Κατά 1 εκατομμύριο ουγγιές αυξήθηκαν τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό το 2022, σύμφωνα με την κεντρική της τράπεζα, καθώς αγόρασε μεγάλες ποσότητες ενόψει των δυτικών κυρώσεων.
Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατείχε 74,9 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού στα τέλη Φεβρουαρίου, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά περισσότερο από τις 73,9 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποθέματα χρυσού της χώρας ισούνται με 135,6 δισεκατομμυρίων δολαρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Χρυσός: Ράλι πάνω από τα 2.000 δολ.
Η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού ισοδυναμεί με περίπου το ένα δέκατο της παραγωγής χρυσού της Ρωσίας, της νούμερο 2 παραγωγού χώρας στον κόσμο. Η κεντρική τράπεζα ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος κρατικός αγοραστής χρυσού, συλλέγοντας σχεδόν όλη την εξορυσσόμενη παραγωγή της χώρας πριν σταματήσει τις αγορές στις αρχές του 2020. Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε ξανά τις αγορές.
Στροφή στην Ασία
Ο χρυσός της Ρωσίας έχει αποκλειστεί από τις δυτικές αγορές από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή απαγορεύσεις εισαγωγών από τα κράτη G-7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι. Οι τοπικοί παραγωγοί, που προηγουμένως έστελναν το μεγαλύτερο μέρος του μετάλλου τους στο Λονδίνο, αναγκάστηκαν να βρουν νέους πελάτες στην Ασία.
Κατά τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, οι συνολικές διαθέσεις συναλλάγματος και χρυσού της Τράπεζας της Ρωσίας μειώθηκαν στα 574 δισεκατομμύρια δολάρια από 617 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας έδωσαν λόγο σε ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου.
Ρεκόρ 1.136 τόνων από τις κεντρικές τράπεζες
Η Ρωσία επαναλαμβάνει σταδιακά την απελευθέρωση των οικονομικών δεικτών αφού σταμάτησε τη δημοσίευσή τους πέρυσι.
Οι κεντρικές τράπεζες γενικότερα αγόρασαν το ρεκόρ 1.136 τόνων (περίπου 37 εκατομμύρια ουγγιές) χρυσού πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Ένας άλλος μεγάλος αγοραστής ήταν η Κίνα, η οποία άρχισε να «ανακαλύπτει» ξανά τις αγορές χρυσού τον Δεκέμβριο μετά από χρόνια σιωπής. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε περίπου 102 τόνους στο σωρό χρυσού της τους τέσσερις μήνες έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία στον ιστότοπό της.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους