
Η τελευταία τραπεζική κρίση θα κάνει τις τράπεζες να επανεξετάσουν τα πρότυπά τους και να προετοιμαστούν για σκληρότερους κανονισμούς, υπογραμμίζει ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.
«Όταν έχουμε ένα ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο, η άμεση αντίδραση είναι να μειώσουμε το όριο ταχύτητας», υπογράμμισε ο Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz SE και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg και πρόσθεσε απευθυνόμενος στις τράπεζες: «Η προσδοκία είναι να αυστηροποιήσετε καλύτερα τα πρότυπα δανεισμού σας, τόσο για τους δικούς σας λόγους όσο και επειδή θα υπάρξουν περισσότεροι κανονισμοί που θα ακολουθήσουν».
Ελ-Εριάν: Η Fed θα βυθίσει τη οικονομία σε «καταστροφική ύφεση»
Ο αναλυτής πρόσθεσε επίσης, ότι η πρόσφατη αναταραχή που προκλήθηκε από τις τράπεζες θα μπορούσε τελικά να ωθήσει τον πληθωρισμό προς τα κάτω, αλλά όχι με τον τρόπο που αναμένει η Federal Reserve, υποστήριξε ωστόσο ότι, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μαλακώσει τη στάση της κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.
Ο πειρασμός της Fed
Ο Ελ-Εριάν τόνισε ότι η Fed μπορεί να μπει στον πειρασμό να κινηθεί σε μία μέση οδό, αποφασίζοντας να μην αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, αλλά και να τονίσει ότι πρόκειται απλώς για μία παύση και όχι για το τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής: «Νομίζω ότι αυτό είναι το λάθος πράγμα που πρέπει να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Οι τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν ράλι την Πέμπτη, αφού μεγάλες τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Citigroup Inc. έριξαν σανίδα σωτηρίας στην First Republic. Ωστόσο, ο κλάδος δέχτηκε και πάλι πλήγμα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πολιτική απόφαση της Fed την επόμενη εβδομάδα και συνεχίζουν να παλεύουν με την αναταραχή που πλήττει τον τραπεζικό τομέα.
«Πρόκειται για μία κρίση τα επεισόδια της οποίας θα διαρκέσουν πολλού μήνες και δεν είναι μόνο από οικονομικής πλευράς», είπε και κατέληξε: «Ακόμη και αν είμαστε σε θέση να επιλύσουμε αυτές τις ανησυχίες τις επόμενες ημέρες – και ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε – χρειαζόμαστε έναν διακόπτη κυκλώματος».


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια