Ούτε μία μέρα δεν πέρασε από την ευφορία που προκάλεσε η συναλλακτική έκρηξη της Τετάρτης (18/1) στο ελληνικό χρηματιστήριο και οι πωλητές έβαλαν στοπ, με τον πιο εμφατικό τρόπο, στην ανάβαση προς τις 1.000 μονάδες. Ο γενικός δείκτης σήμερα έκλεισε με απώλειες 2,20% στις 967,76 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 106 εκατ. ευρώ.

Αναμενόμενη η διόρθωση της αγοράς, η οποία όσο καθυστερούσε τόσο πιο ισχυρή θα ήταν. Και αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα, με την αγορά να σταματά το ανοδικό της σερί και να βρίσκεται πλέον κάτω από τη ζώνη στήριξης των 970 μονάδων. Βέβαια, σε μια ανοδική αγορά, είναι εύλογες οι διορθώσεις ώστε να αποσυμφορούνται οι ταλαντωτές, ενώ χρειάζεται τις στάσεις για να μπορέσει να αφομοιώσει τα επίπεδα και να βελτιώσει τη ρευστότητα της.

Wall Street: Σε πτωτική τροχιά και σήμερα

Ωστόσο, η σημερινή εικόνα, συνοδευμένη μάλιστα και με αυξημένο τζίρο, προβληματίζει κάπως τους συμμετέχοντες, καθώς υπενθυμίζει ότι η ανάβαση προς τις 1.000 μονάδες μόνο εύκολη δεν θα είναι. Εκτός και αν η διόρθωση περιοριστεί σε λίγες συνεδριάσεις ή αν υπάρξουν ενδείξεις ότι η ρευστότητα επανατοποθετείται σε τίτλους που μπορούν να οδηγήσουν υψηλότερα την αγορά.

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση

Κρίσιμη θα είναι η αυριανή συνεδρίαση, στη λήξη της εβδομάδας, για το αν η αγορά καταφέρει να σταματήσει τη διορθωτική πορεία και να συνεχίσει την άνοδο. Η αύξηση του τζίρου βοηθά στα θετικά σενάρια είτε αυτό αποτελεί οιωνό της επενδυτικής βαθμίδας, είτε μαζικής εισαγωγής τίτλων στον δείκτη MSCI, είτε ακόμη και κάποιες τεχνικές κινήσεις μεταξύ χαρτοφυλακίων του ίδιου fund. Άλλωστε, ήταν και η μόνιμη επωδός πολλών αναλυτών ότι το ΧΑ πρέπει να βελτιώσει τις συναλλαγές του αν θέλει να δει με αξιώσεις τις 1.000 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Bank και Jumbo, Βιοχάλκο, Eurobank και Quest, δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Titan, Λάμδα, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Autohellas, Εθνική, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος. Η Aegean σημείωσε άνοδο 1,41% και ο Σαράντης κέρδισε 1,50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες