Στα δικαστήρια θα προσφύγει η εταιρεία Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ για το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη.

Σε συνέχεια της από 12.12.2022 ανακοίνωσής της σχετικά με τις δικαστικές εξελίξεις και τα δημοσιεύματα για το επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, στην Αθήνα, κείμενο ακίνητό της, η εταιρεία Μπλε Κέρδος ΑΕΕΑΠ γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η παραπάνω υπόθεση.

M. Ευμορφίδης για το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη: «Doing business in Greece»

Η Εταιρεία προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια κατά του Δήμου Αθηναίων με αίτημα την ακύρωση της πράξης μερικής ανάκλησης (ως προς το ύψος) της υπ’ αριθ. 15/2017 άδειας δόμησης του ακινήτου. Επίσης, η Εταιρεία άσκησε προσφυγή κατά της έκθεσης αυτοψίας αυθαιρέτου της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αθηναίων και του επιβληθέντος με αυτή προστίμου ενώπιον του ΣΥΠΟΘΑ της Β’ Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της προσφυγής έχουσας ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Το ΣΥΠΟΘΑ έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή της Εταιρείας ως προς τα πρόστιμα, τα οποία και ακύρωσε. Απέρριψε αυτή κατά τα λοιπά. Η Εταιρεία θα προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια κατά της απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ, καθ’ ο μέρος απέρριψε την προσφυγή της, δηλαδή ως προς τον χαρακτηρισμό ως αυθαίρετων των χώρων του κτιρίου που ανεγέρθηκαν δυνάμει της (ακύρως) μερικώς ανακληθείσας αδειας.

Την 14.02.2023 είχε οριστεί να επανεξεταστεί από το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, η συμμόρφωση του Δήμου Αθηναίων με την υπ’ αριθ. 2102/2019 απόφαση της ΟλΣτΕ. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε και η Εταιρεία αναμένει ενημέρωση για την επόμενη ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Την 1.2.2023 συζητήθηκαν ενώπιον του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δύο εκκρεμείς αιτήσεις της Εταιρείας με τις οποίες επιδιώκεται η ακύρωση της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού με αριθμό 116714/79457/2446/1259/22.7.2020 περί μη έγκρισης της μελέτης του κτιρίου ως προς το ύψος.

Η Εταιρεία θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση ανάλογα με τις επικείμενες ενέργειες της ίδιας και των αρμοδίων Αρχών.

Τι είπε ο Δήμος Αθηναίων

Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει ότι «την ευθύνη για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών φέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής».

Σε ανακοίνωσή του «με αφορμή δημοσιεύματα σε έντυπα και ψηφιακά Μέσα σχετικά με το θέμα των αυθαίρετων ορόφων γνωστού ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Φαλήρου», ο Δήμος Αθηναίων διευκρινίζει ότι ανταποκρίθηκε άμεσα «στο διατακτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το συγκεκριμένο ακίνητο» και, μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «η Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησε αυτοψία στο ακίνητο και συνέταξε έκθεση αυτοψίας αυθαιρέτου για τα τμήματα της οικοδομής που υπερβαίνουν τα 27 μέτρα (24μ+3μ)».

«Επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ανά έτος. Ο ιδιοκτήτης, όπως του έδινε το δικαίωμα ο Νόμος, κατέθεσε προσφυγή κατά της έκθεσης αυτοψίας. Το αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Β’ στην Συνεδρίαση του στις 26/01/2023 εξέδωσε οριστική απορριπτική απόφαση», σημειώνεται.

«Ο Δήμος Αθηναίων στις 07/02/23 διαβίβασε την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με το Α.Π. 38916/07-02-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Δόμησης», σημειώνει ο Δήμος Αθηναίων, τονίζοντας τέλος ότι «σύμφωνα με τον Ν.3852/10 άρθρο 280 παρ.45., την ευθύνη για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών φέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής».

Η απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου του 2022 το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, μετά από προσφυγή κατοίκων, έκρινε ότι αν και η Ολομέλεια δεν ακύρωσε την αρχική άδεια οικοδομής του κτηρίου, ο Δήμος Αθηναίων που την εξέδωσε, οφείλει να την ανακαλέσει και του δίνει προθεσμία τριών μηνών για να προχωρήσει στην κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου.

Το Συμβούλιο καλούσε μάλιστα την Πολεοδομία να δρα κατασταλτικά και να ανακαλεί άδειες κτιρίων, ανεξαρτήτως του χρόνου που παρήλθε από τη χορήγησή της και ασχέτως προς την εν τω μεταξύ δημιουργηθείσα πραγματική κατάσταση, εάν το ΚΑΣ και συνακόλουθα ο Υπουργός Πολιτισμού κρίνουν ότι βλάπτεται το μνημείο της Ακρόπολης.

Στις αρχές Δεκεμβρίου και σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Πολεοδομία Αθηνών επέβαλε δυο βαριά πρόστιμα στην εταιρεία «Mπλε Κέδρος»: ένα ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου και ένα δεύτερο ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για τη διατήρησή τους. Το τελευταίο, μάλιστα, προβλέπεται να επανεπιβάλλεται για κάθε έτος που δεν θα κατεδαφίζονται οι παράνομες κατασκευές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις