Το μερίδιο της τραπεζικής χρηματοδότησης που κατευθύνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για τα ορυκτά καύσιμα έχει αυξηθεί ελάχιστα τα έξι τελευταία χρόνια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με εάν και σε ποιο βαθμό οι τράπεζες πιέζουν τις εταιρείες ενέργειας – πελάτες τους να γίνουν πιο πράσινες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Από το 2016 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν λάβει το 7% του συνόλου των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε τραπεζικά δάνεια και αναδοχή ομολόγων για ενεργειακές δραστηριότητες, σύμφωνα με έκθεση της Profundo που επικαλείται το Reuters.

Κομισιόν: Το «ηλεκτροσόκ» του 2022 και οι κινήσεις για αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού

Το συνολικό ετήσιο ποσό που παρείχαν οι τράπεζες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε στο υψηλό των 34,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, από 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, αλλά το ποσό που κατευθύνθηκε στα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε επίσης, διατηρώντας το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γενικές γραμμές το ίδιο.

Πέρυσι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 8%, ενώ το 2021 και το 2020 ήταν 10% και 7% αντίστοιχα.

«Η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να σταματήσει σταδιακά, καθώς η χρηματοδότηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται δραστικά, για να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα να επιτύχουμε τους παγκόσμιους -και τους δικούς τους- κλιματικούς στόχους», δήλωσε ο Ward Warmerdam, ερευνητής της Profundo η οποία διεξήγαγε την έρευνα.

Τι λένε οι τράπεζες

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι πρέπει να χρηματοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα δεδομένων των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, αλλά ότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να μεταβούν σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συχνά αξιοποιούν επίσης την ιδιωτική και κρατική χρηματοδότηση, προσθέτουν.

«Αυτή η έκθεση δεν παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια», δήλωσε εκπρόσωπος της The Glasgow Financial Alliance for Net Zero, μιας μεγάλης ομάδας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία υποδεικνύει ότι μεταξύ 2021 και 2022 περίπου το 48% των συνολικών ενεργειακών επενδύσεων θα κατευθυνθεί στην προμήθεια ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο στόχος

Σύμφωνα με την GFANZ, οι επενδύσεις σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρέπει να φτάσουν τα 4 δολάρια για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, εάν ο κόσμος θέλει να συγκρατήσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Το μερίδιο της JPMorgan, της Citi και της Barclays στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν 2% μεταξύ 2016 και 2022 και της Royal Bank of Canada 1%, σύμφωνα με την έκθεση.

Εκπρόσωπος της Barclays δήλωσε ότι η τράπεζα έχει στόχο να διευκολύνει τη χρηματοδότηση βιώσιμων και μεταβατικών επενδύσεων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2030 και επενδύει 500 εκατομμύρια λίρες (615 εκατομμύρια δολάρια) σε νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας για να «υποστηρίξει νέες πράσινες τεχνολογίες και έργα υποδομής που θα οδηγήσουν σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Η έρευνα κάλυψε 60 από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως και 377 ενεργειακές επιχειρήσεις. Ως ΑΠΕ δεν θεωρήθηκαν η βιομάζα, η πυρηνική ενέργεια και η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη