Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία ξεκίνησε αυτή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι μίλησαν δημοσίως για την προμήθεια πυρηνικών όπλων στο Κίεβο πριν από τη ρωσική εισβολή.

Κατηγόρησε τη Δύση ότι «παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι» με τους ανθρώπους και με την Ουκρανία. Μίλησε για τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και τη Συρία, ενώ αναφέρθηκε σε «αιώνες αποικιοκρατίας και δικτατορίας».

Είπε ότι η Δύση εξαπάτησε τον ίδιο της το λαό με «εντελώς ασύστολα ψέματα» για το τι συνέβαινε στο Ντονμπάς.

«Ανοικτοί σε διάλογο με τη Δύση»

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη Δύση και για ένα ισότιμο σύστημα ασφάλειας, αλλά «ως απάντηση λαμβάνουμε ανέντιμες απαντήσεις» . Επέκρινε τη Δύση για συγκεκριμένες ενέργειες αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη. Ο Πούτιν είπε χαρακτηριστικά ότι «ολόκληρος ο πλανήτης είναι διάστικτος» με αμερικανικές βάσεις.

Ρωσία: Ο πολεμικός προϋπολογισμός του Πούτιν δεν θα πληγεί από την ανώτατη τιμή του πετρελαίου

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία», είπε ο Πούτιν ότι τον Φεβρουάριο του 2022 «όλα ήταν προετοιμασμένα» για μια τιμωρητική δράση του Κιέβου στο Ντονμπάς. «Όλα αυτά ήταν εντελώς αντίθετα με τα έγγραφα που έγιναν δεκτά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να επαναλάβω, αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο και εμείς χρησιμοποιήσαμε βία για να τον σταματήσουμε», υποστήριξε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι ο στόχος της Δύσης ήταν η απεριόριστη ισχύς και ότι η Σεβαστούπολη ήταν προφανώς ο επόμενος στόχος μετά το Ντονμπάς.

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για την «ατελείωτη ροή κατηγοριών κατά της Ρωσίας» στην πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια και τόνισε ότι «η Δύση απελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι» ως αποτέλεσμα των πολέμων. Επίσης, κατηγόρησε τη Δύση ότι διέπραξε πολλαπλά πραξικοπήματα.

Στη συνέχεια ο Πούτιν μίλησε για τη δεκαετία του ’30. «Η Δύση άνοιξε την πόρτα στη ναζιστική Γερμανία», ενώ στη συνέχεια μίλησε για την αυστροουγγρική αυτοκρατορία.

Έπειτα, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Δύση υποστήριξε «ένα αντικρατικό πραξικόπημα» στην Ουκρανία το 2014. Μάλιστα, είπε ότι μία από τις μονάδες του ουκρανικού στρατού έχει πάρει το όνομα μιας γερμανικής ναζιστικής μονάδας και ότι «οι κυβερνώντες επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια σε αυτό».

«Η Δύση θα χρησιμοποιήσει και τον ίδιο τον διάβολο»

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε – τρομοκράτες, ναζί, «ακόμη και τον ίδιο τον διάβολο»  προκειμένου να πολεμήσει τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο ουκρανικός λαός είχε γίνει «όμηρος των δυτικών αφεντικών του», οι οποίοι κατέλαβαν τη χώρα με πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς όρους. Επίσης, σημείωσε ότι «το καθεστώς δεν εξυπηρετεί τα εθνικά τους συμφέροντα. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων».

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Δύση προσπαθεί να μετατρέψει μια τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια σύγκρουση και «θα αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Μιλάμε για την ύπαρξη της χώρας μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στη Δύση «ακόμη και η παιδοφιλία ανακοινώνεται ως κάτι φυσιολογικό».

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Δύση αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι μια χαρά. Είναι ενήλικες. Έχουν το δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους. Είμαστε πάντα πολύ ανεκτικοί σε αυτό το θέμα στη Ρωσία».

Αλλά, τόνισε, ότι η Αγία Γραφή λέει ότι ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, και επικαλέστηκε επίσης αναφορές των ΜΜΕ ότι η Αγγλικανική Εκκλησία εξετάζει ουδέτερους όρους για τον Θεό ως προς το φύλο.

Ουσιαστικά, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την οικογενειακή ζωή στη Ρωσία.

Το «ευχαριστώ» του Πούτιν

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε αυτούς που πολεμούν στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλά άτομα και μονάδες που εμπλέκονται για να τους κατονομάσει όλους και δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να παραλείψει κάποιον. Επαίνεσε τις μητέρες, τις συζύγους, τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, τους σιδηροδρομικούς, τους μηχανικούς, τους εργάτες γης για τον ρόλο τους στην ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας.

Μήνυμα στους κατοίκους των προσαρτημένων περιοχών

Έπειτα, ο Πούτιν αναφέρθηκε στα δημοψηφίσματα στις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας. «Θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους πολίτες των περιοχών Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Εσείς οι ίδιοι καθορίσατε το μέλλον σας. Κάνατε την επιλογή σας παρά τις απειλές τρομοκρατίας των ναζί. Δίπλα σας γίνονταν στρατιωτικές ενέργειες και εσείς κάνατε την επιλογή να είστε μαζί με τη Ρωσία. Να είστε μαζί με τη μητέρα πατρίδα σας», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικό ταμείο για τους συγγενείς των θυμάτων

Ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέχεια, ανακοίνωσε την ίδρυση ειδικού ταμείου για τη στήριξη των συγγενών των νεκρών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Οι εμπνευστές των κυρώσεων τιμωρούν τον εαυτό τους»

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Δύση έχει αρχίσει «όχι μόνο μια στρατιωτική, αλλά και μια οικονομική επίθεση» κατά της Ρωσίας. «Δεν έχουν επιτύχει σε κανέναν από αυτούς τους τομείς», τόνισε.

«Οι εμπνευστές των κυρώσεων τιμωρούν τον εαυτό τους», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι: «Η Ρωσία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες της Ευρώπης:

Προκάλεσαν την αύξηση των τιμών στις δικές τους χώρες, το κλείσιμο εργοστασίων, την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα και λένε στους πολίτες τους ότι φταίνε οι Ρώσοι.

Ο Πούτιν μίλησε στη συνέχεια για τα στοιχεία του μειωμένου ΑΕΠ της Ρωσίας. Ισχυρίστηκε ότι αντί να καταρρεύσει η ρωσική οικονομία, αυτή έχει αναδιαρθρωθεί, ενώ η χώρα εξακολουθεί να συνεργάζεται με πολλές άλλες χώρες του κόσμου στο οικονομικό πεδίο.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για «κλοπή» των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και είπε ότι «η ρωσική οικονομία έχει ξεπεράσει όλους αυτούς τους κινδύνους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα