Με τον τζίρο να εκτινάσσεται πραγματικά πάνω από τα 190 εκατ. στις δημοπρασίες, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε για ακόμη μία φορά αντοχές στις πιέσεις, μην επιτρέποντας στους πωλητές να του στερήσουν τα επίπεδα που ανέκτησε μετά από το ανοδικό σερί που κρατά από τις 20 Δεκεμβρίου. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,26% στις 989,58 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 191 εκατ. ευρώ.

Αίσθηση σήμερα προκάλεσε η τεράστια αύξηση του τζίρου στις δημοπρασίες, με τις εντολές μάλιστα να θυμίζουν εποχές rebalancing, καθώς προστέθηκαν στους «μετρητές» πάνω από 120 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγα λεπτά. Πρωταγωνιστές σε αυτή την αύξηση ήταν ο ΟΤΕ, οι τράπεζες, ο Μυτιληναίος και ο ΟΠΑΠ, ενώ μεγάλη ήταν η διάχυση και σε άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Επιστολή ΕΚ στις εισηγμένες για την προνομιακή πληροφόρηση

Μόνο 3 πτωτικές συνεδριάσεις από τις 20/12

Πέραν αυτού, το ΧΑ έχει καταφέρει να περιορίσει μόνο σε τρεις τις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 19 συνεδριάσεις, ήτοι από τις 20 Δεκεμβρίου. Ένα ανοδικό σερί που έχει προσθέσει στον γενικό δείκτη σχεδόν 8%, και πολλούς τίτλους διψήφιες αποδόσεις. Και μετά από αυτό, η μεταβλητότητα ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς οι πωλητές, ειδικά οι profit takers, έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σε διαφορετική περίπτωση, ένα σενάριο αφομοίωσης των επιπέδων θα είναι καλοδεχούμενο από μια αγορά που κινείται σταθερά ανοδικά τον τελευταίο μήνα.

Χωρίς να συντρέχει κάποιος καταλύτης που να ανακόπτει επί της παρούσης την ανοδική πορεία, οι διορθώσεις θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς. Όσο πλησιάζει άλλωστε στο ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων οι απαιτήσεις από τους αγοραστές θα αυξάνονται, αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο που χάθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014, όταν και ο δείκτης είχε χάσει πάνω από 100 μονάδες.

Μακροστηρίξεις για την άνοδο βρίσκει η Wall Street

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο γενικός δείκτης έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από τη στήριξη των 973 μονάδων, βελτιώνοντας τις αντοχές του σε περίπτωση που ενταθούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Άλλωστε, μέχρι τις 1.000 μονάδες δεν έχει κάποια αντίσταση που να “κόβει” την ανοδική πορεία, με τους αγοραστές να προχωρούν σε κινήσεις σε όλο και πιο ευρύ πεδίο του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Σαράντης, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Aegean ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Autohellas, Alpha Bank, Coca Cola, Eurobank, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ. Από την άλλη, οι πιέσεις εντοπίστηκαν σε Τιτάν, Quest, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Εθνική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών