών σχετικά με βασικές μεταβολές στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: Θύμα κυβερνοεπίθεσης μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

Πιο αναλυτικά, τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν πως τους τελευταίους 10 μήνες διακινούνται καθημερινά κατά μέσο όρο 400.000 νέα κακόβουλα αρχεία. Συγκριτικά, περίπου 380.000 τέτοια αρχεία εντοπίζονταν κάθε μέρα το 2021, γεγονός που καταδεικνύει ότι το 2022 σημειώθηκε αύξηση κατά 5%. Συνολικά, τα συστήματα της Kaspersky εντόπισαν περίπου 122 εκατομμύρια κακόβουλα αρχεία το 2022, 6 εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι.

Οι επιθέσεις ransomware

Οι ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν ότι το μερίδιο του ransomware που ανακαλύπτεται καθημερινά αυξήθηκε κατά 181% σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας τα 9.500 αρχεία κρυπτογράφησης την ημέρα. Μεταξύ άλλων απειλών, οι λύσεις ασφαλείας της Kaspersky εντόπισαν επίσης αύξηση κατά 142% στο μερίδιο των Downloaders – κακόβουλα προγράμματα που εγκαθιστούν νέες εκδόσεις κακόβουλου λογισμικού ή ανεπιθύμητες εφαρμογές σε μολυσμένες συσκευές.

Διαβάστε επίσης: Οι «χακτιβιστές» δίνουν τη θέση τους σε επαγγελματίες χάκερ

Κύριος στόχος παραμένουν τα Windows

Τα Windows εξακολουθούν να αποτελούν κύριο στόχο για επιθέσεις μεταξύ όλων των πλατφορμών όπου εξαπλώθηκαν οι οικογένειες απειλών. Το 2022 οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν κατά μέσο όρο σχεδόν 320.000 κακόβουλα αρχεία που επιτίθενται σε συσκευές Windows. Από όλα τα κακόβουλα αρχεία που διαδόθηκαν, το 85% από αυτά στόχευαν τα Windows. Ωστόσο, τα Windows δεν είναι ο μοναδικός στόχος των επιτιθέμενων. Κατά τη φετινή χρονιά, τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν επίσης ότι το μερίδιο κακόβουλων αρχείων σε μορφές του Microsoft Office που διανέμονται καθημερινά διπλασιάστηκε (236% της αύξησης).

Το 2022 οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν επίσης αύξηση κατά 10% στο μερίδιο των κακόβουλων αρχείων που στόχευαν την πλατφόρμα Android σε καθημερινή βάση. Έτσι, εκτός από τα αρχεία Windows και Office, οι χρήστες Android βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Οι διαβόητες εκστρατείες του 2022 Harly και Triada Trojan, οι οποίες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε χιλιάδες χρήστες Android από όλο τον κόσμο, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τάσης.

Διαβάστε επίσης: Το πειρατικό λογισμικό και ο… πειρασμός του χαμηλού κόστους

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αύξηση της κακόβουλης δραστηριότητας, διαβάστε την πλήρη αναλυτική έκθεση για τα στατιστικά στοιχεία του έτους.

Συμβουλές ασφαλείας

Για να παραμείνουν προστατευμένοι, η Kaspersky συνιστά επίσης στους χρήστες τα ακόλουθα:

  • Μην κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές.
  • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους από άγνωστες πηγές ή ύποπτες διαδικτυακές διαφημίσεις.
  • Δημιουργήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και σημείων στίξης, καθώς και ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.
  • Να εγκαθιστάτε πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν επιδιορθώσεις κρίσιμων ζητημάτων ασφαλείας.
  • Αγνοήστε μηνύματα που ζητούν απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας για λογισμικό Office ή κυβερνοασφάλειας.
  • Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματος και τις συσκευές σας.

Για να παραμείνουν ασφαλείς, η Kaspersky συνιστά στους οργανισμούς:

  • Διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να διεισδύσουν εγκληματίες του κυβερνοχώρου στο δίκτυό σας εκμεταλλευόμενοι τρωτά σημεία.
  • Καθιερώστε την πρακτική χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης για πρόσβαση σε εταιρικές υπηρεσίες. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για πρόσβαση σε απομακρυσμένες υπηρεσίες.
  • Χρησιμοποιήστε μια εξειδικευμένη λύση για αποτελεσματική προστασία τερματικού σημείου, ανίχνευση απειλών και προϊόντα απόκρισης για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποκατάσταση ακόμη και καινούργιων και ευέλικτων απειλών.
  • Χρησιμοποιήστε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες Threat Intelligence για να είστε ενήμεροι για τα πραγματικά TTP που χρησιμοποιούνται από τους παράγοντες απειλών.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία