Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορεί να μην είχε γίνει φανερή από την πρώτη στιγμή, όταν τα υπονοούμενα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «εκβιαζόμενου» Νίκου Ανδρουλάκη είχαν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο τα βαρομετρικά χαμηλά στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης επιβεβαιώθηκαν και σε πολιτικό επίπεδο, με τον Αλέξη Τσίπρα από την (συμβολικής σημασίας) Πάτρα να ανοίγει εκ νέου τα χαρτιά του όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά προσωπικά, επικαλούμενος πειστήρια από το 2015.
«Θεωρούμε πολιτικά αδιανόητο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «να αφήνεται να εννοηθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη». Και αυτό όχι γιατί στη συριζαϊκή ανάγνωση ο μεν είναι το θύμα και ο άλλος ο θύτης στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν «το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «να γίνει υποστήριγμα της πιο άθλιας κυβέρνησης της Δεξιάς από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα». Η σημασία του τόπου, η υπόνοια περί «σωσιβίου» της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και οι αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ έφεραν την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Twitter, παραθέτοντας τη γνώριμη φωτογραφία με την αγκαλιά ανάμεσα στον Τσίπρα και στον Πάνο Καμμένο, που επισφράγισε τη συνεργασία τους. «Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε (….) «Προοδευτικά» μαθήματα δεν δέχομαι από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς», σχολίασε από τη μεριά του ο Ανδρουλάκης.
Συνεχείς αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις
Παρότι το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ συνήθιζε να μη σηκώνει το γάντι στις επιθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, στο πλαίσιο των επιθέσεων φιλίας με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση, αυτή τη φορά η Πόπη Τσαπανίδου υπενθύμισε το τέλος της συνεργασίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφήνοντας αιχμές για τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ το 2012: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ. Ελπίζαμε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγάλει τα δικά του από τη συνεργασία του με τη ΝΔ». Το επεισόδιο δεν τελείωσε εκεί, με τη Χαριλάου Τρικούπη να αποκαλεί μια συνεργασία που προέκυψε δύο φορές «καθόλου τυχαία», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «χυδαιολογία και συνωμοσιολογία» που δεν έχουν σχέση «με την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης» και να μιλά για «προφάσεις εν αμαρτίαις» – «ο λαός έχει μνήμη και κρίση», κατέληγαν χθες τα κεντροαριστερά στελέχη.
Η σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη ερμηνεύεται ως μια μάχη για τον έλεγχο της πλειοψηφίας των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να εγείρει τα «αντιδεξιά» χαρακτηριστικά και του πασοκικού ακροατηρίου – έρχεται λίγες μέρες μετά την αποσαφήνιση της θέσης του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες διά στόματος Νίκου Ανδρουλάκη, στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Εκεί ξεκαθαρίστηκε πως, εφόσον το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ισχυρό ποσοστό, θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, ώστε η χώρα να μην περάσει σε περίοδο αστάθειας – η επιδίωξη των συγκλίσεων, ωστόσο, θα γίνει στη βάση του κεντροαριστερού προγράμματος και των δέκα προτεραιοτήτων που περιέγραψε ο Ανδρουλάκης.
Διμέτωπος απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Με σύνθημα «Είμαστε στην άλλη όχθη», το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεχίσει τον διμέτωπο απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του να τονίζουν πως έχουν θέσει στους πολίτες συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα, την οποία θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν από την επομένη των εκλογών, ωστόσο «όχι για να σώσουν τον κύριο Τσίπρα ή τον κύριο Μητσοτάκη και την πολιτική τους». Η κόντρα, επομένως, αναμένεται να συνεχιστεί – ο επόμενος σταθμός ομιλίας του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σήμερα η Θεσσαλονίκη, ενώ ο Ανδρουλάκης αναμένεται να επισκεφθεί Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, αλλά και το Λασίθι.
Πηγή: in.gr