Ανάπτυξη έκπληξη, αναμένει το 2023 για την ελληνική οικονομία η ελβετική τράπεζα UBS, αυξάνοντας την πρόβλεψή της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3% εφέτος (από 2,5% προηγουμένως ) την ώρα που η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων των διεθνών οργανισμών και των αναλυτών κυμαίνεται στο ισχνό 0,6% (έναντι 1,2% και της κομισιόν).
Η ελληνική οικονομία, που έκλεισε το 2022 όπως εκτιμά με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην περιοχή του 5% (έναντι αρχικής εκτίμησής της για 6,4%) θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό, στο 3,2% και το 2024.
UBS: Η Ευρώπη αποφεύγει την ύφεση, αλλά η ανάπτυξη παραμένει αναιμική
Οι λόγοι αισιοδοξίας
Για την UBS, υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία εφέτος, καθώς οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και άρα οι χαμηλότερες επιδοτήσεις αναμένεται να αντιστρέψουν το μεγάλο χάσμα που άνοιξε μεταξύ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2022, ευνοώντας την ανάπτυξη, ενώ η πτώση των τιμών σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, θα περιορίσουν και τον μέσο πληθωρισμό στο 3,3% ή 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα της μέσης εκτίμησης της αγοράς.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις συνομιλίες για νέα αύξηση 8%-9,5% στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου, θα πρέπει να οδηγήσει σε άνοδο των πραγματικών μισθών κάτι που δεν ενσωματώνονταν στις προηγούμενες προβλέψεις.
Επίσης, το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα του περασμένου έτους ήταν 0,5-0,7% του ΑΕΠ ( καλύτερο από του στόχου για -1,7% του ΑΕΠ), την ώρα που οι χαμηλότερες ενεργειακές επιδοτήσεις και η καλύτερη έναρξη του 2023 συνεπάγονται ανοδικούς κινδύνους για το προβλεπόμενο για εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα (+0,7% του ΑΕΠ). Ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει είτε την ταχύτερη μείωση του χρέους ή πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Οι προβλέψεις
Παράλληλα, οι προβλέπεις πλέον για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2023 έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 60 μονάδες βάσης στο 0,8%, κάτι που παραπέμπει και σε ένα καλύτερο μακροοικονομικό σκηνικό για την Ελλάδα. Αναφορικά με τις επιμέρους μακροοικονομικές προβλέψεις για το 20223, προβλέπει ΑΕΠ στα 223 δις. ευρώ, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%, των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 15%, των εξαγωγών κατά 4%, των εισαγωγών κατά 5%.
Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1% εφέτος και 1,6% το 2024 και πτώση του δείκτη χρέους στο 158,5% του ΑΕΠ εφέτος και στο 151% του ΑΕΠ το 2024.
Σε μέσα επίπεδα προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3,3% εφέτος και στο 2,2% το 2024.
Ελληνικά ομόλογα
Στο παραπάνω περιβάλλον, παραμένουν οι θετικές προοπτικές και για τα ελληνικά ομόλογα, παρά τον εκλογικό κύκλο με την αγορά να υιοθετεί την στρατηγική των αγορών στις διορθώσεις την ώρα που το προφίλ του ελληνικού χρέους (ωρίμανση κοντά στα 20 χρόνια) ξεχωρίζει συνολικά στην ευρωζώνη.
Επίσης Fitch, DBRS και S&P βρίσκονται σε μια βαθμίδα μακριά από το δώσουν την «επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, μία αναβάθμιση θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στα ελληνικά ομόλογα.
Προβλέπει πως οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα αποκλιμακωθούν στο 3,5% στο τέλος του 2023 και στο 2,15% στο τέλος του 2024.
Παράλληλα, αναμένεται διψήφια αύξηση εταιρικού δανεισμού, καλύτερη από την αναμενόμενη ποιότητα ενεργητικού και υγιής κεφαλαιακή διάρθρωση από τις ελληνικές τράπεζες , ενώ τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν τον κλάδο σε υψηλά μονοψήφια έως χαμηλά διψήφια RoTE εφέτος.
Υψηλότερη κερδοφορία, μεσαία μονοψήφια ποσοστά NPE, ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση στηρίζουν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την επιστροφή στην διαμονή μερισμάτων.
Εκλογές
Ειδική αναφορά κάνει η ελβετική τράπεζα και για τις επικείμενες εκλογές και αφού εξηγεί πως για το εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική στην πρώτη κάλπη και ενισχυμένη στην δεύτερη που βγάζει αυτοδυναμία με το 38% των ψήφων), παρατηρεί πως ο μέσος όρος των πέντε τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνει νίκη της ΝΔ με 37,5% έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ και 11,5% του ΠαΣοΚ, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ακόμη και για αυτοδυναμία της ΝΔ στον δεύτερο γύρο.
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό