Τα Φώτα των πολιτικών αρχηγών

Φώτα σήμερα και η ευχή που ακούμε από το πρωί είναι «καλή φώτιση». Στους πολιτικούς πάει καλύτερα βεβαίως μιας κι έχουν μπροστά τους μια εκλογική αναμέτρηση ή και δύο. Και θα είναι εκλογές σκληρές, πολωτικές, με διλήμματα και στρατόπεδα.

Η φώτιση του Αγίου Πνεύματος έχει διαφορετικό χαρακτήρα για κάθε πολιτικό αρχηγό, πάντως.

Για παράδειγμα για τον Μητσοτάκη η φώτιση μπορεί να έχει να κάνει με το πότε θα πάει σε εκλογές. Οι Κυριακές 2 και 9 Απριλίου είναι οι πιθανές ημερομηνίες, αλλά μην εκπλαγείτε αν ο Μητσοτάκης κάνει εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αυτά τα σενάρια με τους νέους που θα έχουν πάει στα νησιά και δεν θα ψηφίσουν… ΣΥΡΙΖΑ «πουλάει» τελευταία. Θα φωτιστεί λοιπόν ο πρωθυπουργός για να μας δείξει το χρόνο των εκλογών;

Από την άλλη η φώτιση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πώς θα μπορέσει να βγάλει από το μυαλό του Ελληνα την περίοδο 2015-2019. Αυτό το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο που κατατρύχει την Κουμουνδούρου και δεν την αφήνει να σηκώσει κεφάλι. Και η αλήθεια είναι ότι το προσπαθεί πολύ, με κινήσεις προσέλκυσης των ψηφοφόρων που απογοήτευσε ο «μεταρρυθμιστής» Μητσοτάκης.

Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται να «φωτιστούν» οι ψηφοφόροι και να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ διότι άμα τα ποσοστά είναι μονοψήφια, θα πέσει κλάμα. Στην απογοήτευση των ψηφοφόρων της ΝΔ και ταυτόχρονα την απέχθεια στον ΣΥΡΙΖΑ, ποντάρει η Χαριλάου Τρικούπη.

Νέο deal ετοιμάζει η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ

Μπορεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ να μπήκε στον «πάγο», λόγω της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο η διοίκηση του CEO Κώστα Ξιφαρά δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.

Πέρα από την επέκταση των δραστηριοτήτων της στις ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 700 MW που προήλθε από εξαγορές της περασμένης χρόνιας αλλά και του deal με τη ΔΕΗ και τον όμιλο Κοπελούζου για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, η εταιρεία όπως μαθαίνουμε ετοιμάζει κι άλλη επιχειρηματική κίνηση.

Πηγές της στήλης δεν θέλησαν να μας αποκαλύψουν που θα είναι το νέο deal της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ωστόσο μας συνέστησαν λίγη υπομονή…

Μέχρι τον Φεβρουάριο… όπως μας οριοθέτησαν χρονικά τις ανακοινώσεις.

Ασυμβίβαστο και διευθυντές ΕΦΚΑ

H προκήρυξη για τις θέσεις διευθυντών στον ΕΦΚΑ είναι στον «αέρα» και όλα βαίνουν… καλώς, όπως μαθαίνουμε.

Όμως, μαθαίνουμε και κάτι άλλο. Ότι δηλαδή στην προκήρυξη δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Αν δηλαδή κάποιος ιδιώτης πάρει την περιζήτητη θέση του διευθυντή του ΕΦΚΑ, θα μπορεί να κάνει κι άλλες δουλειές με το Δημόσιο.

Δεν ξέρουμε αν είναι έτσι τα πράγματα, όμως, μήπως πρέπει να το κοιτάξουν; Γιατί με τον Χειμάρα να έχει πάει σπίτι του και τον Πάτση να έχει εκδιωχθεί από τη ΝΔ, μήπως θα έχουμε νέες υποθέσεις «ανήξερων»; Και μήπως θα δώσουν ένα ακόμη πάτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση να τους «γλεντήσει»;

Νέα… μπινελίκια για τα επιτόκια

Τα στοιχεία για μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις και το Νοέμβριο, μαθαίνουμε ότι προκαλούν αναταράξεις. Και νέο γύρο… μπινελικίων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες καθώς δε φαίνεται να έχουν γίνει πολλά στα μέτωπα που είχαν ανοίξει πριν από τις γιορτές. Πέραν των ανεπαίσθητων αυξήσεων στα επιτόκια καταθέσεων, η διαφορά με τα επιτόκια χορηγήσεων είναι χαώδης.

Ενώ και στις προμήθειες δεν έχουν γίνει πολλά, δηλαδή κάποιες γενναίες μειώσεις. Αρα τι θα γίνει; Στο δρόμο προς τις εκλογές η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία εδώ και τώρα κι όχι κάποια στιγμή.

Και απ’ ότι μας λένε άνθρωποι του κλάδου, μπορεί να έχουμε πιο σκληρό μπρα ντε φερ αυτή τη φορά, και θα ανάψουν φωτιές που μπορεί να μην τις σβήσει ούτε ο… πυροσβέστης Γιάννης Στουρνάρας.

Σοκ απολύσεων στην τεχνολογία

Αλλη μια μεγάλη εταιρεία από τον κλάδο της τεχνολογίας ανακοινώνει μαζικές απολύσεις. Σύμφωνα με το Reuters, την απόλυση του 10% του εργατικού δυναμικού σχεδιάζει η Salesforce, συνεχίζοντας τις μειώσεις προσωπικού στον κλάδο της τεχνολογίας. Η Salesforce αναμένεται να κλείσει ορισμένα από τα γραφεία της, αναφέροντας ότι πρέπει να μειώσει το κόστος μετά τις ταχείες πανδημικές προσλήψεις που την άφησαν με «πάρα πολλούς ανθρώπους» εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης. Η Salesforce απασχολούσε 73.541 υπαλλήλους στα τέλη Ιανουαρίου του περασμένου έτους, αύξηση 30% από το 2021. Η ανάπτυξη της εταιρείας έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, με τη Salesforce να σημειώνει την πιο αδύναμη αύξηση των εσόδων της το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η Salesforce ανακοίνωσε ότι οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μισθούς πέντε μηνών, ασφάλιση υγείας και άλλες παροχές.

Και αμέσως μετά από αυτό το σοκ ήρθε και η Amazon χθες να επιβεβαιώσει ότι προχωρά σε περικοπές πάνω από 18.000 θέσεων εργασίας – τον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων στην ιστορία της εταιρείας.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου επικαλέστηκε την «την αβέβαιη οικονομία», υποστηρίζοντας πως «τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει πολλές προσλήψεις με ταχείς ρυθμούς».

«Μεταξύ των περικοπών που πραγματοποιήσαμε τον Νοέμβριο και αυτών που μοιραζόμαστε σήμερα, σκοπεύουμε να καταργήσουμε λίγο περισσότερες από 18.000 θέσεις εργασίας» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άντι Τζάσι σε εταιρικό σημείωμα προς τους υπαλλήλους.

Απεργία στην Amazon

Βρετανοί εργαζόμενοι που ανήκουν στο συνδικάτο GMB σε μια αποθήκη της Amazon στην κεντρική Αγγλία θα απεργήσουν στις 25 Ιανουαρίου λόγω μισθολογικών διεκδικήσεων, ανακοίνωσε χθες το συνδικάτο. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο σχετικά με τη σχεδιαζόμενη απεργία στην αποθήκη στο Κόβεντρι. «Το GMB παροτρύνει τα αφεντικά της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο να δώσουν στους εργαζομένους μια πρέπουσα αύξηση μισθών και να αποφύγουν συνολικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις», δήλωσε η Αμάντα Γκλίρινγκ της GMB.

Κι αυτό πριν από τις ανακοινώσεις για απολύσεις…

Μνημόνιο συνεργασίας

Η ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών σε θέματα μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στατιστικών καθώς και η εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) επικυρώθηκαν με μνημόνιο που υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος και η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣ Αναστασία Μιαούλη.

Το μνημόνιο συνεργασίας στοχεύει στην αποτελεσματική και επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, στην παρακολούθηση, από το ΕΔΣ, της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων και εν γένει της δημοσιονομικής σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Κατά την υπογραφή του μνημονίου οι δύο επικεφαλής αναφέρθηκαν στην ανάληψη συναφών δράσεων ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αλληλοενημέρωσης αλλά και στην προώθηση της στατιστικής παιδείας στην Ελλάδα.

Ποιο Επικρατείας; Φθιώτιδα

 To δελτίο τύπου έλεγε χθες ότι ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, βρέθηκε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, στην Ανθήλη για την εκδήλωση παρουσίασης του αναδόχου μελετητή που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία που διενήργησε πρόσφατα το Υπουργείο για το αρδευτικό έργο.

Με τον τρόπο αυτό συντελείται ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός σύγχρονου αρδευτικού δικτύου στη Φθιώτιδα με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της Ανθήλης, της Ροδίτσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Που είναι η Ανθήλη; Μια κωμόπολη της Φθιώτιδας είναι και όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάει σε ένα αρδευτικό κανάλι να είστε σίγουροι ότι στο νομό θα είναι υποψήφιος και όχι στο Επικρατείας.

Το τζακ ποτ του καιρού

Είχε πολύ κακοτυχία η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί μας βρήκαν τα τελευταία χρόνια.

Αλλά να που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε και μια καλοτυχία. Το… καλό μας τον καιρό μέσα στο χειμώνα. Ποιο χειμώνα δηλαδή αφού έχει μήνες να βρέξει και το κρύο είναι ελάχιστο. Οι καυστήρες στις πολυκατοικίες δεν έχουν ανάψει γιατί δεν χρειάζεται με τα 20άρια μέσα στον Ιανουάριο και οι λογαριασμοί στα κοινόχρηστα κρατιούνται χαμηλά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν… ευχέλαιο να κρατήσει ο καλός καιρός για… καιρό και να μη χρειαστούν έκτακτα μέτρα. Αλλωστε, διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έλεγαν ότι θα παγώσουμε, ότι δεν θα έχουμε ρεύμα, ότι θα κλείσουν τα φώτα στους δρόμους και άλλα τέτοια τρομολαγνικά σενάρια.

Αν ο καλός καιρός δεν αδειάσει τις τσέπες των καταναλωτών, η κυβέρνηση θα έχει πετύχει… τζακ ποτ.

Κι απ’ ότι λένε, με τους μετεωρολόγους ξυπνάνε και κοιμούνται κάποιοι υπουργοί. Κοιτάνε και τα μερομήνια.

Θα τα… χαλάσει λίγο ο καιρός την επόμενη Τρίτη, Τετάρτη, αλλά και πάλι καλοκαιρία θα έχουμε.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories