Ισχυρή ανοδική αντίδραση προκάλεσε στην ιαπωνική αγορά η απόφαση της Bank of Japan να συντηρήσει τη νομισματική πολιτικής της χαλαρή, κόντρα στις εκτιμήσεις των αγορών, ενώ θετικά κινήθηκαν ως επί το πλείστον και οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άλμα 2,5% για να κλείσει στις 26.791,12 μονάδες, οδηγώντας τα κέρδη στην περιοχή. Ο Topix σημείωσε άνοδο 1,64% και έκλεισε στις 1.934,93 μονάδες. Το ιαπωνικό γεν αποδυναμώθηκε κατά 2,04% έναντι του δολαρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της BoJ στα 130,84.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,09% και ο δείκτης Hang Seng Tech Index παρέμεινε αμετάβλητος. Ο Shanghai Composite της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε μικρή άνοδο και ο Shenzhen Component κέρδισε 0,17%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,1% και έκλεισε στις 1.934,93 μονάδες. Ο Kospi έχασε 0,47 για να διαμορφωθεί στις 2.368,32 μονάδες, κόντρα στη γενική τάση.

Αιφνιδιασμός

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε τις αγορές διατηρώντας αμετάβλητη τη ζώνη ανοχής της καμπύλης αποδόσεων και το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο -0,1%. Η κεντρική τράπεζα δεν προχώρησε επίσης σε καμία αλλαγή στην καθοδήγησή της που επιτρέπει στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινηθεί κατά 50 μονάδες βάσης εκατέρωθεν του στόχου του 0%.

Ο διοικητής Haruhiko Kuroda έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η BOJ δεν βιάζεται να μειώσει τα κίνητρα, πόσο μάλλον να αυξήσει τα επιτόκια, έως ότου οι μισθοί αυξηθούν αρκετά ώστε να ενισχύσουν το εισόδημα των νοικοκυριών και την κατανάλωση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές.

Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η κινεζική αγορά μετοχών θα αναδειχθεί ως η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023. Ο δείκτης MSCI China θα φθάσει τις 80 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng θα ανέλθει στις 24.500 μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος της Morgan Stanley για τις κινεζικές μετοχές Laura Wang. Αυτό θα σηματοδοτούσε άνοδο περίπου 15% από το σημείο όπου διαπραγματεύεται τώρα η αγορά.

“Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η κινεζική αγορά μετοχών θα ξεπεράσει στην πραγματικότητα τις επιδόσεις της παγκόσμιας αγοράς μετοχών για το 2023, οπότε αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψετε στην Κίνα”, σημείωσε η ίδια. Η σύσταση της Wang είναι να αγοράζετε τις μετοχές των ονομάτων του διαδικτύου μεγάλης κεφαλαιοποίησης και υψηλής ρευστότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές