Κατά μισή μονάδα αύξησε το επιτόκιο της η τράπεζα του Ισραήλ, τα οποίο διαμορφώθηκε στο 3,75% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 χρόνων. Πρόκεται για την έβδομη αύξηση από τον Απρίλιο, που το επιτόκιο ήταν στο 0,1%. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή Άντριου Αμπίρ, η Τράπεζα  βρίσκεται κοντά στο τέλος του επιθετικού κύκλου αύξησης των επιτοκίων που θα πρέπει να είναι αρκετός για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα όρια του στόχου της.

Εκτιμήσεις για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3%

Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ισραήλ ανήλθε στο 5,3% τον Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι το ποσοστό θα υποχωρήσει στο 3% μέχρι το τέλος του 2023, στο όριο του εύρους που έχει για πληθωρισμό από 1-3%.

«Το κεντρικό μας σενάριο είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων κοντά στο επίπεδο του 4% ή ίσως λίγο παραπάνω θα είναι αρκετή για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του», εξηγεί ο Αμπίρ  στο Reuters, επικαλούμενος την παγκόσμια τάση αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και τους χαλαρότερους παράγοντες της προσφοράς. Ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Ισραήλ: Eξαγωγές ρεκόρ 160 δισ. δολαρίων το 2022

«Εάν ο πληθωρισμός αρχίσει να ανεβαίνει σπειροειδώς, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να ανεβάζουμε τα επιτόκια», είπε. «Δεν πιστεύουμε όμως ότι αυτό είναι το πιθανό σενάριο».

Ο υποδιοικητής εξήγησε ότι μόλις τα επιτόκια φθάσουν κοντά στο 4%, η Τράπεζα του Ισραήλ θα πρέπει να δείξει υπομονή, καθώς ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να μειωθεί αμέσως. «Ο ρυθμός  της επιβράδυνσης του πληθωρισμού θα πρέπει να τον εξετάσουμε προσεκτικά».

Η επόμενη απόφαση νομισματική πολιτικής θα γίνει  στις 20 Φεβρουαρίου.

Μια άλλη μεταβλητή είναι καθαρά πολιτική και αφορά τις συμφωνίες που μπορεί να κάνει  η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχουπου και οι οποίες θα μπορούσαν να κοστίσουν δισεκατομμύρια σέκελ.  Ωστόσο ο υποδιοικητής επεσήμανε ότι μεγάλος μέρος των ενδοχόμενων δημόσιων δαπανών έχουν ενσωματωθεί στις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Προέτρεψε μάλιστα την κυβέρνηση να δαπανήσει σε τομείς που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, δεδομένου ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «δεν συγχωρούν».

«Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα το πως αντιδράσαν οι αγορές πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνει. «Οι αγορές θα αντιδράσουν γρήγορα αν θεωρήσουν ότι η κυβέρνηση κινείται προς μια κατεύθυνση που είναι επιζήμια για την ισραηλινή οικονομία».

Τη Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Aμίρ Γιαρόν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής δεν πρέπει να «θεωρούν δεδομένη» την υψηλή εκτίμηση από τους οίκους αξιολόγησης και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η οικονομία του Ισραήλ

Παρόλα αυτά, ο Αμπίρ επισημαίνει ότι η οικονομία του Ισραήλ είναι ισχυρή, με ανάπτυξη 2,8%, ενώ η απασχόληση βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το δημόσιο χρέος είναι χαμηλό, ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας εύρωστος και οι μεγάλες εισροές από το εξωτερικό βοηθούν το Ισραήλ να διατηρεί πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Δεδομένης της ανθεκτικής οικονομίας, ήταν απίθανο το Ισραήλ να δει ύφεση, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...