
Της απόφασης της κυβέρνησης της Ελβετίας για συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ελβετικών τραπεζών υπεραμύνθηκε η υπουργός Οικονομικών της χώρας σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Σάββατο, τονίζοντας ότι η χρήση του νόμου έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
«Η Credit Suisse δεν θα είχε επιβιώσει τη Δευτέρα», ανέφερε η Καρίν Κέλερ-Σάτερ, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη να βρεθεί μια γρήγορη λύση για τα προβλήματα της Credit Suisse.
Ελβετία: Οργή για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS – Δημοψήφισμα ζητά το 52% των ερωτηθέντων
«Χωρίς λύση, οι συναλλαγές για πληρωμές της Credit Suisse στην Ελβετία θα είχαν διαταραχθεί σημαντικά, πιθανώς ακόμη και θα είχαν καταρρεύσει και οι μισθοί και οι λογαριασμοί δεν θα μπορούσαν πλέον να πληρωθούν», προσέθεσε.
Την περασμένη Κυριακή, ανακοινώθηκε ότι η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την μέχρι πρότινος ανταγωνίστριά της Credit Suisse αντί του ποσού των 3 δισ. ελβετικών φράγκων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα αναλάβει ζημίες έως και 5 δισ. φράγκα σε μια συγχώνευση που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές για να αποτρέψει μια μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές και στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως.
Ο νόμος έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκε για να μπορέσουν οι τράπεζες να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία. Οι μέτοχοι, για παράδειγμα, που κανονικά θα είχαν λόγο σε μια τέτοια εξαγορά παρακάμφθηκαν σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που εξόργισε ορισμένους από αυτούς.
Σύμφωνα με την Κέλερ-Σάτερ, το εκτελεστικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της ελβετικής κυβέρνησης «προχώρησε μόνο όσο ήταν απολύτως απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου της σταθεροποίησης».
Κλείνοντας, δήλωσε ότι «αν δεν είχαμε κάνει τίποτα, οι μετοχές της Credit Suisse θα είχαν χάει την αξία τους τη Δευτέρα και οι μέτοχοι θα είχαν πάει σπίτι τους με άδεια χέρια».


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων