
Στο 3,2% θα διευρυνθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας το 2023, πάνω από το στόχο του 2%, σύμφωνα με έκθεση της Oxford Economics. Το εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και το ανώτατο όριο τιμών ΕΕ-G7 που είναι σε πλήρη ισχύ, αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στα δημόσια έσοδα. Ο προϋπολογισμός έχει ήδη καταγράψει ασυνήθιστα υψηλά ελλείμματα κατά τους χειμερινούς μήνες, αν και ένας βασικός λόγος, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Oxford Economics, για αυτό ήταν ότι η τιμή του πετρελαίου των Ουραλίων έχει συρρικνωθεί, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς των φόρων.
Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών συμβουλών ο κυριότερος παράγοντας που επιβαρύνει τα έσοδα είναι ο αντίκτυπος του εμπάργκο της ΕΕ στις τιμές που μπορούν να χρεώνουν οι Ρώσοι πωλητές πετρελαίου στα λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας και η αποτυχία της Ρωσίας να προσαρμόσει το φορολογικό της σύστημα στον άξονα των εξαγωγών πετρελαίου προς την Ασία. Το ανώτατο όριο τιμών εκτιμά ότι έχει παίξει περιορισμένο ρόλο μέχρι στιγμής στη μείωση των εσόδων.
Ρωσία: Σε επίπεδα ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα – Ανήλθε στα 34 δισ. δολάρια
Από το 2013, υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τους φόρους επί του πετρελαίου με βάση την τιμή του πετρελαίου από τα Ουράλια (Urals) που δημοσιεύεται από το διεθνή πάροχο τιμών ενέργειας Argus. Στο παρελθόν, η Argus συνήθιζε να συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις τιμές CIF που καταβάλλονταν για ρωσικό πετρέλαιο στο Ρότερνταμ (Κάτω Χώρες) και στην Αουγκούστα (Ιταλία). Στα τέλη του φθινοπώρου όμως, με το εμπάργκο αργού πετρελαίου της ΕΕ που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ, οι τιμές αυτές συρρικνώθηκαν. Τον Νοέμβριο, η Argus χρησιμοποιεί τιμές FOB (free-onboard) Urals για το πετρέλαιο που πωλείται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Τον Φεβρουάριο, το κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο μηχανισμό που αυξάνει σταδιακά την τιμή του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των φόρων.
Οι απότομες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες, καθώς και η στήριξη κατά της κρίσης και οι αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών διεύρυναν το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του 2022 στο 2,3% του ΑΕΠ. Στον εγκεκριμένο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό, οι δαπάνες αναπροσαρμόστηκαν για να φιλοξενήσουν πρόσθετες αυξήσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό, τους μισθούς και τις συντάξεις.
Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν τον Μάρτιο του 2024, αναμένεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες στα τέλη του 2023, μεταθέτοντας την προγραμματισμένη δημοσιονομική εξυγίανση για το 2025 ή αργότερα.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια