
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς. Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Υποδομές και τις Μεταφορές, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, φέρνει την ομαλοποίηση της λειτουργίας των τρένων στις αρχές Οκτωβρίου. Όπως είπε, οι πληρότητες των τρένων που εκτελούν σήμερα τα ελάχιστα δρομολόγια από Αθήνα ως Θεσσαλονίκη είναι ικανοποιητικές, ενώ για την ενθάρρυνση της χρήσης του μέσου αναμένεται η ανακοίνωση έκπτωσης 50% για φοιτητές και νέους ως 25 ετών από τη Hellenic Train.
Βεβαίως για να μπει η λειτουργία του μέσου και πάλι σε ράγες και να πιάσει πλήρεις ταχύτητες στις αρχές Οκτωβρίου θα πρέπει να εκπληρωθεί μια αλυσίδα προϋποθέσεων. «Δίνουμε μάχη με τον χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, παρουσιάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι να αποκτήσει το ελληνικό δίκτυο τα απαραίτητα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης. Αυτό θα σημάνει ότι το τρένο δεν πέσει ξανά από τις πεντέμισι ώρες που κάνει σήμερα για να διανύσει τη διαδρομή Αθήνας – Θεσσαλονίκης στις 4 ώρες.
FT για Τέμπη: Μια τραγωδία που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί
Τα δρομολόγια
Ως προς το πρόγραμμα επανεκκίνησης των δρομολογίων, εκτιμάται ότι στο επόμενο δεκαήμερο, θα ξεκινήσει το προαστιακό δρομολόγιο Αθήνα – Κιάτο, καθώς επί του παρόντος γίνονται εργασίες βελτίωσης μέσα στις σήραγγες για τον ηλεκτροφωτισμό και άλλες παρεμβάσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, η γραμμή Αθήνα – Κιάτο χρειάζεται μεγαλύτερες παρεμβάσεις καθώς είναι η πιο γηρασμένη. Πάντως εχθές ο Προαστιακός ξεκίνησε ως τη Μαγούλα, ενώ από εκεί και ως το Κιάτο η μεταφορά των επιβατών γίνεται με λεωφορεία.
Σημειώνεται πως έχει ενεργοποιηθεί η Επιτροπή για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, με ένα συντονιστικό κέντρο στο ΣΚΑ, όπου εκπροσωπούνται η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και Hellenic Train, προκειμένου να επιλύονται άμεσα ζητήματα που προκύπτουν.
Οι τοπικές γραμμές που σήμερα είναι εκτός λειτουργίας θα ξεκινήσουν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα, με προτεραιότητα το προαστιακό δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα.
Ανάκτηση εμπιστοσύνης
Αρκούντως ικανοποιητικές χαρακτήρισε ο κ. Γεραπετρίτης τις πληρότητες που παρουσιάζουν σήμερα τα Intercity που κάνουν το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Σήμερα, ταξιδεύουν με κάθε τρένο περί τους 150 επιβάτες, αριθμός κατά 20% χαμηλότερος από τον μέσο όρο πριν το δυστύχημα, που κυμαινόταν στα 200-250 άτομα, και οι αριθμοί βαίνουν αυξανόμενοι.
Προκειμένου το επιβατικό κοινό να κοιτάξει ξανά προς το τρένο, η εικόνα του οποίου επλήγη από τα τραγικό δυστύχημα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός, η Hellenic Train δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινώσει σύντομα τη χορήγηση καθολικής έκπτωσης της τάξης του 50% σε φοιτητές και σε νέους κάτω των 25 ετών, καταρχήν για το Intercity, αλλά και όπου αλλού στο δίκτυο είναι εφικτό.
Τα έργα
Οι προϋποθέσεις για να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης στα τέλη Σεπτεμβρίου είναι να ολοκληρωθεί αρχικά η σηματοδότηση και να εγκατασταθεί το ECTS, το οποίο «κουμπώνει» στη σηματοδότηση. Αυτό υπάρχει μεν επί της γραμμής, αλλά θα πρέπει να εγκατασταθεί και επί των αμαξοστοιχιών. Αυτή η αλληλουχία, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των άμεσων παρεμβάσεων, συνιστούν έναν μαραθώνιο με ενδιάμεσους σταθμούς το τέλος Ιουνίου, το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές Οκτωβρίου.
Επί του παρόντος, υλοποιούνται άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Εργασίες φωτισμού των σηράγγων
- Εξονυχιστικό έλεγχο συστημάτων πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης, ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίες πυροσβεστικές οδοί και να είναι γεμάτα τα βυτεία
- Τοποθέτηση καμερών που θα «επιτηρούν» σε 24ωρη βάση τις εισόδους και εξόδους των σηράγγων
- Κινητοποίηση της αστυνομίας ώστε να παρακολουθείται το δίκτυο για ζητήματα ασφάλειας και κλοπών.
Οι πολυσυζητημένες συμβάσεις τηλεδιοίκησης θα ολοκληρωθούν σε δύο φάσης. Η πρώτη, η οποία περιλαμβάνει και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Λάρισας, που θα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Traffic Management System, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου. Στις αρχές Ιουλίου το σύστημα βόρεια της Λάρισας ως Πλατύ θα είναι λειτουργικό. Το νότιο κομμάτι, κυρίως Οινόη – Τιθορέα, θα είναι έτοιμο τέλος Σεπτεμβρίου.
Εντωμεταξύ, το GSMR για την ασφαλή επικοινωνία των τρένων με μεγάλη εμβέλεια, έχει εγκατασταθεί αλλά αναμένει την πιστοποίηση από τη ΡΑΣ. Οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούνται ήδη, αλλά για τη σταθερή εγκατάσταση του συστήματος που δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες θα πρέπει να έχει δοθεί η έγκριση της Αρχής.
Η μεγάλη πρόκληση βρίσκεται στο λεγόμενο σύστημα ETCS, που αφορά στην αυτόματη πέδηση των συρμών, που αποτελεί και προαπαιτούμενο για να υπάρχει καθολική τηλεδιοίκηση. Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς που προκήρυξε η αρμόδια ΓΑΙΑΟΣΕ, η προμήθεια των απαραίτητων συστημάτων θα γίνει από τον μοναδικό, όπως επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, προμηθευτή που είναι η Hitachi. Δεδομένων όμως των μεγάλων προβλημάτων στις γραμμές παραγωγής που δημιούργησε η πανδημία, στενεύει τα περιθώρια. Κατόπιν συνάντησης του υπουργού, τόσο με τη διοίκηση της εταιρείας, όσο και με τον πρέσβη της Ιαπωνίας, εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να έχει εγκατασταθεί στους συρμούς εντός του καλοκαιριού. Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση συστημάτων που έχουν ήδη εγκατασταθεί και προμήθεια νέων για τους συρμούς που δεν διαθέτουν.


Latest News

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι κερδίζουν κρατικά ταμεία και πολίτες από την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο
Τα έργα πρότυπο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο – Τα μηνύματα Περιστέρη

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Παπασταύρου: Εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία – Το έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 167 εκατ. ευρώ - Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Στα χέρια Premia, Dimand και AKTOR οι φοιτητικές εστίες του μέλλοντος
Γιατί developers και κατασκευαστικές εταιρείες εστιάζουν στις φοιτητικές εστίες - Κινήσεις ματ από Premia, Dimand και AKTOR

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αμεσα η επέκταση προς την Καλαμαριά, πέντε νέοι σταθμοί
«Άμεση προτεραιότητα η επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι την Καλαμαριά» τόνισε ο Χρίστος Δήμας

Ταχιάος: Σύντομα η σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ
«Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την απαιτούμενη έγκριση», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Χανιά: Στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της αποκατάστασης και ανάδειξης Ενετικών Νεωρίων
Στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» του ΕΣΠΑ, εντάσσεται το έργο που θα πραγματοποιηθεί στην παλιά πόλη στα Χανιά

Δήμας: Η Γέφυρα Χειμωνικού είναι μια καινούργια και πιο ανθεκτική υποδομή στην Κεφαλονιά
Εγκαινιάστηκε η νέα Γέφυρα Χειμωνικού

Dimand: Χτίζει νέο pipeline έργων αξίας άνω του 1 δισ. – Τι συμβαίνει με Μινιόν και Πύργο Πειραιά
Για την πρόοδο των έργων που διαχειρίζεται, την ελληνική αγορά real estate αλλά και τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ μίλησε ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος