Δυναμικά άρχισε τη νέα εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δημιούργησε ένα νέο ικανοποιητικό μαξιλάρι πάνω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων, με τη βοήθεια κυρίως των τραπεζών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,86% στις 1.123,23 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 121 εκατ. ευρώ.
Αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση σήμερα στην αγορά είναι ότι σε μία ημέρα αμερικανικής αργίας, όταν και παραδοσιακά μειώνεται η συναλλακτική δραστηριότητα, ο τζίρος κινήθηκε στο μέσο όρο των ανοδικών συνεδριάσεων του προηγούμενου διαστήματος. Και τα ηνία των συναλλαγών πήραν σήμερα οι συνήθεις ύποπτοι, ήτοι οι τραπεζικές μετοχές, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Αναθεωρήσεις… έκπληξη για την Ελλάδα – «Ταύρος» για ομόλογα και τράπεζες
Επίσης, οι διορθωτικές κινήσεις αναχαιτίστηκαν με χαρακτηριστική ευκολία από την αγορά, η οποία αρνείται να κάνει μια «καθαρόαιμη» διόρθωση, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές. Άλλωστε, μέχρι τώρα, οι πλάγιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη σε ημέρες αδυναμίας δεν μπορούν να θεωρηθούν διορθώσεις ουσίας. Οι 1100 μονάδες κατοχυρώθηκαν με τις 1050 μονάδες να αποτελούν το πρώτο πλατύσκαλο στήριξης της αγοράς. Είναι και τα περιθώρια μιας διόρθωσης μετά από το +20% σε 9 εβδομάδες (ΔΤΡ +38%), προκειμένου να μην απειλήσει την κραταιά ανοδική κίνηση.
Οι εκτιμήσεις της UBS
Στο μεταξύ, ούτε σήμερα έλλειψε και η ώθηση από ξένο αναλυτή, με τη UBS να εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη έκπληξη φέτος. Η ελβετική τράπεζα μάλιστα αύξησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3% εφέτος (από 2,5% προηγουμένως) την ώρα που η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων των διεθνών οργανισμών και των αναλυτών κυμαίνεται στο ισχνό 0,6% (έναντι 1,2% και της κομισιόν).
Για την UBS, υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία εφέτος, καθώς οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και άρα οι χαμηλότερες επιδοτήσεις αναμένεται να αντιστρέψουν το μεγάλο χάσμα που άνοιξε μεταξύ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Σε επίπεδο τίτλων, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Jumbo, Aegean και Coca Cola, έκλεισαν με ισχυρή άνοδο, ενώ θετικά έκλεισαν και οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Quest, Λάμδα, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα. ΕΛΧΑ και Σαράντης ήταν οι δύο τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών