Την χειρότερη πτώση από τις αρχές του έτους σημείωσε σήμερα η Wall Street, με τα εταιρικά αποτελέσματα να απογοητεύουν αναφορικά με την ισχύ της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, ενώ η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων προμήνυε συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης από τη Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 2,06% στις 33.129 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2% στις 3.997 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,50% στις 11.492 μονάδες.

Νευρικότητα και ελεγχόμενες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε επίπεδο τίτλων

Οι μετοχές της Home Depot υποχώρησαν κατά 7%, αφού η εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού ανακοίνωσε ασθενέστερα από τα αναμενόμενα έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία εξέδωσε επίσης συγκρατημένες προοπτικές.

Η Walmart υποχώρησε περισσότερο από 2,5%, μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της. Η εταιρεία κέρδισε 1,71 δολάρια ανά μετοχή με έσοδα 164,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή 1,51 δολάρια για έσοδα 159,72 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς σκαρφάλωσε στο 3,87%, ενώ το 2ετές επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,669%. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Μικτά τα αποτελέσματα

«Τα αποτελέσματα της αγοράς ήταν μικτά την περασμένη εβδομάδα λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό», έγραψε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer, John Stoltzfus. «Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας μπορεί να δώσουν κάποια σαφήνεια στα ζητήματα που παραμένουν προβληματικά για τις αγορές».

«Από μακροοικονομική άποψη, μια σειρά οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δώσει τροφή για ιδέες και σχόλια σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, ιδίως όσον αφορά τον πληθωρισμό, τη νομισματική πολιτική και τα κέρδη τους επόμενους μήνες, καθώς τόσο τα αποτελέσματα των κερδών όσο και τα οικονομικά στοιχεία θα καθορίσουν την κατεύθυνση των μετοχών, των ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα γεγονός που θα επηρεάσει την αγορά αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Σε αυτή τη συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και σημείωσε ότι αναμένει “συνεχείς” αυξήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση. Είπε επίσης ότι τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας αύξησης των επιτοκίων στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]