Αντοχές πέριξ των 920 μονάδων έδειξε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από μεγάλες δεικτοβαρείς, όπως η Coca Cola, κράτησε τα επίπεδα, αφήνοντας την τελευταία συνεδρίαση του έτους στις τελευταίες διαδικαστικές κινήσεις. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,32% στις 920,82 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 31 εκατ. ευρώ.

Στήριξη από τον κατασκευαστικό κλάδο

Μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλού τζίρου, οι στηρίξεις είναι περισσότερο εύκολο να εκδηλωθούν σε μια αγορά που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εορταστική ραστώνη. Τον ρόλο των στηρίξεων σήμερα ανέλαβε ο κατασκευαστικός κλάδος, χωρίς όμως να μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο που “υιοθέτησε” σήμερα, αλλά κρατώντας μια ιδιότυπη ισορροπία, μόλις στην προτελευταία συνεδρίαση του έτους.

Ο γενικός δείκτης

Ένα έτος που όπως όλα δείχνουν θα κλείσει με μικρά κέρδη, λίγο πάνω από το 3% για τον γενικό δείκτη, κόντρα στις διψήφιες απώλειες των περισσοτέρων αγορών του κόσμου. Βέβαια, δεν λείπουν και οι επικριτικές φωνές που επισημαίνουν ότι παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ δεν κατάφερε φέτος να επωφεληθεί από τους ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι το 2023 αναμένεται να πέσουν κατακόρυφα.

Άλλωστε, οι προοπτικές του 2023 μόνο θετικές δεν είναι, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση των Financial Times να βλέπουν «Αρμαγεδδώνα» στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν τον πληθωρισμό, ένα πρόβλημα που επηρεάζει και την ελληνική οικονομία, οι φόβοι για το τι θα φέρει η νέα έξαρση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα έχουν επανέλθει. Η άρση των περιορισμών, η οποία ήρθε μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες, σηματοδότησε εκατομμύρια νέες μολύνσεις την ημέρα, εντείνοντας τους φόβους για αναστροφή των αποφάσεων.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μεγαλύτερες πιέσεις εστίασαν σε Aegean, Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Titan και ΔΕΗ, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Coca Cola, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Quest και ΟΤΕ. Από την άλλη, σημαντικά στηρίγματα πρόσφεραν οι Ελλάκτωρ, Autohellas και ΓΕΚ Τέρνα, με τις Jumbo, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Μυτιληναίο να κλείνουν σε θετικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών