Ισχυρή ήταν η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, ακολουθώντας το αρνητικό παγκόσμιο κλίμα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις οικονομικές προοπτικές, ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,5%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,07% στις 7.747 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,72% στις 14.920 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,86% στις 6.951 μονάδες.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική πλατφόρμα επενδυτικών κεφαλαίων Allfunds Group υποχώρησε περισσότερο από 7%, μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την HSBC σε “διακράτηση” από “αγορά” και τη μείωση της τιμής-στόχου της. Η γερμανική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Encavis έχασε κατά 6% μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την Barclays σε “underweight” από “equal weight” και τη μείωση της τιμής-στόχου.

Το κλίμα

Οι επενδυτές έχουν βρει ευκαιρία να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους μετά την θετική εκκίνηση του έτους, η οποία τροφοδοτήθηκε από την ελπίδα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα χρειαστεί να είναι τόσο επιθετικές με τα επιτόκια όσο ήταν πέρυσι, καθώς ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτές οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ήδη επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη.Επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός, ανέκοψε την αισιοδοξία των αγορών ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα μειωθεί, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει στο ίδιο μήκος κύματος έως ότου φτάσει η στιγμή που τα επιτόκια φτάσουν σε τόσο περιοριστικό επίπεδο ώστε θα είναι ικανά να «ρίξουν» τον πληθωρισμό σταδιακά στο επίπεδο του 2%.Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,2%, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση από το 10,1% του Νοεμβρίου. Το μέγεθος απέχει πολύ από το στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές