Μια νέα «Πολεοδομία» για τουριστικές επενδύσεις, με διευρυμένες αρμοδιότητες, συστήνεται στο Υπουργείο Τουρισμού, την ίδια ώρα που οι «Ράμπο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  (ΥΠΕΝ) ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και τις επόμενες ημέρες …σαλπάρουν για Μύκονο προκειμένου να ξεκινήσουν  σαφάρι ελέγχων για πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Η θεσμοθέτηση ενός ανανεωμένου αυτοτελούς πολεοδομικού γραφείου προωθείται με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε άσχετο νομοσχέδιο (σ.σ. για τα μέτρα στήριξης συγγενών θυμάτων και πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών)  με  στόχο τη διευκόλυνση των τουριστικών επενδύσεων. Η νέα «Τουριστική Πολεοδομία», θα υπάγεται στην  Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ), θα λειτουργεί ως «υπηρεσία μιας στάσης», αυτόνομα από τις υπηρεσίες δόμησης ανά τη χώρα, αλλά και των κεντρικών διευθύνσεων του ΥΠΕΝ και θα επιλαμβάνεται πολεοδομικών, χωροταξικών ακόμη και περιβαλλοντικών ζητημάτων για μεγάλες ή σύνθετες τουριστικές επενδύσεις.

Αναξιοποίητα παραμένουν πάνω από 70.000 ακίνητα

Θα είναι αρμόδια για νέα και για υφιστάμενα κύρια τουριστικά καταλύματα τεσσάρων  ή πέντε αστέρων, δυναμικότητας άνω των 300  κλινών, καθώς και για εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, οι οποίες λειτουργούν είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα μεγάλα τουριστικά καταλύματα, ή με  σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, εντός Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Επίσης, θα είναι αρμόδια για σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για ΠΟΤΑ.

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων

Η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων μεταφέρθηκε προ δεκαετίας, με τον νόμο 4179/2013, από τον ΕΟΤ στο  Υπουργείο Τουρισμού. Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία όμως, οι αρμοδιότητές της αλλάζουν καθώς θα αφορούν πλέον μεγαλύτερα καταλύματα και διευρύνονται στο «κεφάλαιο» των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Ωστόσο προκαλείται σημείο συγκρουσης αρμοδιοτητων όσον αφορά στην έκδοση αδειών δόμησης καθώς στο ΥΠΕΝ ήδη στελεχώνεται η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) που θεσμοθετήθηκε το 2020, η οποία θα εκδίδει  οικοδομικές άδειες για στρατηγικές επενδύσεις άνω των  3.000 τετραγωνικών μέτρων και αξίας άνω των 500.000 ευρώ καθώς και προεγκρίσεις ή αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η  νέα ρύθμιση για την ΕΥΠΑΤΕ που προωθήθηκε στη Βουλή είχε αποσταλεί για διαβούλευση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ οι οποίες είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα «Τουριστική Πολεοδομία» θα αποτελείται από:

1) Τμήμα Αδειοδότησης:  θα είναι υπεύθυνο για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων, την παραλαβή των γνωστοποιήσεων έναρξης λειτουργίας, τη χορήγηση Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας, εγκρίσεων εγκατάστασης, αδειών ίδρυσης κλπ.

2)  Τμήμα Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης: θα είναι αρμόδιο για την παραλαβή και έλεγχο των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης  καθώς και της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης ως προς τα στοιχεία που αφορούν την τουριστική καταλληλότητα του  οικοπέδου (εντός και εκτός σχεδίου) και την έγκριση σκοπιμότητας των τουριστικών καταλυμάτων και  ειδικών τουριστικών υποδομών,  τη διαβίβαση των φακέλων στην αρμόδια   υπηρεσία για την έναρξη της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των μικρών έργων κλπ.

3) Πολεοδομικό Γραφείο: θα  είναι υπεύθυνο για την παραλαβή των αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-adeies» για την άδεια και αναθεώρηση άδειας δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων και των εγκρίσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του. Ειδικότερα, για την προέγκριση άδειας ή την αναθεώρηση άδειας δόμησης, θα απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο ως προς την καταλληλότητα οικοπέδου για τουριστική εγκατάσταση, τεχνική έκθεση περιγραφής του έργου και  δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων μελετών.

Για αιτήματα έγκρισης καταλληλότητας  οικοπέδου που αφορούν σε μικρότερα τουριστικά καταλύματα, τεσσάρων και πέντε αστέρων, δυναμικότητας κάτω των  300 κλινών και τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί με τη γνωμοδότηση της υπηρεσίας κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την αρμόδια υπηρεσία, θα διαβιβάζονται στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού. Το Πολεοδομικό Γραφείο της ΕΥΠΑΤΕ θα εκδίδει επίσης διαπιστωτικές πράξεις και θα εισηγείται την έκδοση αποφάσεων περί νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε ορειβατικά καταφύγια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα