Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο η Binance διακίνησε σχεδόν 346 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin για το ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων Bitzlato, ο ιδρυτής του οποίου συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές την περασμένη εβδομάδα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Η Binance διακίνησε πάνω από 20.000 bitcoin, αξίας 345,8 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη στιγμή της συναλλαγής τους, σε περίπου 205.000 συναλλαγές για την Bitzlato από τον Μάιο του 2018 έως το κλείσιμό της την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τον κορυφαίο ερευνητή blockchain των ΗΠΑ Chainalysis. Περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές μεταφορές πραγματοποιήθηκαν μετά τον Αύγουστο του 2021, όταν η Binance δήλωσε ότι θα απαιτούσε από τους χρήστες να υποβάλλουν στοιχεία ταυτότητας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Chainalysis.

Crypto: Την στιγμή που όλοι απολύουν η Binance προσλαμβάνει

Η Bitzalto στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Πριν λίγες μέρες το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες στον συνιδρυτή και μεγαλομέτοχο της Bitzlato, Anatoly Legkodymov, ο οποίος είναι  Ρώσος υπήκοος που ζει στην Κίνα, για τη λειτουργία μη αδειοδοτημένης επιχείρησης ανταλλαγής χρημάτων που «τροφοδοτούσε έναν άξονα κρυπτογράφησης υψηλής τεχνολογίας» με την επεξεργασία 700 εκατομμυρίων δολαρίων παράνομων κεφαλαίων.

Η Binance, ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων αντισυμβαλλομένων του Bitzlato με βάση το ποσό των bitcoin που έλαβε μεταξύ Μαΐου 2018 και Σεπτεμβρίου 2022, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FinCEN) και το μόνο μεγάλο ανταλλατήριο.

Οι υπόλοιποι συναλλασσόμενοι ήταν η Hydra Market, η παράνομη διαδικτυακή αγορά ναρκωτικών, κλεμμένων οικονομικών πληροφοριών, πλαστών εγγράφων ταυτοποίησης και υπηρεσιών ξεπλύματος χρήματος που έκλεισαν οι αμερικανικές και γερμανικές διωκτικές αρχές τον Απρίλιο του 2022, ένα μικρό ανταλλακτήριο που ονομάζεται LocalBitcoins και ο ιστότοπος επενδύσεων κρυπτογράφησης που ονομάζεται Finiko.

Η Bitzlato αποτελούσε «πρωταρχική ανησυχία για το ξέπλυμα χρήματος» που σχετίζεται με τη ρωσική παράνομη χρηματοδότηση, πρόσθεσε το FinCEN, το οποίο θα απαγορεύσει τη διαβίβαση κεφαλαίων στην Bitzlato από τα αμερικανικά και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την 1η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της Binance εκπρόσωπος της  δήλωσε ότι έχει «προσφέρει ουσιαστική βοήθεια» στις διεθνείς διωκτικές αρχές όσον αφορά την έρευνά τους για της δραστηριότητες της Bitzlato. Η εταιρεία δεσμεύεται να «συνεργαστεί» με τις αρχές επιβολής του νόμου, πρόσθεσε, αρνούμενη να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις συναλλαγές της με την Bitzlato ή τη φύση της συνεργασίας της.

«Δεν θα το αποκαλούσα προειδοποιητική βολή στην πλώρη, θα το αποκαλούσα κατευθυνόμενο πύραυλο», δήλωσε ο Ross Delston, ανεξάρτητος Αμερικανός δικηγόρος και πρώην ρυθμιστής τραπεζών, ο οποίος είναι επίσης ειδικός μάρτυρας σε θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, αναφερόμενος στην παραπομπή της FinCEN στην Binance και την LocalBitcoins.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;