Ζημίες ρεκόρ ανακοίνωσε για το 2022 Klarna, η οποία ωστόσο υποστήριξε ότι είναι σε τροχιά επιστροφής στην κερδοφορία και παράλληλα αύξησε τις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου της κατά 35%.

Η σουηδική εταιρεία buy now, pay later, της οποίας η αποτίμηση μειώθηκε από 46 δισ. δολάρια σε 6,7 δισ. δολάρια πέρυσι, ανέφερε ετήσια καθαρή ζημία 10,4 δισ. σουηδικές κορώνες (1 δισ. δολάρια), αύξηση 47% σε σχέση με το 2021. Οι καθαρές ζημίες μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο σε 10,9 δισ. κορώνες από 4,6 δισ. κορώνες έναν χρόνο νωρίτερα.

Πανευρωπαϊκή συνεργασία Viva Wallet και Klarna

Οι πιστωτικές ζημίες ήταν 1,4 δισ. σουηδικές κορώνες το τρίμηνο, σημειώνοντας βελτίωση 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

KPMG: Ανθεκτική η παγκόσμια αγορά fintech

«Πραγματοποιούμε συγκεκριμένη πρόοδο προς την κερδοφορία, οδηγώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη πολύ μπροστά από το ηλεκτρονικό εμπόριο και μειώνοντας τις πιστωτικές απώλειες και το κόστος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sebastian Siemiatkowski.

Παρά τις απώλειες, η συνολική αμοιβή του Siemiatkowski αυξήθηκε κατά 35% στις 13,2 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (1,3 εκατομμύρια δολάρια). Η Klarna είπε ότι η πολιτική αποδοχών της ήταν ευθυγραμμισμένη με άλλες εταιρείες τεχνολογίας «προκειμένου να προσλάβει και να διατηρήσει τα καλύτερα ταλέντα».

Η άνθιση της πανδημίας

Η θέση της Klarna ως η υψηλότερης αξίας ιδιωτική εταιρεία της Ευρώπης ήρθε καθώς οι διαδικτυακές αγορές σημείωσαν άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθιστώντας την σύμβολο της έκρηξης του fintech.

Ο Siemiatkowski είπε στους Financial Times τον Νοέμβριο ότι περίμενε ότι η εταιρεία θα αρχίσει να πραγματοποιεί κέρδη ξανά μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αν και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να καταγράψει ετήσιες ζημιές το 2023.

Η Klarna, ήταν διαρκώς κερδοφόρα μέχρι το 2019 όταν ξεκίνησε μια επιθετική επέκταση στις ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος τομέας buy now, pay later αντιμετωπίζει ρυθμιστικό έλεγχο σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, εν μέσω ανησυχιών ότι οι δανειστές αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λάβουν δάνεια ή ενθαρρύνουν τους χρήστες να ξοδέψουν υπερβολικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή