Σε μπαράζ εκδόσεων αποταμιευτικών λύσεων για όλα τα πορτοφόλια προχωρούν οι τράπεζες αυτή την περίοδο, σε συνέχεια των τελευταίων αυξήσεων του βασικού επιτοκίου του ευρώ, που από το 0% μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο βρίσκεται πλέον στο 3%. Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί ως καταλύτης για την ενίσχυση των αποδόσεων στα κλασικά καταθετικά προγράμματα, τα οποία επιστρέφουν σταδιακά στο σημείο που βρίσκονταν στα τέλη του 2015. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες  δημιουργούν νέα επενδυτικά προϊόντα που με σχετικά χαμηλό ή μηδενικό ρίσκο μπορούν να προσφέρουν κέρδος ακόμη και αντίστοιχο της απευθείας επένδυσης σε χρηματοοικονομικούς τίτλους.

Nέα επιτόκια

Την περασμένη εβδομάδα οι συστημικοί όμιλοι ανακοίνωσαν νέα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα οποία σε ετησιοποιημένη βάση κινούνται στη ζώνη του 1,50% – 2% με διάρκειες έως 2 έτη. Με τον τρόπο αυτόν ο αποταμιευτής κλειδώνει έως και το 2025 μία ικανοποιητική απόδοση, ανεξάρτητα από τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ανταμοιβή αφορά και μικρότερα ποσά της τάξης των 10.000-20.000 ευρώ.

Καταθέσεις: Πώς και σε ποιους δίνονται με αποδόσεις υψηλότερες του πληθωρισμού

Εναλλακτικές επιλογές

Αναλυτικότερα, οι αποταμιευτικές / επενδυτικές επιλογές αυτή την περίοδο είναι οι εξής:

1 Προθεσμιακές καταθέσεις

Προτείνονται σε όσους έχουν αποταμιευτικό ορίζοντα έως και δύο χρόνια και δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο. Ο κανόνας αυτή τη στιγμή είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα της κατάθεσης τόσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο. Την περασμένη εβδομάδα όλοι οι συστημικοί όμιλοι ανακοίνωσαν την προς τα πάνω αναπροσαρμογή των αποδόσεων έως και κατά 100 μονάδες βάσης.

2 Αμοιβαία κεφάλαια με μέρισμα

Πρόκειται για ειδικού τύπου αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρουν ετήσια καταβολή μερίσματος και διατίθενται σε προκαθορισμένη περίοδο από τις τράπεζες. Συστήνονται από τους συμβούλους επενδύσεων λόγω των υψηλών αποδόσεων που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ομολόγων. Επενδύουν σε τίτλους με διάρκεια περίπου ίδια με την ημερομηνία λήξης του αμοιβαίου, οι οποίοι διακρατούνται μέχρι την πλήρη αποπληρωμή τους. Με τον τρόπο αυτόν ο επενδυτής κλειδώνει ελκυστικές μεσοπρόθεσμες αποδόσεις, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνονται τουλάχιστον σε 3% ετησίως.

Το ρίσκο τους σχετίζεται με τη φερεγγυότητα των εκδοτών των ομολόγων. Ο κίνδυνος όμως περιορίζεται λόγω της διασποράς του χαρτοφυλακίου. Αν δεν υπάρξουν πολλαπλές πτωχεύσεις τα επόμενα χρόνια, το συνολικό κέρδος μπορεί να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2024, δημιουργείται η προοπτική επίτευξης και κεφαλαιακών κερδών. Σε ένα καλό σενάριο η μέση ετήσια απόδοση μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και διψήφιο ποσοστό.

3 Καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων και προθεσμιακών καταθέσεων

Τα προγράμματα της κατηγορίας συνδυάζουν προθεσμιακές καταθέσεις και αμοιβαία κεφάλαια. Ανάλογα με την έκθεση του επενδυτή στους κινδύνους των αγορών, δηλαδή με το ποσοστό των χρημάτων που τοποθετούνται σε αμοιβαία κεφάλαια, διαμορφώνεται το επιτόκιο του καταθετικού λογαριασμού. Με βάση τα διαθέσιμα προγράμματα, είναι δυνατή η επένδυση του 50% έως 85% του κεφαλαίου σε προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 3, 6 ή 12 μηνών. Το επιτόκιό της μπορεί να φτάσει έως και το 1,10%.

Σημειώνεται ότι και σε αυτά τα προγράμματα υπάρχει κίνδυνος απώλειας του αρχικού ποσού της επένδυσης λόγω της έκθεσης στις αγορές μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων. Εάν όμως τα συνδεδεμένα προϊόντα καταγράψουν υπεραξίες, η τελική απόδοση μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

4 Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου

Οι συνθήκες στις χρηματαγορές επιτρέπουν ξανά στις τράπεζες τον σχεδιασμό προϊόντων με 100% εγγύηση στο αρχικό κεφάλαιο και τελική απόδοση συνδεδεμένη με κάποιο αμοιβαίο κεφάλαιο. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις προβλέπεται μία ελάχιστη εγγυημένη απόδοση της τάξης του 1% ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι το προϊόν θα διακρατηθεί έως τη λήξη. Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών ποικίλει και μπορεί να κυμαίνεται από 18 μήνες έως και 10 έτη.

Με τα συγκεκριμένα προϊόντα ο επενδυτής, έχοντας διασφαλισμένα τα χρήματά του, τα οποία είναι εγγυημένα από την τράπεζα, προσδοκά στην επίτευξη υψηλών αποδόσεων, λαμβάνοντας συνήθως το 50% – 70% των κερδών που θα πετύχει το συνδεδεμένο αμοιβαίο κεφάλαιο.

5 Τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα

Διαθέσιμα στην αγορά είναι τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα τύπου Unit Linked, με διάρκεια που μπορεί να φτάνει έως και τα 15 έτη. Το κεφάλαιο είναι εγγυημένο, ενώ προβλέπεται σε κάποιες περιπτώσεις εξασφαλισμένο τεχνικό επιτόκιο 2%. Ταυτόχρονα τα προϊόντα αυτά προσφέρουν ασφάλεια ζωής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις