
Καθώς η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση μεταμορφώνει τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, οι νέες τεχνολογίες είναι αυτές που οδηγούν την ανάπτυξη δημιουργώντας παράλληλα ζήτηση για ακίνητα στις τεχνολογικά προηγμένες πόλεις
Η έκθεση Savills Tech Cities 2023 εστιάζει στις κορυφαίες πόλεις σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Από τις πόλεις που διαθέτουν το εύρος και τις υποδομές πολλών διαφορετικών τύπων τεχνολογίας, μέχρι κάποιες που έχουν εξειδικευτεί εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες σε παλιές βιομηχανικές υποδομές ή αναπτύσσοντας πρωτοποριακές νέες.
Αυτές είναι οι 5 τάσεις που αλλάζουν το τοπίο για τις επιχειρήσεις
Τα ζωντανά αστικά κέντρα που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Savills είναι τα μέρη στα οποία οι άνθρωποι επιλέγουν να ζουν και να εργάζονται. Είναι οι πόλεις στις οποίες συναντάς μεγάλο αριθμό ταλέντων, κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεπτυγμένα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων και που τελικά καταφέρνουν να προσελκύσουν τον κύριο όγκο των επενδυτικών κεφαλαίων.
Επιπλέον, οι μεγάλες πόλεις είναι και πάλι στη μόδα καθώς μειώθηκε η επίδραση της πανδημίας, αν και οι μικρότερες πόλεις προσφέρουν πιο προσιτή διαβίωση, εύκολη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και υπαίθριες δραστηριότητες.
Πανεπιστήμια και βιομηχανία της τεχνολογίας
Με δεδομένο ότι τα ειδικευμένα άτομα αποτελούν την ψυχή της τεχνολογίας, οι Tech Cities είναι ικανές να προσελκύουν και να διατηρούν τους καλύτερους και λαμπρότερους. Φιλοξενούν κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς η σύνδεση μεταξύ πανεπιστημίων και τεχνολογικής βιομηχανίας αποτελεί κρίσιμη πηγή ταλέντων και νέων ιδεών.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Savills η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει ασκήσει πίεση στις αγορές τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τη «μεγάλη τεχνολογία». Αυτό πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της εξαιρετικής περιόδου ανάπτυξης που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, σε μια εποχή που ο κόσμος κινήθηκε περισσότερο διαδικτυακά και η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική τροφοδότησε την επέκταση των εταιρειών.
«Όμως η τεχνολογία σήμερα διαπερνά τα πάντα και οι τεχνολογικές θέσεις όπως το Health Tech, το Food Tech και το Climate Tech αλλάζουν τη ζωή μας και αντιμετωπίζουν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου. Είναι οι κόμβοι για αυτούς τους δυναμικούς τομείς στους οποίους εστιάζουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Πηγή: Savills Research
Κατάταξη Savills Tech Cities
Στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης Savills Tech City συναντάμε καθιερωμένους κόμβους τεχνολογίας: Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Σίλικον Βάλεϊ. Αυτές οι πόλεις προσφέρουν μεγάλες δεξαμενές ταλέντων, ποιοτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεγάλα υποστηρικτικά οικοσυστήματα επιχειρήσεων και τεχνολογίας και προσελκύουν μεγάλο όγκο επενδύσεων σε πολλαπλούς κλάδους τεχνολογίας.
Σε επίπεδο χωρών, οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεχίζουν να κυριαρχούν στην κορυφή της κατάταξης. Το Σαν Φρανσίσκο (1η) και η Σίλικον Βάλεϊ (3η) εδραιώνουν την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο ως τον κατεξοχήν παγκόσμιο κόμβο τεχνολογίας, παρά τις τοπικές αγορές ακινήτων και τον ανταγωνισμό από τα χαμηλού κόστους τεχνολογικά κέντρα. Η Νέα Υόρκη (2η) επωφελείται από την πρόσβαση σε μια βαθιά δεξαμενή ταλέντων και τη φήμη της πόλης ως παγκόσμιου εμπορικού κέντρου.
Έξι κινεζικές πόλεις βρίσκονται στην πρώτη 30άδα, με κορυφαία το Πεκίνο (4η) και τη Σαγκάη (7η). Παρά τους αυστηρότερους ελέγχους που ασκεί η Κίνα στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες της, τα μεγάλα τεχνολογικά της κέντρα παραμένουν σημαντικά, υποστηρίζονται από μια τεράστια εγχώρια αγορά, εδραιωμένα εγχώρια τεχνολογικά οικοσυστήματα και συνεχιζόμενη παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα της.
Προσελκύοντας μακράν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στην Ευρώπη σε ένα ευρύ φάσμα τομέων τεχνολογίας, το Λονδίνο κατατάσσεται στην 5η θέση παγκοσμίως, μπροστά από το Παρίσι στην 9η και το Βερολίνο στη 19η.
Μια σειρά από άλλες μικρότερες πόλεις (με βάση τα παγκόσμια πρότυπα) είναι παρούσες, αντισταθμίζοντας το φυσικό μέγεθός τους στην παγκόμια σκηνή. Σε αυτές περιλαμβάνεται το Όστιν στην 11η (πληθυσμός 960.000), το Ράλεϊ στην 21η (πληθυσμός 755.000) και το Ντένβερ στην 23η (πληθυσμός 710.000). Αυτές οι πόλεις προσφέρουν ένα ποιοτικό επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη ζωή στην πόλη με μικρότερο αποτύπωμα. Αυτό επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση στις ανέσεις και μια καλύτερη ισορροπία εργασίας/ζωής για τους κατοίκους, αλλά και με όλη την «ένταση» των μεγαλύτερων αστικών κέντρων.
Μεθοδολογία
Η κατάταξή Tech Cities μετρά το επιχειρηματικό περιβάλλον μιας πόλης, το τεχνολογικό περιβάλλον, την ευεξία της πόλης, τη δεξαμενή ταλέντων, καθώς και τη δύναμη και το βάθος της σε διαφορετικούς υποτομείς τεχνολογίας. Αυτά συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν τον γενικό δείκτη Tech Cities.
Συγκρίνοντας το βάθος και το εύρος της τεχνολογικής βάσης μιας πόλης με την ποιότητά της ως τόπου διαμονής και ανάπτυξης μιας επιχείρησης, προκύπτουν τρεις βασικές ομάδες πόλεων: καταρχήν οι μεγάλες, παγκόσμιες πόλεις που προσελκύουν τη μερίδα του λέοντος της παγκόσμιας επένδυσης κεφαλαίων σε ένα ευρύ φάσμα υποτομέων τεχνολογίας. Τέτοια παραδείγματα είναι η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, το Λονδίνο.
Ακολουθούν οι «πόλεις-διεκδικητές». Εδώ βρίσκονται σημαντικά παγκόσμια κέντρα που προσελκύουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογίας, αλλά έχουν ειδικότητες σε ορισμένους τομείς. Τέτοια παραδείγματα είναι η Βοστώνη, η Χανγκζού και η Σιγκαπούρη.
Τέλος, υπάρχουν οι «αναδυόμενες πόλεις», δηλαδή δευτερογενή παγκόσμια κέντρα που συνήθως ειδικεύονται σε έναν τομέα τεχνολογίας. Πολλές προσφέρουν πλεονεκτήματα κόστους σε σχέση με τις καθιερωμένες ή τις πόλεις-διεκδικητές. Παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι η Ατλάντα, το Όσλο, το Μπρίστολ και το Ταλίν.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της