Η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού CMA (Competition and Markets Authority) έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της για τα σχέδια της Microsoft να εξαγοράσει την Activision Blizzard. Ωστόσο, αυτή τη φορά προειδοποιεί ότι η συμφωνία θα βλάψει τους Βρετανούς gamers.

Η CMA εξέδωσε την προσωρινή έκθεση με τα ευρήματά της έρευνας που πραγματοποίησε σχετικά με τη συμφωνία Microsoft – Activision σύμφωνα με την οποία «θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές, λιγότερες επιλογές ή λιγότερη καινοτομία για τους gamers στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Όλοι κερδίζουν αν εξαγοράσει την Activision υποστηρίζει η Microsoft

Ωστόσο, η προσωρινή έκθεση προτείνει και διορθωτικές κινήσεις προς την Microsoft ώστε η συμφωνία να μπορέσει να προχωρήσει. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει την υποχρεωτική πώληση του τμήματος της Activision Blizzard που σχετίζεται με την δημοφιλέστατη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Call of Duty.

Δύο τα σοβαρότερα προβλήματα

Στην έκθεση αναφέρεται ρητά ότι δύο είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν την CMA: το cloud gaming και η αποκλειστικότητα των βιντεοπαιχνιδιών.

«Τα στοιχεία που διαθέτει η CMA επί του παρόντος υποδεικνύουν ότι η Microsoft θα θεωρούσε ότι είναι εμπορικά επωφελές να φέρει τα παιχνίδια της Activision αποκλειστικά στη δική της cloud υπηρεσία παιχνιδιών (ή διαθέσιμα μόνο σε άλλες υπηρεσίες υπό ουσιωδώς χειρότερες συνθήκες)», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η βρετανική ρυθμιστική Αρχή θεωρεί ότι η Microsoft, αν εξαγοράσει την Activision Blizzard, θα ενισχύσει την ήδη ισχυρή της θέση στο cloud gaming, την οποία η ίδια η Αρχή εκτιμά στο 60-70% της παγκόσμια αγοράς.

Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει ότι θα προκύψει και πρόβλημα με τον ανταγωνισμό μέσω των αποκλειστικών τίτλων της Activision. «Η CMA διαπίστωσε ότι η αποδυνάμωση του ανταγωνισμού περιορίζοντας την πρόσβαση που έχουν άλλες πλατφόρμες στα παιχνίδια της Activision θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον ανταγωνισμό μεταξύ Xbox και PlayStation στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλάπτοντας με τη σειρά του τους παίκτες στη χώρα», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην «τσιμπίδα» της Ε.Ε. η Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard

Οι διορθωτικές κινήσεις που προτείνονται

Στην ίδια έκθεση προτείνονται και πιθανές διορθωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να «ανοίξουν» τον δρόμο της έγκρισης για τη συμφωνία εξαγοράς. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πρόταση για μια «δομική διόρθωση» με αποδέσμευση από τη συμφωνία των τμημάτων της εταιρείας που σχετίζονται με το brand Call of Duty.

Αυτή η πρόταση έρχεται και σε μία παραλλαγή, δηλαδή την πώληση τμημάτων που σχετίζονται με περισσότερα βιντεοπαιχνίδια όπως τα γνωστότερα Call of Duty, World of Warcraft.

Προφανώς οι συγκεκριμένες προτάσεις δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την Microsoft, με την αμερικανική εταιρεία να προσανατολίζεται περισσότερο σε διορθωτικές κινήσεις που θα σχετίζονται περισσότερο με δεσμεύσεις ότι η συμφωνία θα εξασφαλίζει ότι τα παιχνίδια της Activision θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς και στις ανταγωνιστικές πλατφόρμες cloud gaming.

Από την άλλη πλευρά, η CMA θεωρεί ότι τέτοιου είδους διορθώσεις ενδεχομένως να μην έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Ωστόσο, η έκθεση αφήνει ανοικτό και ένα… παράθυρο, υπό τη μορφή της πρόσβασης στο Call of Duty.

Ήδη η Microsoft έχει προτείνει στη Sony δεκαετή συμφωνία για τους τίτλους του Call of Duty, με την CMA να αναφέρει ότι θα μελετήσει την συγκεκριμένη πρόταση σε συνδυασμό με άλλες ρυθμίσεις, σαν μια μορφή διορθωτικών παρεμβάσεων στη συμφωνία.

Microsoft – Activision: Το παιχνίδι αρχίζει…

Αντιδράσεις από το σύνολο των ρυθμιστικών Αρχών

Αν και η συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι η τελική απόφαση της CMA θεωρείται ότι βάζει φρένο στα σχέδια της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard. Ήδη η αντίστοιχη αμερικανική Αρχή, η FTC, επιχειρεί με την κατάθεση μήνυσης να σταματήσει την διαδικασία εξαγοράς. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει «έρευνα σε βάθος» της εξαγοράς ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η βρετανική CMA ήταν αυτή που ουσιαστικά σταμάτησε την απόπειρα της Meta να εξαγοράσει την Giphy, πέρυσι.

Πλέον, η CMA αναμένει απαντήσεις για τις προτεινόμενες διορθωτικές κινήσεις έως τις 22 Φεβρουαρίου και συνολική τοποθέτηση από την Microsoft μέχρι την 1η Μαρτίου. Η τελική έκθεση της Αρχής έχει οριστεί να εκδοθεί στις 26 Απριλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα