Kίνα και Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν κοινή δήλωση κατά την οποία καταδικάζεται από τους επικεφαλής υπουργούς Οικονομικών της G20 η Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ινδία, η οποία ως πρόεδρος της G20 φιλοξενεί τη συνάντηση στην πόλη Μπενγκαλούρου, ήταν απρόθυμη να θέσει το θέμα του πολέμου, αλλά οι δυτικές χώρες επέμειναν ότι δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα που δεν θα περιλάμβανε καταδίκη.

Το ανακοινωθέν

Η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία να κατφύγει στην έκδοση ενός «συνοπτικού και τελικού εγγράφου του προέδρου», το οποίο απλώς συνόψιζε τις διήμερες συνομιλίες και σημείωνε τις διαφωνίες.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας» ανέφερε, επισημαίνοντας τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια. «Ακούστηκαν όμως κι άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις»

G20-Ουκρανία: «Λυπηρή» η στάση της Κίνας, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών

Το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο με εκείνο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η διοργανώτρια Ινδονησία εξέδωσε επίσης μια τελική δήλωση που αναγνώριζε τις διαφορές. Η G20, η οποία σχηματίστηκε επί δύο δεκαετίες για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να επιτύχει τη συναίνεση που απαιτείται για την έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος στο τέλος της συνόδου.

Εκτός από τις χώρες της G7, το μπλοκ της G20 περιλαμβάνει επίσης χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.

«Γίνεται δύσκολο για την G20 να συμμετάσχει σε εποικοδομητική συζήτηση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είναι μια πράξη που κλονίζει τα θεμέλια της παγκόσμιας τάξης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Σουνίχι Σουτζούκι.

Λυπηρό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Κίνα μπλόκαρε το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 που καταδίκαζε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο  υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.

Διαπραγματεύσεις για το χρέος των φτωχότερων χωρών

Στο περιθώριο της Συνόδου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πραγματοποίησε  συνάντηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Κίνα, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και τη G7 για την αναδιάρθρωση του χρέους των προβληματικών οικονομιών, αλλά και εκεί υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των μελών, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια συνεδρίαση στην οποία ήταν σαφές ότι υπάρχει δέσμευση να γεφυρωθούν οι διαφορές προς όφελος των χωρών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γκεοργκίεβα, η οποία προήδρευσε της στρογγυλής τράπεζας μαζί με την υπουργό Οικονομικών της Ινδίας, Νιρμαλα Σιθαράμαν.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε στο Reuters ότι σημειώθηκε κάποια αρχική πρόοδος, κυρίως όσον αφορά τη γλώσσα γύρω από το θέμα, αλλά η αναδιάρθρωση δεν συζητήθηκε λεπτομερώς. Την ίδια ώρα η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είπει ότι η συνάντηση ήταν κυρίως οργανωτική.

Η Παγκόσμια Τράπεζα από την πλευρά της δήλωσε την πρόθεση να παραχωρήσει όσο τον δυνατόν περισσότερα εργαλεία για την ανακούφιση των προβληματικών οικονομιών από το υψηλό χρέος εξέφρασε ο πρόεδρος της Ντέηβιντ Μάλπας, δήλωσε ο πρόεδρός της σε συνάντηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρες-πιστωτές.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να παρέχει καθαρές θετικές ροές με τρόπο που μεγιστοποιεί τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους», δήλωσε στο Global Sovereign Debt Roundtable στην πόλη Bengaluru της Ινδίας, στο περιθώριο της συνάντησης των οικονομικών ηγετών της G20.

Περαιτέρω συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί κατά την περίοδο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος διμερής πιστωτής στον κόσμο, και άλλα έθνη δέχονται πιέσεις να προχωρήσουν σε μεγάλο κούρεμα των δανείων που έχουν δοθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη σύνοδο της G20 την Παρασκευή, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λιον Κουν επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στην ελάφρυνση του χρέους, κάνοντας κούρεμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα