Η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από λιανεμπορικούς κολοσσούς αναμένεται να δώσουν τον ρυθμό τις επόμενες ημέρες στη Wall Street, μετά τη νευρικότητα των τελευταίων εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα για την Ημέρα του Προέδρου.

Η ερώτηση των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Federal Reserve

Ως εκ τούτου, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένα στη Walmart και τη Home Depot, οι οποίες θα ανακοινώσουν τα κέρδη τους πριν από το άνοιγμα της αγοράς την Τρίτη.

Οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για την κατανάλωση στις ΗΠΑ, ο οποία δείχνει ότι παραμένει ανθεκτική απέναντι στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, όπως προέκυψε και από τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων του Ιανουαρίου που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα .

Βαρόμετρο  ο PCE

Από την πλευρά των οικονομικών δεδομένων, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον δείκτη τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) – την πιο προσεκτική αξιολόγηση της Fed για το πόσο γρήγορα ανεβαίνουν οι τιμές σε ολόκληρη την οικονομία – που πρόκειται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης).

Σύμφωνα με σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τιμές τον Ιανουάριο πιθανότατα σημείωσαν άλμα 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως μετρήθηκε από τον δείκτη PCE.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός PCE προβλέπεται να ανέλθει στο 5% τον Ιανουάριο, χωρίς βελτίωση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που αναφέρθηκε στο τέλος του 2022.

Ο δομικός PCE, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αναμένεται να έχει παρουσιάσει άνοδο 0,4% τον προηγούμενο μήνα – από 0,3% τον Δεκέμβριο – και οριακά πιο αργή άνοδο 4,3% σε ετήσια βάση, από 4,4 % τον τελευταίο μήνα του 2022.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τα ποσοστά αυτά θα υποστήριζαν την άποψη κάποιων επενδυτών ότι ο πληθωρισμός δεν πέφτει με τον ρυθμό και τον βαθμό που ήλπιζαν, παρόλο που οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί από τις κορυφές του τρέχοντος κύκλου.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Ιανουάριο. Και οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσό σε επτά μήνες τον Ιανουάριο.

Την Παρασκευή, ο Dow Jones κατέγραψε την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, κλείνοντας με πτώση 0,1% για την πενθήμερη περίοδο διαπραγμάτευσης.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,3% για την εβδομάδα, τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο κόκκινο, ενώ ο Nasdaq σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 0,6%.

Τα πρακτικά της Fed

Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της 31ης Ιανουαρίου-1ης Φεβρουαρίου. Οι αγορές αναζητούν περισσότερα στοιχεία για το σκεπτικό της απόφασης πίσω από την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της Fed αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]