Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης και μια απόπειρα ηρωϊκής εξόδου…

Με 14 μήνες καθυστέρηση αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η έκθεση πεπραγμένων της για το 2021.

Καλλιό αργά παρά ποτέ… θα μπορούσε να πει κανείς που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα της ΡΑΕ.

Ο συγκεκριμένος απολογισμός των 280 σελίδων του έργου της είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Τι εννοούμε; Βρίσκεται στην κατηγορία «Σχετικά με τη ΡΑΕ» την οποία σπάνια επισκέπτεται κάποιος, ακόμη και οι ίδιοι υπάλληλοι της Αρχής.

Το νέο, όμως, διαδόθηκε χθες σαν αστραπή… στα γραφεία των εταιρειών και άλλων φορέων της αγοράς ενέργειας. Η πληροφορία, αν και με κόπο, έφτασε και σε δημοσιογραφικά γραφεία.

Η είδηση, βέβαια, κατά μία έννοια θα μπορούσε να ήταν και το ό,τι η έκθεση πεπραγμένων του 2021 βγήκε μετά από 14 μήνες, αλλά δεν ήταν αυτή. Το μήνυμα του τριών ετών προέδρου της Αρχής Αναπληρωτή Καθηγητή Αθανάσιου Δαγούμα που συνόδευε τον απολογισμό περιείχε αιχμές, καρφιά αλλά και πολύ… Αριστοτέλη…

Είναι ένα μήνυμα το οποίο σαφέστατα κατηγορεί την Πολιτεία για αθέτηση των δεσμεύσεων της έναντι της ΡΑΕ και ιδίως σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της με προσωπικό.

Πέραν, όμως, αυτής της καταγγελίας – για την οποία ο Δαγούμας όπως και οι προκάτοχοι του έχουν χίλια δίκια – το κείμενο του προέδρου είχε αναφορές και στον φιλόσοφο της αρχαιότητας τον Αριστοτέλη.

———————

Η ταμπακέρα…

Πριν, όμως, σας παραθέσουμε τα «καρφιά» και τις αναφορές στην «αριστοτελική αναζήτηση» έχει μία αξία να σας ενημερώσουμε για την ταμπακέρα…

Η κυβέρνηση ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση πριν από λίγες μέρες νομοσχέδιο με το οποίο δημιουργεία μία υπερ-αρχή: Τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Ο Δαγούμας στο παρελθόν, όταν είχαν γίνει οι πρώτες κυβερνητικές εξαγγελίες επικροτούσε το σχέδιο και υπερθεμάτιζε της δημιουργίας μίας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, το κείμενο της διαβούλευσης μεταξύ άλλων έκρυβε μία ουσιαστική λεπτομέρεια… Ο σημερινός πρόεδρος της ΡΑΕ, υποβαθμίζεται σε αντιπρόεδρος της υπό-ολομέλειας της Ενέργειας. Καπέλο… στις υπο-ολομέλειες της Ενέργειας, των Υδάτων και των Αποβλήτων έρχεται άλλη ολομέλεια με υπερ-πρόεδρο…

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις διαμαρτυρίες – βουβές βέβαια- των εργαζομένων της Αρχής αλλά και φορέων της αγοράς ενέργειας που μιλούν για απαξίωση της ΡΑΕ.

—————————-

Τα «καρφιά»

Η ΡΑΕ πράγματι το 2021 βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγάλη ενεργειακή κρίση.

Ως ρυθμιστική αρχή έπρεπε να αντιμετωπίσει σωρεία προκλήσεων και προβλημάτων όπως του ενεργειακού κόστους, της εφαρμογής του πλαφόν στις τιμές αλλά ταυτόχρονα να αποφασίσει για πλειάδα επενδύσεων.

«Ο αυξημένος όγκος εργασίας κατά το 2021 περαιώθηκε χάρη στη συνεχή προσπάθεια ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της Αρχής (κυρίως για τις αδειοδοτικές διαδικασίες), αλλά ιδίως χάρη στην αγαστή συνεργασία, την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό των στελεχών της Αρχής. Η λειτουργία της ΡΑΕ στηρίζεται σε: 7 Μέλη της Ολομέλειας, 21 Ειδικούς Επιστήμονες, 6 Έμμισθους Δικηγόρους, 30 στελέχη Διοικητικό προσωπικό, 5 μετακλητούς υπαλλήλους και 55 στελέχη με σύμβαση ορισμένου χρόνου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΡΑΕ και συνεχίζει: «Η Αρχή αντιμετώπισε πρωτόγνωρο κύμα αποχωρήσεων στελεχών της κατά τα έτη 2021- 2022 λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών μισθών σε σχέση με τους φορείς και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, σε συνδυασμό με την ένταση και τις αυξημένες ευθύνες της απασχόλησης στον Ρυθμιστή», σημειώνει ο ίδιος και καυτηριάζει:

«Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η προώθηση του έργου της ΡΑΕ, που ήταν καίριο για την προσέλκυση και υλοποίηση και ενεργειακών επενδύσεων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το «άνοιγμα» της αγοράς, πρακτικά είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Αρχής, λόγω της μη υλοποίησης της δέσμευσης της Πολιτείας για την αποτελεσματική στήριξή της μέσω κατάλληλου μισθολογίου και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού», λέει ο Δαγούμας αμολώντας… το πρώτο καρφί…

—————————–

Ο Αριστοτέλης…

Ο Δαγούμας, για όσους τον γνωρίζουν, είναι μία ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Ευσυνείδητος, δουλευταράς, γνώστης των θεμάτων της ενέργειας αλλά και οξύθυμος (βλέπε την κόντρα με τους Διαχειριστές), όταν θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντα του δημοσίου.

Ο ίδιος δηλώνει υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος και πάντα στις ανοιχτές ομιλίες του, το επικαλείται για να υπερασπιστεί το έργο της ΡΑΕ.

Η επίκληση λοιπόν του Αριστοτέλη… για να ασκήσει κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί της δημιουργίας μίας ενιαίας Ρυθμιστικής Αρχής, κατά τον ίδιο, φαίνεται ότι είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να πει αυτά που θέλει να πει…:

«Παρά τα δεδομένα αυτά, η Αρχή αντιμετώπισε με πλήρη επαγγελματισμό, υπερβάλλοντα ζήλο και αποτελεσματικότητα τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις της. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την προσήλωση των στελεχών της ΡΑΕ στο δημόσιο συμφέρον, όπως επιτάσσει η αριστοτελική αναζήτηση που αφορά το ύψιστο καλό. Εμπνεόμενοι από τον Αριστοτέλη, που όρισε ως υπέρτατο αγαθό και ως «τέλος», δηλαδή στόχο όλων των πραγμάτων, την ευδαιμονία της κοινωνίας, οφείλουμε να επιδιώκουμε ενεργά τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, στον τομέα που έχουμε οριστεί να ρυθμίζουμε. Στη βάση αυτή, ο Ρυθμιστής δεν είναι μόνο (κανονιστικός) νομοθέτης, ο οποίος θέτει το πλαίσιο και τους κανόνες της δομημένης λειτουργίας των αγορών και των πρακτικών που αναπτύσσονται θεμιτά και παρακολουθεί την εφαρμογή τους»

Και συνεχίζει: «Ο Ρυθμιστής οφείλει να επιτελεί ενεργά και τον σημαίνοντα ρόλο της Πολιτείας ως παιδαγωγού που, είτε επιβραβεύοντας είτε τιμωρώντας, διαπλάθει φορείς και συμμετέχοντες ώστε να λειτουργούν με τρόπο χρηστό, συμβάλλοντας στην κοινωνική ανάπτυξη, ευημερία και σταθερότητα. Στόχος μας λοιπόν είναι η Αρχή να συμβάλλει στη διαμόρφωση του ήθους και του έθους των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο της ενέργειας, ως μέρος της συλλογικής προσπάθειας της Πολιτείας. Ως φορείς λοιπόν αριστοτελικής παιδείας, που προτάσσουν μεταξύ άλλων τη λογική, την επιστημονική/τεχνοκρατική σκέψη, τη φρόνηση, τη σωφροσύνη και τη δικαιοσύνη, αλλά και τον σεβασμό σε όσους είναι αφοσιωμένοι με αποτελεσματικότητα στην υπηρεσία του ύψιστου καλού (δημόσιου συμφέροντος), θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργούνται πρακτικά εφαρμόσιμες και λειτουργικές δομές στην οργάνωση της Πολιτείας που να διευκολύνουν το έργο της» τονίζει φτάνοντας στο ζουμί των όσων θέλει να καυτηριάσει χωρίς να ονοματίσει. Δηλαδή το νομοσχέδιο για τη ΡΑΑΕΥ.

—————————-

Τα ερωτήματα

Βέβαια, τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την τοποθέτηση Δαγούμα είναι τα ακόλουθα:

1. Γιατί ο ίδιος ως πρόεδρος της ΡΑΕ που έχει και ρόλο «παιδαγωγού», δεν βγήκε πιο ανοιχτά να καταγγείλει τα όσα έρχονται σε βάρος της Αρχής και του δημοσίου συμφέροντος, παρά φρόντισε να τα γράψει σε ένα κείμενο κρυμμένο κάπου… στην ιστοσελίδα της Αρχής;

2. Γιατί ο ίδιος αφού είδε και απόειδε δεν υπέβαλε την παραίτηση του προκειμένου με την κίνηση αυτή να προσπαθήσει να εμποδίσει το κακό που έρχεται…;

3. Μήπως τελικά με τον τρόπο της διατύπωσης της θέσης του – μέσα σε έναν απολογισμό καλά κρυμμένο – το έκανε για να πει ότι τα πε… και να συνεχίσει τη δουλειά του, έστω κι ως αντιπρόεδρος της υπο-ολομέλειας της Ενέργειας;

4. Μήπως επιδιώκει ηρωϊκή έξοδο…;

Όπως και να χει, το μόνο που δεν μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον Δαγούμα, είναι πως δεν δούλεψε για τη ΡΑΕ σε μία ιδιαίτερα πρωτόγνωρη εποχή…

Ως προς το έργο του αυτό το κρίνει η αγορά και η ιστορία…

————————

Τους πήρε ο… Ανεμος

Την έννοια της επιχειρηματικότητας σε όλες τις πτώσεις, κλείνουν τα υπουργεία αυτής της κυβέρνησης. Όλα τα υπουργεία; Όχι όλα!. Υπάρχει και ένα υπουργείο που κινείται στους δικούς του ρυθμούς! Αναφερόμαστε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος όπως λένε οι κακές γλώσσες στην Ακτή Βασιλειάδη δεν βλέπει με θετικό μάτι την δρομολόγηση του πλοίου «ΑΝΕΜΟΣ» του Ομίλου Ευγενίδη στις Δυτικές Κυκλάδες. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε τις κακές γλώσσες που λένε ότι αντιδρά αρνητικά γιατί αρνητικά αντιδρά στη συγκεκριμένη δρομολόγηση και εφοπλιστής, ανταγωνιστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «ΑΝEΜΟΣ», της Aegean Sea Lines.

Το Υπουργείο όπως και στο παρελθόν σε άλλη μια περίπτωση επικαλείται το γεγονός ότι η αίτηση δρομολόγησης του πλοίου κατατέθηκε εκπρόθεσμα, δηλαδή δεν κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Όντως δεν κατατέθηκε τότε γιατί το πλοίο αγοράσθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Και τώρα σύμφωνα με το σκεπτικό του Υπουργού θα πρέπει να δρομολογηθεί από τον Νοέμβριο, δηλαδή να «κάθεται» το πλοίο για έντεκα μήνες. Με άλλα λόγια αν ήταν εργοστάσιο θα έπρεπε να παραμείνει κλειστό για έντεκα μήνες. Κάτι τέτοιο μόνο στη χώρα μας μπορεί να συμβαίνει. Και ας υπάρχουν οι κανόνες του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που ισχύουν στην περίπτωση εκπρόθεσμης δρομολόγησης του πλοίου. Όμως στο Υπουργείο αρνούνται να ακούσουν και το ΣΑΣ προς δόξαν της «επιχειρηματικότητας»!

——————————–

Αγοράζοντας και τον… αέρα της βεράντας

Μια αγγελία για πώληση σπιτιού, έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες. Δεν ξέρουμε αν είναι πραγματική, όμως, αν είναι υπάρχει πολύ χιούμορ.

Η αγγελία έχει ως εξής:

«Διαμέρισμα 30τμ με 70τμ βεράντα. Στο 4οροφο.συνολο 100τμ . χωρίς ασανσέρ. Κατασκευη του 1969. Χωρίς μεσιτική αμοιβή. Δινεται με ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα. Ηλιακό θερμοσίφωνα. πόρτα ασφαλείας. . A/C 12bt. Πλακάκια, ηλεκτρολογικα και υδραυλικά έχουν αλλαχτεί πριν 8 χρόνια.».

Η τιμή του διαμερίσματος που βρίσκεται στο Νέο Κόσμο είναι 65 χιλιάδες ευρώ ενώ τα σκωπτικά σχόλια κάτω από την αγγελία είναι απίστευτα.

Όμως, αυτή είναι η ελληνική αγορά ακινήτων. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις ακινήτων.

Ο εν λόγω ιδιοκτήτης πουλάει 100 τ.μ. σπίτι, μόνο που το διαμέρισμα είναι μόλις 30 τ.μ. και τα υπόλοιπα είναι βεράντα.

Και το πουλάει επιπλωμένο, χωρίς ασανσέρ στον τέταρτο όροφο.

Αν υπολογίζουμε με τα 100 τ.μ. συνολικά το κόστος ανά τ.μ. είναι μόλις… 650 ευρώ. Αλλά πληρώνεις και τον «αέρα» της βεράντας.

Αν πάλι υπολογιστούν τα πραγματικά τετραγωνικά του σπιτιού, δηλαδή 30 τ.μ. είναι 2.100 ευρώ το τετραγωνικό. Ούτε… Εκάλη δηλαδή.

Αθάνατη Ελλάδα.

————————————–

«Τρέχουν» για τους Πεταλιούς

Σε τρεις ημέρες, δηλαδή την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση επί του φακέλου για την ανάπτυξη του θερέτρου στου Πεταλιούς από την Grivalia.

Οι διαδικασίες κινούνται με υψηλές ταχύτητες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη θέληση να προχωρήσει ένα έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του τουρισμού. Ένα project ιδιαίτερα σύνθετο που έχει κόστος κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον σχεδιασμό θα κατασκευαστεί πολυτελούς οικολογικό τουριστικό θέρετρο και κέντρο ευεξίας και αναψυχής, σε έκταση περίπου 553 στρεμμάτων.

Η συνολική δόμηση της εν λόγω τουριστικής μονάδας ανέρχεται σε 34.030 τ.μ. (302 κλινών), με υλοποιούμενο Συντελεστή Δόμησης, 6,99%, λιμενική εγκατάσταση (11 θέσεων ελλιμενισμού) και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις επιφάνειας 62.626,36 τ.μ., καθώς και λοιπών υποστηρικτικών υποδομών, όπως ενδεικτικά φαίνεται στο ανωτέρω διάγραμμα (master plan).

—————————-

Χαμός με επιδόματα με πλαστά δικαιολογητικά

Τουλάχιστον 38 ύποπτες υποθέσεις απάτης και αιτήσεων αρωγής με πλαστά δικαιολογητικά εντόπισε το υπουργείο Οικονομικών και τις έστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω… Οι 38 περιπτώσεις αφορούν χορήγηση αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στο Δαμάσι, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε Ελασσόνα, Ζάρκο, Μεσοχώρι, Λάρισα και άλλες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στις περιπτώσεις αυτές, τα δελτία ταχείας αυτοψίας ή/και δελτία επανελέγχου που αναρτήθηκαν από τους αιτούντες στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr εμφάνισαν σημαντικές αποκλίσεις από τον συνήθη μορφότυπο, αποσκοπώντας στην παράνομη οικονομική ενίσχυση των αιτούντων. Με πλαστές εκθέσεις, αντί για «έκθεση μηχανικού», ανέγραφαν ανύπαρκτα στοιχεία και υπογράφονταν από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Η διασταύρωση με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών έδειξε ότι δεν έγιναν ποτέ οι αυτοψίες που εμφανίζονταν στα χαρτιά. Το ποσό που θα είχαν λάβει οι αιτούντες, εάν δεν είχε εντοπιστεί ότι τα δελτία που υπέβαλαν δεν είναι γνήσια, ανέρχεται στα 465.500 ευρώ.

———————————–

Οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη

Κι επίσημα πλέον η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ ΑΕ) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες παραχωρήσεις των ExxonMobil – Helleniq Energy στην Κρήτη. Και μάλιστα έκανε λόγο για «επιτυχή» έκβαση των εργασιών. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τη διεθνή εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS, για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy.

Από την έναρξή τους στις 10 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, οι γεωφυσικές έρευνες απεικόνισης του υπεδάφους του θαλάσσιου πυθμένα για τον εντοπισμό δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου διεξήχθησαν με εντατικούς ρυθμούς, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις, σημειώνει η δημόσια εταιρεία.

Η ΕΔΕΥΕΠ λέει ακόμα ότι «συνολικά συλλέχθηκαν 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων έναντι των 6.500 χιλιομέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Οι έρευνες πύκνωσαν το δίκτυο χαρτογράφησης του πυθμένα στις περιοχές εντός των παραχωρήσεων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσφέροντας για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σημαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ». Στην ίδια ανακοίνωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας πάει ένα βήμα πιο πέρα, θέτοντας ως στόχο την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση το 2025…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories