Στον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας που θα διαχειρίζεται κεφάλαια με μέγεθος πρωτόγνωρο για την κοινωνική ασφάλιση, περισσότερο από το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας, θα εξελιχθεί πολύ σύντομα το ΤΕΚΑ. Αυτό εκτιμά η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου όσον αφορά τον ρόλο του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού πυλώνα (ΤΕΚΑ) ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Οικονομία, κοινωνική ασφάλιση και χρέος στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την κα Καρασιώτου, η οποία μίλησε στην εκδήλωση παρουσίασης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα, «σήμερα, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, το ΤΕΚΑ έχει ήδη 165.000 ασφαλισμένους, κάτι παραπάνω από 70.000 εργοδότες και περίπου 30 εκατ. σωρευμένα κεφάλαια. Το 2040, θα έχει ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένους,  και πάνω από 15 δισ. ευρώ σωρευμένα αποθεματικά.

Μερικά χρόνια αργότερα, στη φάση της ωρίμανσής του, το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας και θα καλύπτει περί τα 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, το ΤΕΚΑ, προοπτικά (και μάλιστα πολύ σύντομα) θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας και θα διαχειρίζεται κεφάλαια με μέγεθος πρωτόγνωρο για την κοινωνική ασφάλιση και με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά και στην εθνική οικονομία».

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του ΤΕΚΑ στην ανάπτυξη του «financial literacy», δηλαδή στην καταπολέμηση του «χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού»: «Στο ΤΕΚΑ, ήδη οι νέοι ασφαλισμένοι βλέπουν τις ατομικές τους εισφορές να σωρεύονται. Πολύ σύντομα θα βλέπουν την πορεία των επενδύσεών τους. Και ξαφνικά, η κοινωνική ασφάλιση, από εκεί που στο μυαλό των μεγαλύτερων είναι μια αόριστη έννοια συνδεδεμένη με μια μελλοντική “σύνταξη”, στο μυαλό και τη συνείδηση των νεότερων θα είναι ένας ατομικός λογαριασμός, ένα επενδυτικό προϊόν που πρέπει να επιλέξουν, οι αποδόσεις που θα τις παρακολουθούν, μια επιλογή ρίσκου που πρέπει να κάνουν. Άρα πολύ σύντομα και με αυτόματο τρόπο, οι νέοι μας θα αρχίσουν να έχουν ενδιαφέρον για τις επενδύσεις και τα προϊόντα. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να φύγει από τα χέρια μας».

myTEKA με ένα κλικ

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να βλέπουν με ένα κλικ τον ατομικό τους κουμπαρά, μέσω της web εφαρμογής myTEKA, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, αρχικά για τους μη μισθωτούς και σήμερα έχει επεκταθεί και στους μισθωτούς εργαζόμενους.

Ειδικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myteka.gov.gr, παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση και με το πάτημα ενός κουμπιού οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ ενημερώνονται για:

  • Το ΤΕΚΑ με μια ματιά.
  • Το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους ή/και τον εργοδότη τους.
  • Το ιστορικό των εισφορών του.
  • Την κίνηση του ατομικού τους λογαριασμού.
  • Τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.
  • Συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν.
  • Τρόπους επικοινωνίας με το Ταμείο.

Η νέα εφαρμογή είναι επίσης διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας teka.gov.gr και του gov.gr, στην ενότητα «Εργασία και ασφάλιση» και την υποενότητα «Συνταξιοδότηση». Προς το παρόν, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω browser ενώ σχεδιάζεται και η αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Η είσοδος στην διαδικτυακή εφαρμογή προϋποθέτει αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης TAXISnet. Κατά την είσοδο στην υπηρεσία του myTEKA ζητείται επιπλέον ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου για δεύτερη ταυτοποίηση.

Με τη διάθεση του myTEKA, παρέχεται ένα εργαλείο ενημέρωσης και ταυτόχρονα αξιολόγησης και ελέγχου στους πολίτες, που προσφέρει με απόλυτη διαφάνεια, εποπτεία της μελλοντικής τους σύνταξης, διασφαλίζοντας τα οφέλη των ασφαλισμένων και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Το παράδειγμα της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας

Στην πορεία του Ταμείου Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος (ατομικοί κουμπαράδες), μια πρωτοβουλία ιδιαίτερα χρήσιμη για τις επικουρικές συντάξεις.

Και ο υπουργός από την πλευρά του επεσήμανε ότι «μέσα σε έναν χρόνο μπήκαν στο ΤΕΚΑ 165.000 νέοι, κάτι που δείχνει και τη δυναμική της οικονομίας, αφού είναι άνθρωποι που προσελήφθησαν για πρώτη φορά. Ακολουθούμε το παράδειγμα χωρών όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία. Χωρίς να αγνοούμε τη σημασία του διανεμητικού συστήματος για τις κύριες συντάξεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για λόγους επενδυτικής ασφάλειας, για λόγους δημογραφικούς και για λόγους ενίσχυσης της ελευθερίας των ασφαλισμένων, τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τα διανεμητικά. Δίνουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, έλεγχο στη σύνταξη, διαφορετικά επενδυτικά προφίλ. Οι νέοι θέλουν νέα πράγματα και εμείς πρέπει να τους τα δώσουμε. Και στα επαγγελματικά ταμεία η διαφάνεια και τα ψηφιακά εργαλεία θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.