Κατά 1 εκατομμύριο ουγγιές αυξήθηκαν τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό το 2022, σύμφωνα με την κεντρική της τράπεζα, καθώς αγόρασε μεγάλες ποσότητες ενόψει των δυτικών κυρώσεων.

Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατείχε 74,9 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού στα τέλη Φεβρουαρίου, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά περισσότερο από τις 73,9 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποθέματα χρυσού της χώρας ισούνται με 135,6 δισεκατομμυρίων δολαρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Χρυσός: Ράλι πάνω από τα 2.000 δολ.

Η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού ισοδυναμεί με περίπου το ένα δέκατο της παραγωγής χρυσού της Ρωσίας, της νούμερο 2 παραγωγού χώρας στον κόσμο. Η κεντρική τράπεζα ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος κρατικός αγοραστής χρυσού, συλλέγοντας σχεδόν όλη την εξορυσσόμενη παραγωγή της χώρας πριν σταματήσει τις αγορές στις αρχές του 2020. Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε ξανά τις αγορές.

Στροφή στην Ασία

Ο χρυσός της Ρωσίας έχει αποκλειστεί από τις δυτικές αγορές από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή απαγορεύσεις εισαγωγών από τα κράτη G-7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι. Οι τοπικοί παραγωγοί, που προηγουμένως έστελναν το μεγαλύτερο μέρος του μετάλλου τους στο Λονδίνο, αναγκάστηκαν να βρουν νέους πελάτες στην Ασία.

Κατά τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, οι συνολικές διαθέσεις συναλλάγματος και χρυσού της Τράπεζας της Ρωσίας μειώθηκαν στα 574 δισεκατομμύρια δολάρια από 617 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας έδωσαν λόγο σε ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου.

Ρεκόρ 1.136 τόνων από τις κεντρικές τράπεζες

Η Ρωσία επαναλαμβάνει σταδιακά την απελευθέρωση των οικονομικών δεικτών αφού σταμάτησε τη δημοσίευσή τους πέρυσι.

Οι κεντρικές τράπεζες γενικότερα αγόρασαν το ρεκόρ 1.136 τόνων (περίπου 37 εκατομμύρια ουγγιές) χρυσού πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Ένας άλλος μεγάλος αγοραστής ήταν η Κίνα, η οποία άρχισε να «ανακαλύπτει» ξανά τις αγορές χρυσού τον Δεκέμβριο μετά από χρόνια σιωπής. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε περίπου 102 τόνους στο σωρό χρυσού της τους τέσσερις μήνες έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία στον ιστότοπό της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης